Han er en helt almindelig far - der bare har en datter i en drengekrop

Helge Sune Nymands datter vidste fra hun var helt lille, at hun var født i den forkerte krop.

Efter sommerferien begynder Helge Sune Nymands datter i skole. Den 5-årige pige glæder sig ligesom de fleste andre børn til, at skulle møde nye venner og se, hvad det der "lektier" er, men en ting adskiller hende alligevel en smule fra klassekammeraterne.

Vi vil jo bare gerne have, at hun bliver behandlet som alle de andre piger

Helge Sune Nymand

Ser man på hendes CPR-nummer, er hun nemlig en dreng. 

Hun har, siden hun var helt lille, givet udtryk for, at hun ikke føler sig som det køn, hun er født som.

- Det er gerne prinsesser, der er hendes store forbilleder, og hvis hun leger far, mor og børn, så er hun altid mor. Hun vil egentlig rigtig gerne vokse op og blive mor en dag selv, fortæller faren.  

I dag har hun skiftet navn til et pigenavn og er "lillesøster" i stedet for "lillebror" for sin bror. Men det er sket i en proces, hvor familien er blevet tvunget til at lære, hvad det vil sige at have et transkønnet barn - med både glæder og udfordringer.

De håber nu, at regeringen vil følge Norges eksempel og lade børn under 18 år få juridisk kønskifte.

En lille dreng, der kun ville gå i kjole

For små drenge og piger er det ofte i legen, at deres identitet kommer til udtryk. Det samme oplevede familien Nymand, som dog i starten ikke bed særligt mærke i, at deres yngste dreng på to år interesserede sig langt mere for de ting, som de jævnaldrende piger legede med.

Det barn, vi troede, vi kendte, det var væk

Helge Sune Nymand

- Hendes største ønske til sin fødselsdag var den kjole som den Elsa har på i filmen 'Frost'. Den fik hun selvfølgelig, og den gik hun så meget i, at den skulle vaskes, og så måtte hun jo få nogle flere, og da hun blev tre år, så gik hun ikke i andet, fortæller Helge Sune Nymand.

- Hjemme hos os har vi ikke "drenge"- eller "pige"-legetøj, men vi kunne se, at der var noget dybere på spil. 

Det var heller ikke bare i hjemmet, at der blev lagt mærke til hendes adfærd. Når børnene i børnehaven skulle deles op i drenge og piger, så tøvede hun ikke med at gå med pigerne.

- Det var meget intuitivt for hende, at hun skulle gå med dem, men der opstod nogle mystiske konflikter, siger faren.

Derfor tog forældrene til møde med børnehaven, og det var her, at en børnepsykolog introducerede dem for udtrykket "transkønnet".

Køn vendt på hovedet

Mødet endte med at blive en kæmpe øjenåbner, men også en grund til selvransagelse for forældreparret.

De havde set en søn for sig. En søn, der vokser op og bliver en mand. Med et var alle de forestillinger meget langt fra virkeligheden. Nu så de en piges og en kvindes liv.

- Det er en hel anden verden. Det barn, vi troede, vi kendte, det var væk, siger Helge Sune Nymand.

Han havde altid troet, at transpersoner først blev klar over deres kønsidentitet langt henne i livet. Så hvordan kunne deres datter vide det allerede?, spurgte han sig selv. Men det tog ikke meget research, før han fandt ud af, at det slet ikke var sådan, det hang sammen.

- Transkønnet, det er noget, man er. Du er det køn fra fødslen, siger han. 

Jeg tror, at sådan noget som et CPR-nummer, hele tiden kan minde dem om, at de har haft noget at slås med

Eva Kjer Hansen (V), ligestillingsminister

Forældrene gik nu igennem en proces, der på nogle måder var sørgelig, fordi det krævede en stor omstilling, men som også gjorde, at de oplevede et barn, der blomstrede helt op. Hvor hun før havde været et barn, som holdt sig lidt for sig selv, blev hun pludselig åben og afslappet på en ny måde.  

- Efter hun skiftede, og vi anerkendte, hvem hun er, så lyser hun op og bliver en helt anden. Hun styrter rundt og bliver fuld af energi, fordi hun bliver accepteret som det menneske, hun er. Det væltede ind med legeaftaler allerede ugen efter, vi havde meldt det ud nede i børnehaven, siger han.

Men der er stadig nogle skridt på vejen, før familien vil opleve, at det bliver nemmere at være transkønnet barn i Danmark.

Juridisk kønsskifte kan hjælpe

Onsdag meldte ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) regeringens nye handlingsplan på LGBTI-området.

Det betyder, at det nu skal undersøges, om børn kan få lov at foretage juridisk kønsskifte, som man har i Norge. Med andre ord skal der kigges på, om børn som Helge Sune Nymands datter kan få ændret sit CPR-nummer og dermed også være en pige på papiret.

- Det, jeg synes, er vigtigt, er, at vi forholder os til nogle unge mennesker, som er udfordret på deres kønsidentitet, og jeg tror, at sådan noget som et CPR-nummer, hele tiden kan minde dem om, at de har haft noget at slås med, siger hun til TV 2. 

Et sådan indgreb vil ifølge Helge Sune Nymand være en kæmpe hjælp for børn som hans datter, der ofte ender mellem to stole i skoler.

Ligesom episoderne i børnehaven, så vil barnet nemlig altid ende i den forkerte kategori, hvis man sorterer efter det juridiske køn. Især forudser han nogle "snubletråde", når datteren begynder i skole. 

Bliver sat i kategori med drengene

Det kan for eksempel være til fødselsdage, hvor kun pigerne skal inviteres og forældre måske glemmer, at der hører endnu en pige med på listen.

- Vi vil jo bare gerne have, at hun bliver behandlet som alle de andre piger, siger faren. 

Også i skoleidræt og fritidsaktiviteter vil hun kunne blive tvunget til at spille på drengeholdet. 

Selv om det sidste bump mangler, så håber Helge Sune Nymand, at hans åbenhed omkring sin datter, kan være med til at skabe forståelse for unge transkønnedes situation.

- Jeg vil gerne vise, at det er helt almindelige mennesker, det drejer sig om, siger han.

I dag har familien kontakt til mange andre familier, som også har transkønnede børn, så både de, deres datter og deres ældste søn kan finde personer at identificere sig med.