Samliv

Hun talte om sex med over 100 danske unge: - De var nærmest ikke til at stoppe

Kan nutidens unge skelne mellem virkelighed og fiktionens verden, når det kommer til sex?

De sluger timevis af reality-tv, og porno og perfekte kroppe er altid kun et klik væk på mobilen.

Men har de mange seksuelle indtryk ændret unges forhold til sex og til hinanden?

Det satte dokumentarinstruktør og mor til to døtre, Anja Kvistgaard Marott, sig for at finde ud af.

- Jeg ville finde ud af, om de unge vidste, hvad det vil sige at være sammen med et rigtigt menneske, at dyrke sex med følelser - og forstå at det ikke er som i en fiktionsscene, fortæller hun.

For at finde ud af det måtte hun ud at tale med mere end hundrede unge fordelt i hele landet.

Gennem sine egne børns venner og ved at tage ud på skoler og følge ung til ung-rådgiverne Sexualisterne, mødte hun helt almindelige unge og talte med dem om deres forhold til sex og kærlighed.

Ud af de samtaler er der nu kommet webserien ’LoveSex’, der fra søndag kan ses på TV 2 PLAY og på dokumentarfilmsfestivalen CPH DOX.

Samme følelser som altid

Anja Kvistgaard Marott holdt rundbordssamtaler med flere unge ad gangen, talte i telefon med dem enkeltvist og valgte til sidst nogle få ud, som hun interviewede hjemme i deres soveværelser.

Når hun talte med dem, var det vigtigt, at hun spurgte med de rigtige ord.

- Jeg måtte lære at bruge ord som liderlig, så jeg ikke tabuisererede det. Så talte vi om sex, og hvad der påvirkede dem, og når de først var gået i gang, var de nærmest ikke til at stoppe igen, siger hun.

Hun fik hurtigt modbevist sine egne fordomme om de unge. De var ikke mere ”egoistiske, overfladiske eller grænseoverskridende” af de mange seksuelle indtryk fra medierne.

- Alle dem, jeg talte med, vidste godt, at det var et andet menneske, de gik i seng med. De talte hele tiden om et "vi" – hvordan den anden føler, og om hvordan man viste hinanden respekt.

- Selvfølgelig er de præget af det, de ser. Men det, jeg kunne mærke, var, at de har præcis samme universelle følelser om begær og kærlighed, som jeg havde som ung - som mennesker altid har haft, siger hun.

Fordi det ofte er historier om unges forskruede kropsidealer – og om hvordan de deler nøgenbilleder med hinanden på nettet, der fylder medierne, ville instruktøren med disse film vise en mere inderlig og sansende udgave af de unges seksualitet.

- Der er to procent, der råber højt - og det er dem, man ser i tv, men der manglede fortællinger fra de mange andre, siger hun.

En af dem, der lukkede Anja Kvistgaard Marott helt ind på drengeværelset, er Oliver Stoltz.

Han medvirker i en af de korte dokumentarfilm, hvor han blandt andet fortæller om dengang, han som 14-årig blev bevidst om sin homoseksualitet.

Oliver valgte at springe ud som homoseksuel ved at fortælle det til en god veninde og bede hende om at sprede rygtet til de andre i klassen.

- Anja formåede at stille spørgsmål, som jeg aldrig havde tænkt over før. Det her med at springe ud, og hvordan det føles at være homoseksuel, siger Oliver Stoltz.

Faktisk var det lettere for ham at tale med hende om sin første gang, end det havde været at tale med sine jævnaldrende venner, da det skete.

- Hun spurgte, om jeg følte mig ensom, fordi jeg ikke havde haft nogen at dele det med. Jeg har altid været omgivet af mange venner, så det var først, da hun spurgte, at det gik op for mig, at jeg havde været alene med de tanker så længe, fortæller han.

Han håber, at webserien kan gøre unge bedre til at tale med hinanden om sex og lyst.

- Mange unge går med de her følelser, men de ved ikke, hvordan man skal tale om det. Vi har seksualundervisning i skolen, men det er ikke nok. I filmene er der en dialog om kærlighed OG sex, og det er vigtigt, at man har begge ting med, siger Oliver Stoltz.

Mor og far kan også lære noget

Webserien 'Lovesex' er især henvendt til unge, men det skader heller ikke, at deres forældre ser med.

- Forældre kan se, at de kan være helt rolige. Vores unge generation er okay. De er naturligt nysgerrige, følsomme og kærlige, siger Anja Kvistgaard Marott.

- Vi skal aftabuisere det for de unge - hvad enten det er kærlighed eller liderlighed. Det er svært at vokse op med, at sex er skamfuldt eller lgiefrem farligt. Men hvis vi kan gøre det til noget naturligt, så kan de unge lande godt i deres seksualitet uden at skamme sig over den, og det tror jeg, man bliver et lykkeligere menneske af, siger hun.

Jeg har så meget ild, der bare brænder i mig. Hvis jeg viser det til dig nu, bliver du så bange for mig, er det for meget? Maria fortæller om sit begær i 'LoveSex'.

Filmene i Lovesex-serien varer omkring seks minutter. Den første kan allerede nu ses på TV2 PLAY og handler om Maria, der er bange for at slippe sit indre sexmonster løs over for kæresten Jacob.