Samliv

Ægtepar i åbent forhold inviterede kæreste med til fødsel

Lige nu har ægteparret flere, som de definerer som kærester. En af dem var med, da deres barn blev født.

En tidlig morgen midt i marts kom Hera til verden under en hjemmefødsel. Til at byde hende velkommen var en jordemoder, mor Mia, far Ejnar – og gæsteforælder Miri.

Hun er fars kæreste, men tidligere var hun også kæreste med mor.

Heras biologiske forældre, Mia og Ejnar Håkonsen, lever som polyamorøse. Det betyder, at de har kærlighedsforhold til flere personer ad gangen.

Ægteparret delte deres livsstil i TV 2-programmet ’Lykken er flere kærester’, hvor de i fjerde program fortalte, at de ville have et barn.

Et barn, som nu er kommet til verden og har fået navnet Hera og nu også skal passe ind i parrets polyamorøse hverdag.

Har flere kærester

Lige nu er der tilsammen tre, som Mia og Ejnar Håkonsen definerer som kærester. 

- Mia ser Troels, jeg ser Miri, Sofie ser vi i fællesskab, og så er der to-tre andre, som jeg ser mere løst, siger Ejnar Håkonsen.

Dog er parret ikke i tvivl om, at Ejnar Håkonsen er Heras biologiske far. 

- Vi er ofte blevet spurgt, hvordan vi ved, at Ejnar er hendes rigtige far. Det ved vi, fordi det kun var os, der havde sex på det tidspunkt, siger Mia Håkonsen. 

- Ja, det er i hvert fald den stuerene forklaring, tilføjer Ejnar Håkonsen.

Fars kæreste var fødselshjælper

Da ægteparret i juni 2017 skulle tage en graviditetstest, var hans kæreste Miri Sabag også til stede. Sammen stod de og afventede resultatet, og da testen viste to streger, blev det fejret. Sammen.

Det var derfor også helt naturligt for Mia og Ejnar Håkonsen, at Miri Sabag skulle være tilstede, da Hera kom til verden.

- Det var fantastisk at have Miri med til fødslen. Hun gjorde alt det praktiske, og så kunne jeg være 100 procent til stede for Mia, siger Ejnar Håkonsen til TV 2. 

Hun blev hos ægteparret og Hera i dagene efter fødslen og har siden opholdt sig hos dem i et par uger, hvilket har været en kæmpe hjælp, fortæller de.

- Jeg ved slet ikke, hvordan vi ville være kommet igennem de første måneder, hvis ikke vi havde haft de ekstra hænder, siger Mia Håkonsen. 

Men det er ikke kun Miris hjælpende hænder, de har benyttet sig af. Deres andre kærester har også været flittige til at give en hånd med. 

 - De er der ikke bare for at hjælpe. De er der på date med os af flere dage ad gangen, og det er jo mere oplagt, at de overnatter, end det ville være, hvis det bare var en ven, siger Ejnar Håkonsen.

Kæresterne er gæsteforældre

Allerede før datteren kom til verden, gjorde Ejnar og Mia Håkonsen sig overvejelser om, hvordan de skulle omtale Miri Sabag og parrets andre kærester.

Ord som onkler, tanter og bonusforældre var oppe at vende, men efter fødslen har parret lagt sig fast på, at deres kærester skal omtales gæsteforældre.

Det er dog ikke et ord, der har været nødvendigt at tage i brug endnu. Hera er stadig så lille, at hun ikke forstår det. Men når hun bliver gammel nok, vil hendes forældre være helt åbne om deres polyamorøse forhold.

Tænker I over, om det kan blive svært for Hera at finde rundt i? 

- Alle forældre har potentielt venner med hjemme, som barnet kun møder hver tredje år og ikke rigtig kan huske navnene på. Det er ikke meget anderledes end det, siger Ejnar Håkonsen.

- Det kommer til at være den norm, hun oplever med mor og far, siger Mia Håkonsen.

Hun er overbevist om, at børn helt naturligt vil finde sig til rette i de omgivelser, de befinder sig i – og faktisk vil have let ved at gøre det.

Parterapeut er enig

Den tese nikker parterapeut og sexolog Holger Spanggaard genkendende til. Han ser Ejnar og Mia Håkonsens åbenhed som et godt tegn.

- Det er godt, at barnet ser, hvordan forældrene lever. Mange vokser op med en utrolig gammeldags forestilling om, at der findes en eneste ene. Barnet kommer til at lide under det, når de ser forældre gå fra hinanden, men ved at se det her får de et mere realistisk billede af, hvad kærlighed er, siger han. 

Han anbefaler også parret at italesætte kærligheden til andre over for Hera.

- Hvis det er integreret på en fornuftig måde, vil det være naturligt at påtale det: "Far kan have kærlighed over for flere". Børn vil have let ved at forstå det, det er nok nærmere voksne, der vil have svært ved at forstå det, siger han.

Dates i kalenderen

Ægteparret har ikke fået flere kærester end dem, de havde, før Hera blev født. Men der er skrevet dates i kalenderen, fortæller Ejnar Håkonsen. Dates, der vil blive introduceret for Hera.

- Alle, jeg potentielt vil date, vil komme til at møde Hera, siger Mia Håkonsen og forklarer, at hun lige nu har Hera med over alt.

Ejnar Håkonsen tilføjer, at det selvfølgelig skal være et sundt bekendtskab. Parret er nemlig begyndt at tænke mere over, hvem de forventer, de vil kunne være venner med på sigt.

- Jeg synes ikke nødvendigvis, at alle, jeg dater, kan være gæsteforældre. For mig overlapper det at være kæreste ikke nødvendigvis med at være gæsteforælder, siger Ejnar Håkonsen.

Hvad sker der, hvis forholdet til en af Heras gæsteforældre ender?

- Normen er, at vi bevarer vores venskab. Hvis jeg glider ud af at date nogle, er der typisk god luft imellem os. Det er ekstraordinært, at der sker et hårdt brud, siger Ejnar Håkonsen og fortsætter:

- Mange kommer faktisk til vores fester og er imponerede over, at det går så smooth, når der sidder fem-seks forskellige mennesker i samme lokale, som vi enten dater eller har datet.

Familierejse med kæresten

Men det er ikke kun gæsteforældrene, Hera kommer til at stifte bekendtskab med. Mens Ejnar Håkonsen har dates i kalenderen, har Mia en familierejse med kæresten Troels og hans familie skrevet i sin. Og hun tager Hera med.

Bliver Troels’ forældre så gæstebedsteforældre for Hera?

- Jeg tror ikke, vi kommer til at tænke på dem som bedsteforældre, siger Mia Håkonsen og fortsætter:

- De kommer til at møde Hera til familiearrangementer, men de kommer bare til at hedde deres navne. Til gengæld kan jeg godt forestille mig, at hun kommer til at kalde Troels’ brors børn for kusiner.

TV 2 Play kan du se, da ægteparret Ejnar og Mia Håkonsen sammen med kæresten Miri Sabag fandt ud af, at de ventede sig.