GO'

24-årig familiefar har fået en dødsdom - men lovændring fra 2012 sikrer dem flere børn

Selvom Rune Sørensen er uhelbredeligt syg, nægter han og kæresten Michelle at opgive deres planer. De vil give datteren en søskende.

Selvom livet lakker mod enden, behøver det ikke gå i stå.

Det har 24-årige Rune Sørensen og 26-årige Michelle Lemming sat sig for at demonstrere.

På trods af, at de for ganske få måneder fik at vide, at han med stor sandsynlighed kun har få år tilbage at leve i, har parret valgt at udleve deres fælles drøm.

De gør det, selvom de ved, at den kan virke kontroversiel.

Parret vil have et barn mere, og de har allerede taget de første skridt for at sikre sig, at det kan lade sig gøre, fortæller kæresteparret i 'Go' morgen Danmark'.

På lørdag, den 24. februar, skal de giftes, og Rune Sørensen har fået frosset sæd ned for at sikre sig, at deres 11 måneder gamle datter, Aya, kan få en søster eller lillebror - uanset, hvad der sker.

- For vi har stadig vores liv. Det er bare blevet lidt anderledes, lyder det fra Rune Sørensen.

Har fået op til fem år at leve i

I november måned sidste år syntes det liv, de havde drømt om og arbejdet på, ellers knust.

Under en scanning opdagede lægerne en tre centimeter stor knude i hjernen, og selvom det lykkedes at fjerne tumoren, viste de efterfølgende prøver, at Rune Sørensen er uhelbredelig syg med cellekræft.

- De har indirekte sagt, at hvis vi har Rune i fem år, så er vi heldige, fortæller Michelle Lemming.

Det var en svær tid.

Alt føltes uvirkeligt, og hele deres verden blev vendt på hovedet, husker Michelle Lemming og Rune Sørensen.

- Men vi er ved at finde fodfæste i det nu, og vi prøver at komme tilbage til det, vi havde før, siger han.

Og en vigtig del af det er at sikre, at deres datter kan få en bror eller søster. 

Vil giftes og have flere børn

Parret satser på, at Michelle Lemming er gravid, inden Rune Sørensen dør.

De ved dog begge, at det kan virke kontroversielt at sætte et barn i verden velvidende, at det kan blive faderløst, inden det bliver født, men de er sikre på, at det er det helt rigtige valg for dem.

- Der er jo både ting, der taler for og imod at få et barn mere, men vi synes, at der er mest, der taler for, siger Rune Sørensen.

I bund og grund handler det om, at datteren Aya ikke skal stå alene tilbage med tabet af sin far. Hun skal have en søskende, hun kan dele livet med på lige fod, lyder det.

- Hvis vi ikke havde haft hende, havde vi slet ikke overvejet at få et barn, for det ville være synd at lave et enebarn i den situation, vi står i. Men her tænker vi på Aya på en anden måde ved at gøre det her, forklarer Rune Sørensen i 'Go' morgen Danmark'. 

Hvornår Michelle Lemming skal gøres gravid afhænger af den kemobehandling, han skal igennem, lyder det fra Michelle Lemming.

Hun kan, fordi de har fået nedfrosset Rune Sørensens sæd, blive befrugtet i op til 10 år efter, at han er død. 

De er ikke de eneste

Rune Sørensen og Michelle Lemming er ikke de eneste, der har valgt at benytte sig af den mulighed.

Det har man kunnet siden 2012, hvor en lovændring trådte i kraft.

Her gjorde man det muligt fryse mandens sæd ned i op til 10 år med henblik på, at kvinden kan føde hans børn efter hans død, og ændringen gjorde det også muligt for en kvinde at anvende allerede opbevaret sæd eller opbevarede befrugtede æg efter mandens død, hvis der foreligger et skriftligt samtykke fra manden. 

Der eksisterer ikke tal for, hvor mange der har benyttet sig af tilbuddet, men "det er sket", oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Gør det for Aya og Michelles skyld

For Michelle Lemming og Rune Sørensens vedkommende er de bare glade for, at muligheden er der.

- Jeg har altid forestillet mig, at jeg skulle have flere børn. Hvis Rune ikke er her om fem år, og jeg er lige i starten af 30’erne, så har jeg allerede nu gjort mig tanker om, at hvis jeg kun har Aya, som ikke har en far, og jeg får et barn mere, som har en far, så vil der være et misforhold mellem de to børn. Det, synes jeg ikke, er ok, siger Michelle Lemming.

Det er også sådan, Rune Sørensen ser tingene.

For ham er det netop tanken om de personer, han efterlader sig, der gør ondt.

- Jeg bliver mest af alt ked af det på mine pårørende og families vegne. Sådan har jeg haft det siden starten. For uanset hvad, så kommer det her ikke til at gå udover mig. Det er dem, der står tilbage, der bliver ramt. Så nu gælder det om at være her og være på den bedst mulige måde, siger Rune Sørensen.

Og han er helt tryg ved deres fælles beslutning. For han ved, at børnene aldrig bliver alene.

- For der vil altid stå nogle til at beskytte dem. Det ved jeg, og det ved Michelle også. Det bliver nogle andre end en far, men det er mennesker, der vil gå rigtig, rigtig langt for dem, slutter Rune Sørensen.