Samliv

Hun havde to dates med til sit bryllup - det havde hendes kommende mand også

Mia og Ejnar Håkonsen er gift, men tror på, at man sagtens kan have kærlighed til flere på en gang.

Det lignede et traditionelt bryllup med hvid kjole og jakkesæt, da Mia Louw Håkonsen og Ejnar Håkonsen sagde ja til hinanden forrige år på Københavns Rådhus.

Men til den efterfølgende bryllupsfest var de gammeldags traditioner lagt på hylden. Brudevalsen var skiftet ud med poledance, og i stedet for marcipanroser på kagen var der pokémon og rollespilsfigurer.

Men det mest utraditionelle var nok, at flere af de omkring 60 festgæster datede eller var kærester med brudeparret samtidig med brylluppet.

- Der var to inviterede, som jeg aktivt datede på det tidspunkt, to piger som Ejnar havde noget kørende med og vores fælles veninde Miri, som vi begge har haft et forhold til, siger Mia Louw Håkonsen.

25-årige Mia Louw Håkonsen og 29-årige Ejnar Håkonsen er såkaldt polyamorøse og kysser, dater, har sex og er kærester med andre.

Parret har indvilget i at give TV 2-seerne et indblik i deres anderledes forhold i programmet ’Lykken er flere kærester’.

Se Mia Håkonsen optræde med poledance til brylluppet. Sangen var 'Strangers like me' fra Disneyfilmen 'Tarzan' og var valgt af gommen.

- Det er en fordel for vores forhold, at vi har flere kærester, siger Mia Louw Håkonsen.

Men hun er ikke i tvivl om, at hun og ægtemanden er hinandens store kærlighed:

- Jeg ser os som livsledsagere. Vi bor sammen, skal have børn sammen og elsker hinanden helt vildt højt. Og så har vi folk ved siden af, som er virkelig gode kærester.

Polyamori

Polyamori handler om at have kærlighed til flere. Det vil sige, at man har flere kæresteforhold på én gang. Folk, der følelsesmæssigt er i stand til at føre den slags forhold, betegner sig selv som ’polyamorøse’.

Det hører altså ind under de såkaldte ’åbne forhold’. Men hvor åbne forhold også bare kan være en relation af seksuel karakter til en eller flere end ens partner, er de polyamorøse forhold altså også en følelsesmæssig relation.

Der findes ikke tal på, hvor mange danskere, der er polyamorøse.

Planen var at blive monogame

Hun var bare 19 år gammel og havde sparsom romantisk og seksuel erfaring, da parret mødte hinanden til en fest for fem år siden.

Derfor foreslog den fire år ældre Ejnar Håkonsen, at de også skulle date andre.

- Jeg ville gerne have, at Mia skulle opleve, hvad der var derude -  og at hun af alle de muligheder stadig valgte mig. Så jeg insisterede på, at det skulle være et åbent forhold, siger Ejnar Håkonsen, der til daglig arbejder som coach og hypnotisør.

Selvom Mia Louw Håkonsen dengang opfattede sig selv som monogam, kunne hun godt se pointen.

- Jeg kunne mærke, at jeg var yngre end ham. Jeg havde brug for at komme ud og lave de der dumme ting, man skal igennem i sine teenageår og så komme hjem med erfaringer, siger hun.

Mia og jeg har været til fester, hvor vi har haft det som en leg for aftenen at finde en at forføre

Ejnar Håkonsen, coach og hypnotisør

Det åbne parforhold skulle have været en midlertidig løsning for parret. Men i dag har de ingen planer om at lukke det, og de søger stadig sex, intimitet og kærlighed med andre.

Monogami

Vi taler om, at folk er monogame, når de udelukkende er i et forhold med èn og samme person. Det ses i modsætning til dem, der er polyamorøse, som kan binde sig følelsesmæssigt til mere end én.

Indimellem skelnes der også mellem monogami og seriemonogami.

De seriemonogame er monogame, men deres forhold til én person varer kun i en periode. De er altså ikke monogame overfor den samme person hele livet. Gennem livet har de flere partnere, men aldrig samtidigt. Det ses blandt andet hos mennesker, der blevet gift og skilt flere gange, men kun har haft én partner ad gangen undervejs.

- Vi har vedtaget med hinanden, hvad vi vil i vores forhold. I stedet for at tage en pakkeløsning spørger vi: "Hvordan har vi lyst til at vores forhold ser ud?", siger Ejnar Håkonsen.

Der findes ikke tal over, hvor mange der lever som Mia og Ejnar Håkonsen. Men eksperter vurderer, at flere danskere eksperimenterer med åbne forhold.

I en tidligere rundspørge blandt 65 autoriserede parterapeuter og sexologer, svarer lidt mere end hver tredje, at de i stigende grad ser flere par, der vælger at leve i åbne forhold og få flere partnere.

Hver fjerde af parterapeuterne og sexologerne svarer, at det skaber en følelse af mere frihed at have flere partnere. Og det er der en god grund til, mener en antropolog.

- Det ligger meget godt i tråd med den individualisme, der præger tiden generelt. At vi synes, vi vil have det hele, når det handler om produkter, om arbejde, oplevelser og erfaringer, har antropolog og kønsforsker ved Roskilde Universitet Christian Groes sagt til TV 2.

Afstemning

Kunne du leve i et åbent forhold?

De deltes om Miri

Mia og Ejnar har ingen regler om, hvem de må gå i seng med, date eller være kærester med.

Ofte er det med nogen fra deres omgangskreds af ”åbentsindede nørder”, som Ejnar Håkonsen formulerer det.

Ser de en, de godt kunne tænke sig at være sammen med, inviterer de dem med ind i deres omgangskreds og til deres fester.

- Vi kan godt finde på at rotte os sammen om det. Mia og jeg har været til fester, hvor vi har haft det som en leg for aftenen at finde en at forføre, nusse og have det sjovt med sammen. Vi er hinandens tætte medsammensvorne og hjælper hinanden, siger Ejnar Håkonsen.

Nogle partnere deler de – andre har de som kærester hver for sig.

En af dem, de har deltes om, er Mias veninde Miri Sabag. Hende indledte de sammen et seksuelt kærlighedsforhold til. Men som det er nu, er Ejnar den eneste, der er sammen med Miri.

- Jeg er meget intim med Miri, og vi elsker hinanden, det er bare ikke seksuelt længere, det er en form for venindekærlighed mellem os, siger Mia Louw Håkonsen.

Miri dater Ejnar, der er gift med Mia. Forvirret? Se 'Lykken er flere kærester' på TV2.dk

Miri Sabag bor i Brabrand, men tager på kæresteweekend i hjemmet hos Ejnar og Mia, mens Mia sover ude hos en af sine andre kærester.

Jaloux på tiden

I løbet af det halve år TV 2 følger parret, har Mia to faste kærester ved siden af. 

Ifølge TV 2s rundspørge mente knap hver tredje adspurgte parterapeut og sexolog, at det skaber jalousi at åbne sit forhold, mens endnu flere svarer, at det skaber utryghed.

I den forbindelse sagde parterapeut og sexolog Lars Juhl, at jalousi er meget almindeligt i polyamourøse forhold:

- Det kan give en masse hjernespind og tanker, hvis man ikke kan finde ro i det. Og så er der jo en fare for, at forholdet ikke holder. 

Men den tolkning kan Mia og Ejnar Håkonsen ikke genkende. De oplever mindre jalousi, og det hører de også fra andre polyamorøse, de kender.

- Vi er mere trygge, fordi vi aktivt vælger hinanden til. Derfor er der mindre jalousi, siger Ejnar Håkonsen.

Det er langt værre med de pressede kalendere, når flere kæresteforhold skal passes på en gang.

- Vi kan mærke, når vi ikke har prioriteret hinanden nok. Det har ikke handlet om at være jaloux på den anden person, men mere om også at have tid med hinanden, siger Mia Louw Håkonsen.

- I perioder med tidspres har jeg været modstander af, at Mia tog flere forhold på sig. Ikke på grund af misundelse, men fordi jeg har kunnet se, at hun har været presset, og hun skulle have mulighed for at give frirum til sig selv, siger Ejnar Håkonsen.

Parret er hinandens "primære", som de kalder det. Det er dem, der bor sammen og har en hverdag sammen.

- Før jeg overhovedet kysser en kvinde, skal hun vide, at Mia findes og ikke står til at true, siger Ejnar Håkonsen.

- Man kan godt være misundelig på, at det kan være nemmere at gå ud af hverdagens stress og bare være i datemode med de andre kærester, siger Ejnar Håkonsen.

Familien forstod det ikke helt

Parret har fra begyndelsen af forholdet været åbne om, at de også var interesserede i andre. Når de holder fester, kysser de med flere, så ingen er i tvivl om deres status, og de taler også gerne om det. 

De har også fortalt deres familier om det.

- Jeg var ikke nervøs, da jeg skulle fortælle min mor, at jeg er polyamorøs. Hun er tolerant, og tog det helt fint, men hun har lige skulle forstå det og har også været lidt nervøs for, hvordan andre i familien ville reagere, siger Ejnar Håkonsen.

Mia har også fortalt sine forældre om, at hun og Ejnar er kærester med flere end bare hinanden.

- Jeg tror, min mor tænkte, at det er en fase, og det kommer nok til at gå over. Hun ved det, men vi taler ikke meget om det, siger Mia Louw Håkonsen.

Se mere til Mia og Ejnar Håkonsens utraditionelle parforhold i 'Lykken er flere kærester', der sendes tirsdage klokken 21.25 på TV 2 og TV 2 PLAY.