Fuld plade

Her er tre forsøg, du kan lave derhjemme - og gøre børnene klogere

Eksploderende balloner, citroner og sodavand. Meget mere skal der ikke til for at gøre læring til en leg.

Vil du gerne lave noget med dine børn, der er både sjovt og lærerigt?

Så hold dig ikke tilbage.

Med ganske få midler kan du stable dit eget forsøg på benene, der gør selv et tungt naturvidenskabeligt emne underholdende og interessant.

Sådan lyder budskabet fra gymnasielærer Kasper Berthelsen og naturvidenskabsvejleder Søren Storm, som de fleste nok kender bedre som "fysikdrengene" i TV 2-programmet 'Fuld plade'.

I 'Go' morgen Danmark' demonstrerede de, hvordan man med en citron, vand, citronsyre, duftstof, farve og en ballon kan lave sit helt eget fysikforsøg.

- Det handler om naturvidenskab og at have det sjovt i forbindelse med, at man lærer noget. Der er leg i de ting, vi laver, men det er stadig en god måde at lære ting på. Man kan blive klog på en anden måde end ved at læse i en bog, siger Kasper Berthelsen.

Få et brag med en citron

Prøv eksempelvis at vride en citron udover en ballon.

Så siger det bang!

Det ved dem, der har prøvet det, men de færreste kender nok forklaring på, hvorfor det sker, lyder det fra Kasper Berthelsen og Søren Storm. Men faktisk er den ret enkel.

Det er citronsaftens æteriske olier, der får ballonen til at gå i opløsning, forklarer "fysikdrengene" i 'Go' morgen Danmark'.

Og det er nemt at demonstrere, lyder det. I samarbejde med blandt andet Astra, det nationale center for læring i natur, teknik og sundhed i Danmark, har de på hjemmesiden www.testoteket.dk samlet en række forsøg, man kan lade sig inspirere af.

Herunder kan du se, hvordan forsøget med citronen udføres.