Eksploderende balloner, citroner og sodavand. Meget mere skal der ikke til for at gøre læring til en leg.
Vil du gerne lave noget med dine børn, der er både sjovt og lærerigt?
Så hold dig ikke tilbage.
Med ganske få midler kan du stable dit eget forsøg på benene, der gør selv et tungt naturvidenskabeligt emne underholdende og interessant.
Sådan lyder budskabet fra gymnasielærer Kasper Berthelsen og naturvidenskabsvejleder Søren Storm, som de fleste nok kender bedre som "fysikdrengene" i TV 2-programmet 'Fuld plade'.
I 'Go' morgen Danmark' demonstrerede de, hvordan man med en citron, vand, citronsyre, duftstof, farve og en ballon kan lave sit helt eget fysikforsøg.
- Det handler om naturvidenskab og at have det sjovt i forbindelse med, at man lærer noget. Der er leg i de ting, vi laver, men det er stadig en god måde at lære ting på. Man kan blive klog på en anden måde end ved at læse i en bog, siger Kasper Berthelsen.
Prøv eksempelvis at vride en citron udover en ballon.
Så siger det bang!
Det ved dem, der har prøvet det, men de færreste kender nok forklaring på, hvorfor det sker, lyder det fra Kasper Berthelsen og Søren Storm. Men faktisk er den ret enkel.
Det er citronsaftens æteriske olier, der får ballonen til at gå i opløsning, forklarer "fysikdrengene" i 'Go' morgen Danmark'.
Og det er nemt at demonstrere, lyder det. I samarbejde med blandt andet Astra, det nationale center for læring i natur, teknik og sundhed i Danmark, har de på hjemmesiden www.testoteket.dk samlet en række forsøg, man kan lade sig inspirere af.
Herunder kan du se, hvordan forsøget med citronen udføres.
Her er tre forsøg, du kan lave derhjemme
Få ballonen til at sprænge med citronsaft
Start med at vride en halv citron henover en ballon.
Her vil du meget hurtigt konstatere, at der er noget i citronsaften, som får ballonen til at sprænge.
Pust en ny ballon op, og stil dernæst fire glas op med henholdsvis vand, citronsyre, farvestof og duftstoffet limonen, der får citronen til at dufte. De fire glas symboliserer indholdet af citronens saft, så man kan undersøge, hvad der får ballonen til at sprænge.
Prøv så med en pipette eller en lille sprøjte at sprøjte en af hver af de fire væsker på ballonen.
Slut af med duftstoffet. Det vil få ballonen til at gå i stykker.
Giv så dit barn forklaringen: Det gør den, fordi duftstoffet i citroner indeholder en æterisk olie, der har et stof, der hedder limonen. Olien får ballonen til at gå i opløsning, hvilket får den til at sprænge.
Det kan være en introduktion til, hvordan kemi fungerer, og man kan tale om molekyler udfra eksperimentet.
Forklar massefylde med coladåser
Coca Cola på dåse. Foto: Allan Lundgren / Scanpix Danmark
Vil du gerne lære dit barn om massefylde på en anden måde?
Det er nemt gjort. Køb et par almindelige dåsecolaer og et par cola light på dåse, og fyld en stor balje eller en spand med vand fra hanen.
Begynd så at kaste colaerne ned i vandet, og du vil straks se, at light-produkterne vil flyde ovenpå, mens de fleste almindelige colaer synker til bunds.
Hvorfor? Det skyldes, at sukkeret i colaen giver væsken en højere densitet, det vil sige en højere massefylde, hvilket gør de almindelige dåser med sukker tungere end ferskvand.
Omvendt er vægtfylden af cola light den samme som ferskvands, og dertil indeholder dåsen en smule luft, hvilket får dåsen til at flyde.
Prøv eventuelt at tilsætte først salt eller sukker i vandet. Når du hælder salt i vandet, vil begge dåser flyde, fordi vandet massefylde stiger, når der tilsættes salt. Det samme vil ske, hvis du tilsætter sukker.
Det er måske ikke det mest spektakulære forsøg, men det er et godt udgangspunkt for at fortælle sit barn om massefylde. Det er samtidig forklaringen på, hvorfor det er nemmere at holde sig ovenvande i havvand, end det er i en ferskvandssø.
Forsøg med rød sodavand, aktivt kul og kaffefiltre
Vil du vise, at du kan trylle?
Prøv at lade børnene hælde en rød sodavand gennem et almindeligt kaffefilter, mens du gør det samme med et kaffefilter, hvor du har lagt aktivt kul i bunden.
Der vil ikke ske noget med børnenes røde sodavand, men din sodavand vil blive helt klar, når den hældes gennem filteret og det aktive kul. Knæk kapslerne, drys pulveret ned i filteret og hæld sodavanden i. Prøv dernæst at drikke den. Det er helt ufarligt. Nu ligner sodavanden bare vand, men bortset fra, at sodavanden har mistet lidt af sin brus, smager den stadig af rød sodavand.
Hvorfor? Det aktive kul indeholder et molykolært filter, som 'fanger' farvestoffet i den røde sodavand, uden det påvirker sukkeret og smagsstofferne i væsken.
Det er derfor, man kan købe aktivt kul på apoteket, som man spiser i tilfælde af, at man har indtaget gift eller giftige bær. Ligesom det indfanger farvestoffet, indfanger det aktive kul giftstoffet og indkapsler det, så det kan gå gennem tarmen og ud i toilettet, uden det gør skade.