Samliv

2-årige William nægter at trække i fastelavnskostumet - børnepsykolog giver gode råd

2-årige William nægtede at tage sit kostume på til fastelavn - og han er ikke alene. Privat

Mange børn forstår ikke fastelavnskonceptet, og så er det ikke sjovt at blive tvunget i et kostume, fortæller børnespsykolog.

Fastelavn er synonym med kostumer og udklædning - og glade børn. Men hvis et stædigt vuggestuebarn sætter sig imod traditionerne, kan det være svært at stille meget op.

Det måtte familien Korsholm Mattson sande, da deres 2-årige søn, William, skulle til fastelavnsfest fredag.

- Jeg stod med et barn, der skreg og nægtede at komme i nærheden af det her kostume, så om aftenen klokken 22 inden fastelavnsfesten måtte vi konstatere, at det nok ikke til at ske, siger hans mor, 27-årige Christina Korsholm Mattson.

Hun og hendes mand fra Malling ved Aarhus havde ellers anskaffet et splinternyt og farvestrålende monsterkostume til sønnen, men al overtalelse spillede fallit – det var først, da moderen tænkte kreativt, at den lille dreng frivilligt tog med til fastelavn.

Det var dette kostume, William nægtede at tage på. Da det ankom med posten mindede det for meget om en flyverdragt, mente han.

Hvorfor skal de klædes ud?

Mens sociale medier strømmer over med billeder af børn klædt ud som Pippi, pirater og prinsesser, så er det langt fra alle børn, der synes, at fastelavn er en sjov tradition.

Der er masser af børn som William – særligt de helt små – der ikke forstår, hvad det går ud på. Derfor bliver de forvirrede, når de pludselig skal stadses ud i kostumer. Det forklarer psykolog og familierådgiver Charlotte Diamant til TV 2.

- For dem, der elsker at bruge deres fantasi og klæde sig ud i hverdagen, er det en fest, men det er slet ikke alle børn, der synes, det er sjovt at klæde sig ud. Det kan faktisk blive en smule angstprovokerende, fordi det for dem føles som om, at de skal gøre det for de voksnes skyld, siger hun.

Se gode råd til, hvordan du kan forklare dit barn, hvad fastelavn er nederst i artiklen.

Det er derfor helt naturligt, når en lille dreng som William protesterer.

- Det er vigtigt for børn i den alder, at de får lov at bestemme selv. Hvis man tvinger dem til noget, så får de det skidt. Så lige præcis med fastelavn der synes jeg ikke, at man skal presse for at klæde sit barn ud, siger Charlotte Diamant.

En kreativ løsning

Christina Korsholm Mattson og hendes mand blev da også klar over, at de ikke kunne få sønnen i kostumet.

De prøvede først at lade den blå dragt hænge fremme i flere dage, så William kunne vænne sig til synet - uden held. Derefter allierede de sig med hans bedsteforældre.

- Alt, hvad morfar gør, er jo sejt, siger Christina Krosholm Mattsen, som dog stadig ikke fik William til så lidt som at prøve dragten. 

William er 2 år og tre måneder. I den alder begynder børn at blive meget selvstændige, så det er ikke altid nemt at overtale dem.

Med kostumet ude af billedet måtte hun tænke kreativt. Hun ville helst undgå, at William stod alene uden kostume, når de kom ned i vuggestuen. Så hun fandt den ideelle løsning til 2-årige William i den lille drengs eget klædeskab.

- Jeg fandt hans yndlingsnatdragt frem som havde striber på, og så fik jeg smækket stof fra skuffen og tegnet lidt tal på det og så et par hurtige sting, og så havde vi et kostume - en fangedragt, siger hun.

William ville ikke have, at hans mor kaldte natdragten et kostume - det var "bare hans nattøj", selvom hun havde syet et lille "fangenummer" på den.

Fastelavn er for forældrene

Normalt er William glad for at klæde sig ud, fortæller moren. Han leger flittigt med udklædningskassen og tylskørter i vuggestuen. Men hans mor kan godt selv se, at der er en stor forskel på, om udklædningslegen er på hans eget initiativ, eller om det er, når det passer forældrene.  

Det samme peger psykolog Charlotte Diamant på.  

- Forældre skal netop spørge sig selv: Hvorfor er det vigtigt for mig, at mit barn bliver klædt ud til fastelavn? Handler det i virkeligheden mere om mig selv?, siger hun og roser det kompromis, som Christina Korsholm Mattson fandt på.

Christina Korsholm Mattson synes, at det ville være hyggeligt, hvis William havde lyst til at klæde sig ud, men hun har ikke lyst til at tvinge ham.

For børnene betyder det nemlig ikke noget, at de har de flotteste fastelavnsdragter på. Her kan en sort streg, der ligner et ar i ansigtet, være et helt udmærket pirat-kostume, forklarer Charlotte Diamant. 

- Jeg tror, det er et tegn på tiden, at forældre virkelig vil præstere, og det hele skal være så godt, siger hun.

Ikke den eneste konflikt

I vuggestuen fredag morgen blev Christina Korsholm Mattson også bekræftet i, at det ikke er så simpelt med fastelavn, som det lyder. 

En hel flok forældre havde opgivet kampen derhjemme og stod med fastelavnsdragterne i hånden. 

- En havde en Peter Plys-dragt med til sin søn. Jeg har set på billederne fra senere på dagen, at pædagogerne har fået ham i det. Der var også en, der var klædt ud som brandmand, hvor forældrene sagde, at den havde de haft af og på fem gange i løbet af morgenen, fordi han først ville og så skiftede mening, siger Christina Korsholm Mattson.

Alligevel var hun glad for den løsning, hun havde fundet, for da først William så, at de andre var klædt ud og fik ros for sit kostume, så blev han i bedre humør.

- Da han først var i det, så tror jeg, at han forstod, hvad pointen var. Så var det pludseligt sjovt. Han kunne også se, at de andre var klædt ud, siger Christina Korsholm Mattson.

Det er vigtigt for familien, at William ikke tvinges ud i udklædningen, men de vil gerne have, at han på sigt forstår, at fastelavn er en sjov tradition.

- Traditioner er jo med til at skabe et fællesskab, og man vil gerne have, at ens barn er en del af fællesskabet. Man vil også gerne have, at når de ser billeder om to eller tre år, at man kan sige, "Ej, der var du klædt ud som det der – det var sejt", siger hun. 

Sådan forklarer du dit barn, hvad fastelavn går ud på

 1. Anerkend dit barn

  Ifølge psykolog Charlotte Diamant er det vigtigt, at forældre tager et skridt tilbage og overvejer, hvorfor det er så vigtigt for dem at klæde børnene ud. 

  - Som forælder er det vigtigste at anerkende sit barn – også her – mærk efter om det er for din eller for barnets skyld, siger hun.

 2. Forklar konceptet på deres niveau

  - Fortæl barnet med enkle ord og korte sætninger, at det er noget ’man gør’ hvert år, lidt ligesom man holder jul hvert år. Når man klæder sig ud, så er man en anden, og det er det, der er legen. Man lader som om – børn på tre år kan (næsten) alle forstå, at vi har en "som-om" leg, siger Charlotte Diamant.

  Hun forslår, at legen kan forklares helt enkelt:

  - Fastelavnsleg handler om at slå på en tønde, indtil den går i stykker. Man skiftes, og det er spændende at se, hvem der ødelægger tønden først.

 3. Gør valget simpelt

  - Man kan også bare kalde det "klæd-ud-leg" og sige, at alle de andre gør det og give barnet et ’tvunget valg’. Give dem to muligheder for udklædning. ’Vil du helst være prinsesse eller pirat?’ – så har man spurgt på en god måde i forhold til barnets udviklingsniveau. Børn på tre år skal ikke selv bestemme, ikke have lange forklaringer og spørgsmål og til sidst; ikke have for meget at vælge mellem.

Charlotte Diamant