Samliv

Højgravid og i et åbent parforhold: - Vi vil ikke skjule noget for barnet

Parret glæder sig over, at de omgiver sig med mange seje mennesker, der kan give en masse til barnet.

Da graviditetstesten i juni viste to streger, var det en glædelig nyhed for 25-årige Mia Louw Håkonsen og hendes mand, 29-årige Ejnar Håkonsen.

- Jeg har altid vidst, jeg ville have børn med Ejnar. Spørgsmålet var bare hvornår, siger Mia Louw Håkonsen, der til daglig arbejder med it i medicinalindustrien.

Men da graviditetstesten blev dyppet i glasset med urin, var det ikke kun barnets mor og far, der var til stede. Ejnar Håkonsens anden kæreste Miri Sabag var også hjemme i ægteparrets lejlighed – og hun ventede lige så spændt på resultatet.

Mia Louw Håkonsen og Ejnar Håkonsen lever som polyamorøse, der betyder, at de praktiserer kærlighedsforhold til flere personer ad gangen. Begge har de datet andre, samtidig med at de har planlagt familieudvidelsen.

Det fortæller de om i TV 2s ’Lykken er flere kærester’, hvor de i slutningen af tredje afsnit afslørede, at ”projekt baby” var i gang.

Parret kan nu fortælle, at Mia er højgravid, og at de venter en lille pige i sidste halvdel af marts.

Man gør det i stammesamfund

Mia Håkonsen er kæreste med Troels, og hendes mand er kæreste med veninden Miri. Under graviditeten har de mødt en ny kvinde, som de begge har kærlighed til. 

Mia og Ejnar Håkonsen fra 'Lykken er flere kærester' lever som polyamorøse. Video: Marie Kjempff

Selvom mor har andre kærester end far, og far dater andre end mor, så er de ikke i tvivl om, at de kan give deres kommende barn de bedst mulige betingelser på trods af en lidt anderledes familieform.

- Jeg synes absolut, vi har overskud til barnet. Vi kan skabe et hjem, hvor der ikke er skam til kroppen eller seksualitet, og vi har andre seje mennesker i vores liv, der kan give en masse til barnet, siger Ejnar Håkonsen.

Det handler mere om, at andre skal vænne sig til tanken, siger den vordende mor.

Vi har andre seje mennesker i vores liv, der kan give en masse til barnet

Ejnar Håkonsen, kommende far

- Man gør noget lignende i stammesamfund, og der virker det jo. Der findes så mange forskellige familieformer rundt omkring. Vi har bare en konstruktion, der er lidt uvant i forhold til det, man er vant til i den vestlige verden, siger Mia Håkonsen.

Afstemning

Har du fordomme om forældre, der lever i åbne forhold?

Prioriteterne skal være i orden

Parterapeut og sexolog Holger Spanggaard mener, det kræver klare prioriteringer at være forældre og polyamorøse.

- Det kan blive problematisk, hvis man ikke har styr på, hvad der er vigtigt. Hvis man får et barn, bør man beslutte sig for, at man først og fremmest er far eller mor – og så skal det polyamorøse liv passes udover det, siger han.

Særligt den første tid er barnet mere afhængigt af moren, som konsekvens deraf bruger mere tid i hjemmet. Ifølge sexologen betyder det ikke, at faren behøver at stoppe med at ses med sine andre kærester.

Børn vil have let ved at forstå det

Holger Spanggaard, parterapeut

- Den mand, der gerne vil ud at flagre – og har fået lov til det af konen – skal sørge for at fylde hende op med kærlighed, inden han tager nogen steder, siger Holger Spanggaard.

Bonusforældre eller ”onkler og tanter”

Det er ikke til at sige, hvor mange par, der lever som polyamorøse - eller hvor mange børn, der vokser op i polyamorøse familier i Danmark.

Til gengæld er antallet af skilsmisser generelt højt. I 2016 havde Danmark en skilsmisseprocent på knap 51, hvilket vil sige, at godt hvert andet ægteskab går i stykker. Det betyder, at begreber som stedfar, papmor og bonusforældre er normale for de fleste børn. 

Parret er vilde med rollespil og fantasy - derfor var de også vilde med fotografens idé om et anderledes graviditetsbillede.

Men kan man kalde den mand, der kysser ens mor, imens far også er i stuen, for en stedfar? Mia og Ejnar Håkonsen har både haft ord som gæsteforældre, onkler og tanter eller bare bonusforældre oppe at vende i forbindelse med graviditeten.

- Vi har talt om, hvad vi skal kalde vores kærester foran barnet. Planen er at finde nogle ord for mors og fars kærester og så tage det hen ad vejen. Vores tanke er, at det bliver naturligt at tale om det, når barnet selv påtaler det. Vi vil i hvert fald ikke skjule noget for dem, siger Mia Håkonsen og fortsætter: 

- Hvis de er nysgerrige, så forklarer vi. 

Den åbenhed ser parterapeut og sexolog Holger Spanggaard som et godt tegn.

- Det er godt, at barnet ser, hvordan forældrene lever. Mange vokser op med nogle utrolig gammeldags forestillinger om, at der findes en eneste ene. Barnet kommer til at lide under det, når de ser forældre gå fra hinanden, men ved at se det her, får de et mere realistisk billede af, hvad kærlighed er, siger han. 

Han anbefaler også parret at italesætte kærligheden til andre.

- Hvis det er integreret på en fornuftig måde, så vil det være naturligt at påtale det: "Far kan have kærlighed over for flere". Børn vil have let ved at forstå det, det er nok nærmere voksne, der vil have svært ved at forstå det, siger han.

Du kan se Mia og Ejnar Håkonsen i 'Lykken er flere kærester' søndag klokken 18.25 på TV 2 og TV 2 PLAY.