GO'

Lola Jensen: - Der er én type forældre-arrangement, du roligt kan droppe

Bliver du inviteret til en såkaldt forældrefest, kan du roligt takke nej til invitationen, mener familievejleder Lola Jensen.

Der er for alvor dømt skolestart ude i de danske skoler, og med dem følger for mange et utal af arrangementer for forældre og børn i skolen.

Det kan være fristende at springe nogle af dem over, men det må du ikke.

Faktisk skal du gøre alt, hvad du kan, for at nå med til dem allesammen.

Sådan lyder rådet fra familievejleder Lola Jensen i 'Go' morgen Danmark'.

- Det er super vigtigt, at du engagerer dig i aktiviteterne i børnenes skole, fordi det er der, man får bygget alt op. Man får en føling med, hvad der foregår, og den føling kan man altså ikke bare få, når problemerne først er der, lyder det fra eksperten.

Man kan som forældre dele arrangementerne mellem sig, men man skal være med.

Det betyder nemlig også noget for børnene, om mor eller far har været med til et arrangement i skolen eller ej, er Lola Jensens erfaring.

- Det er super hårdt for børnene at møde op mandag morgen, hvis man ikke har været med til et arrangement, fordi ens forældre har glemt det eller ikke har prioriteret at deltage.

- For det, som arrangementet giver, er et super godt fællesskab, og der vil de børn, der ikke har været med, føle sig udenfor, lyder det fra familievejlederen.

Spring bare forældrefesterne over

Ifølge Lola Jensen hører hun ofte fra forældre, at det kan være svært at finde tiden til alle de arrangementer, der er i forbindelse med skolen.

Men her er man bare nødt til at prioritere sin tid.

Og de såkaldte forældrefester, hvor forældre i klassen arrangerer fester uden om skolen, er et rigtig godt sted at starte, lyder det.

Det er et relativt nyt fænomen, man sagtens kan springe over, mener familievejlederen.

- Nogle forældre lejer hytter eller noget, og lærerne har ikke tid længere. Og så bliver det forældrene, der bestemmer, og det har taget en drejning mod forældrefest for forældrenes skyld, siger hun.

Forælderfesterne kan i værste fald skade det gode forældersamarbejde, hvis man får gjort noget pinligt med en øl i hånden eller drikker for meget. Eksempelvis kan det være svært at tale med om alkoholkulturen i klassen efterfølgende, lyder det.

- Så man skal prioritere de arrangementer, hvor man lærer hinanden at kende i børnenes rammer. De vigtige arrangementer er dem, hvor børnene er med, og som skolen indkalder til  – foredrag, samlinger og møder, anbefaler Lola Jensen.

Afstemning

Synes du, at forældrefester er en god idé?

Lola Jensen: - Du skal selv sige fra

Det er forskel på, hvor mange arrangementer, der er på landets skoler.

Hvis man synes, der er for mange, er det vigtigt, at man melder det ud, opfordrer Lola Jensen.

- Man skal turde at række fingeren op og sige: "Nu kan jeg godt komme til at lyde kedelig eller uinteresseret, men jeg vil gerne have lov at sige, at vi skal koncentrere os om tre eller fire gode arrangementer i stedet for en masse små", siger hun.

Og familievejlederen anbefaler, at man altid vælger den positive tilgang, når man siger det.

Sig, at du gerne vil komme til det hele, men at det ikke er muligt, hvis der er for mange, lyder hendes råd.

Se hele indslaget på TV 2 PLAY