Samliv

Danske ældre dyrker overraskende meget sex, viser ny undersøgelse

Seniorer i fire europæiske lande er blevet spurgt om deres seksuelle aktiviteter, og hvor tilfredse de er.

En ny, større undersøgelse af ældres sexliv viser, at danskerne bestemt ikke holder sig tilbage med lagengymnastikken, bare fordi de er kommet op i årene.

89 procent af de danske mænd i alderen 60-75 år er seksuelt aktive, mens tallet hos danske kvinder i samme aldersgruppe er 78,4 procent.

De tal er kommet bag på forskerne bag undersøgelsen.

- Vi blev meget overraskede, og det er jo lidt interessant. Der hersker mange fordomme om ældre som værende ikke-seksuelle væsner. I film og medier ser vi dem strikke sokker. Vi ser dem ikke dyrke sex. Det er reserveret til de unge og pæne. Vi forskere lider nok lidt af de samme fordomme, fortæller Bente Træen, der er professor på Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo i Norge, til Videnskab.dk.

Udover Danmark er undersøgelsen foretaget blandt ældre i Norge, Belgien og Portugal.

De danske mænd er kun overgået af vores nordiske brødre, mens aktiviteten hos de danske kvinder topper sammenlignet med de øvrige lande i undersøgelsen.

seksuel aktivitet

Norge: 90,6 procent.

Danmark: 89 procent.

Belgien: 84,2 procent.

Portugal: 82,9 procent.

Hollywood viser vejen

Det er dog ikke alle, der er lige forbløffede over de danske resultater i den nye undersøgelse. Bjarke Oxlund, der tidligere har været tilknyttet Center for Sund Aldring som lektor ved Københavns Universitet, har gennem skriftligt materiale og foredrag beskæftiget sig indgående med ældres seksualitet.

- Det stemmer utroligt godt overens med, at 9 ud 10 danskere siger, at et aktivt sexliv er vigtigt eller meget vigtigt for deres livskvalitet, siger Bjarke Oxlund og refererer til en rapport fra 2012 skrevet af Vidensråd for Forebyggelse om seksualitet og sundhed.

seksuel aktivitet kvinder

Danmark: 78,4 procent.

Norge: 74,2 procent.

Portugal: 72,7 procent.

Belgien: 60,9 procen

Tidligere har han også i fem år været formand for Sex og Samfund, og gennem sit arbejde her forsøgte han at aftabuisere ældres seksualitet. Han mener, at der er sket et nybrud i populærkulturen, som kan forklare den høje seksuelle aktivitet blandt ældre, som den nye undersøgelse viser.

- Der er flere Hollywood-film med karakterer, der har et erotisk liv, selvom de er blevet ældre. På den måde er der blevet åbnet op, siger Bjarke Oxlund.

Han nævner også reklamekampagnen 'Do it Forever' fra rejseselskabet Spies, der kom i 2016 og blandt andet opfordrede bedsteforældregenerationen til at tage på eksotiske ferier for at få gang i amorinerne igen.

Den vilde generation er blevet seniorer

En årsag til, at man i dag ser flere ældre danskere være seksuelt aktive end tidligere, har også noget at gøre med de generationer, man nu ser som ældre.

1968-generationen er blevet seniorer, og de blev eksponeret for en seksuel frigørelse og revolution, der blandt andet førte til, at Danmark var det første land i verden, der liberaliserede billedpornografien, som blev tilladt i 1969.

- Den ældregeneration vi har nu er den første historiske generation, som har været flasket op på seksuel frigørelse, og derfor er det ikke så mærkeligt, at de tager den frigørelse med ind i seniortilværelsen, siger Bjarke Oxlund.

At mennesker lever længere nu har også en betydning. Der er en større forventning til, hvad livet skal indeholde, og ældregenerationen begynder at minde stadigt mere om de yngre generationer. De rejser mere, de forbruger mere, og de bliver skilt i meget højere grad end tidligere.

- Det fortæller en historie om, at de ønsker at have noget ud af deres leveår, og det gør de altså også seksuelt. Derfor har vi også fået mange flere senior-datingsider, og ældre sidder i dag også på mobile teknologier og leder efter nye potentielle partnere, siger Bjarke Oxlund.

Danske kvinder tilfredse med sexlivet

Undersøgelsen viser også, at de danske kvinder mellem 60-75 år er mere tilfredse med deres sexliv sammenlignet med de adspurgte kvinder fra de andre lande.

Den position kan i høj grad skyldes den tradition, der er for ligestilling i Skandinavien.

- Seksuelle aktiviteter er på mange måder dybt indlejret i økonomiske relationer, så hvis man er økonomisk frigjort, som skandinaviske kvinder typisk er, så har man også bedre muligheder for at være seksuelt frigjort, siger Bjarke Oxlund.