GO'

Stjernekok prioriterede arbejdet over sine børn - indtil han en dag faldt om

Med arbejdsdage på 12-14 timer, seks dage om ugen, er det ikke meget, Francis Cardenau har set til sin familie de sidste 30 år. Nu har han sadlet om.

Livet som køkkenchef på en michelinrestaurant er ikke en dans på roser, og det er i den grad et job, der har sine omkostninger.

Det har Francis Cardenau oplevet på egen krop.

Efter at have høstet roser for sine evner som køkkenchef på topklasserestauranter som Søllerød Kro, Le Sommelier og Umami faldt han pludselig bevidstløs om i 2015.

Besvimelsen førte til en hjernerystelse, og mens hovedet kom sig, blev det fyldt med tanker om et andet liv end det blandt dampende gryder, hakkende knive og ringende klokker.

Nu har Francis Cardenau trukket sig fra livet som restauratør, og det er gået op for ham, hvad han er gået glip af de sidste 30 år, fortæller han i ’Go’ aften Danmark’.

- Jeg falder om, fordi jeg løber tør for benzin. Jeg spiser ikke nok, drikker ikke nok og stresser helt vildt. Der var ikke mere benzin, så simpelt er det. Bilen stopper. Bum, siger Francis Cardenau.

Konen opdragede børnene alene

Franskmanden Francis Cardenau kom til Danmark efter at have mødt sin danske kone, Henriette Bych Cardenau.

Her fik han job som køkkenchef på en af landets bedste spisesteder Søllerød Kro.

Siden da har han arbejdet på et hav af michelinhædrede restauranter, og i 1997 blev spisestedet Kommandanten, hvor han dengang var køkkenchef, som den første danske restaurant nogensinde tildelt to michelinstjerner.

Men den succes er ikke kommet uden hårdt arbejde og utallige timer i restaurationskøkkener. I 30 år har Francis Cardenau arbejdet 12-14 timer om dagen, seks dage om ugen, og det er i den grad gået ud over familielivet, fortæller hans kone, som stod med hele opdragelsen af deres to børn, der i dag er i 20’erne.

- Hvis vi går tilbage i tiden, var det ligegyldigt, om børnene havde 40 grader i feber, eller om jeg skulle på arbejde. Han skulle passe sine restauranter. Der var ikke nogen, der lige kom, hvis børnene var syge, siger Henriette Bych Cardenau.

Francis Cardenau siger farvel til kokkefaget efter 45 år og to Michelin-stjerner. Han skal blandt andet bruge mere tid med sin kone.

Et hul på 30 år

Den udmelding presser tårerne frem i Francis Cardenaus øjne, som han sidder i ’Go’ aften Danmark’-studiet.

- Nu skal jeg ikke begynde at tude igen, men jeg gør det hver gang. Jeg forstår godt, hvad hun siger. Hun har været alene, og det er jo også mine børn, hun har opdraget. Helt alene. Jeg har ikke deltaget i familielivet de seneste mindst 25 år. Hun har været meget tålmodig, siger han.

Francis Cardenaus børn, Victor og Claire, er i dag i 20'erne og bor ikke hjemme. De besøger dog deres far og mor hver eneste uge.

Besvimelsen i Umamis køkken fik ham til at opdage, hvad det var, han var gået glip af på bekostning af sit arbejde.  

- Jeg er 60 år, og jeg har ikke nydt min familie. Jeg har et hul på 30 år, jeg skal indhente sammen med min familie. Derfor er jeg nødt til at lave mit liv om og forlade restaurationsbranchen, siger han.

Et nyt liv på landet

For et års tid siden trak Francis Cardenau endeligt stikket fra sit liv som restauratør, hvor han senest stod bag en relancering af bøfkæden MASH.

Han og konen er flyttet fra det mondæne Hellerup til Arresø ved Frederiksværk, hvor de nu bor på et landbrug, hvor Francis Cardenau dyrker grøntsager, som han bruger i sin madlavning – for kokkeriet har han ikke lagt helt på hylden.

Han er dog kommet ned i gear, og det er noget, både hans kone og hans børn sætter stor pris på, fortæller han.

Omvæltningen fra et travlt restaurantkøkken til det mere landlige liv har dog ikke været uden udfordringer.

- Jeg er stadig i en omstillingsperiode lige nu. Det er en svær tid, siger Francis Cardenau, som bakkes op af sin kone.

- Herude skal han kunne kommunikere på en fornuftig måde, hvad han har lyst til og brug for, men det kan han ikke. Francis er jo vant til bydeform. Men det er ikke nok – sådan kan vi jo ikke tale sammen, siger Henriette Bych Cardenau.

Fortryder intet

Selvom Francis Cardenau er ked af at have underprioriteret sin familie, ser han tilbage på sin karriere med stolthed.

- Jeg kan ikke sige, at jeg fortryder, at jeg var så meget på mit arbejde, for det er det, der var min identitet. Jeg fortryder det ikke, og jeg ville starte forfra igen, men jeg var narkoman af mit arbejde.

- Det sværeste har været at sige farvel til mit ego, for restauranten fodrede mit ego. Der var der gæster, der klappede af mig. Nu er det min familie, mine venner og Arresø, der skal klappe af mig, siger han.

I første omgang kan det dog være, at andre også kommer til at klappe af ham, for onsdag udkom en biografi om ham. ’Kokken der fik nok - Dansk gastronomis lille franskmand med det store hjerte’ hedder den.

Og Francis Cardenau har fået nok – i hvert fald af restaurationsbranchen.

- Jeg skal ikke arbejde der mere. Det er slut. Jeg har haft min tid, så nu er det de unge, der skal fremføre michelinstjerner og alt det der, siger han.

- Men jeg er født kok, og jeg kommer til at dø som kok.