TV 2 30 år

'Årgang 0'-mor hylder tv-hold: - De har reddet os fra at blive skilt

Lene Josefsen fra Tarm takker holdet bag ’Årgang 0’ for deres terapeutiske indsats. Hun er sikker på, at det har reddet hendes og Poul-Eriks ægteskab.

Stemningen var anspændt hjemme i villaen i Tarm.

Lene og Poul-Erik Josefsen sad ved siden af hinanden i stuen. De talte hver især til kameraet foran dem og undgik så vidt muligt hinandens blikke. Med lidt nervøse grin erkendte de så begge at have overvejet skilsmisse.

Sådan var situationen for 'Årgang 0'-Emmas forældre for otte-ni år siden, hvor krisen trykkede efter 12,5 års ægteskab.

- Vi var nået dertil, hvor vi var i gang med at planlægge: Hvis du bor der, så bor jeg der. Den, der har børnene, har også bilen, siger Lene Josefsen til TV 2 og fortsætter:

- Men sådan gik det heldigvis ikke. Og det er jeg sikker på, at vi kan takke tilrettelæggerne bag 'Årgang 0' for.

Selv om Emmas familie trak sig ud af 'Årgang 0' i 2015, er Lene Josefsen stadig meget glad for, at de i sin tid valgte at gå ind i dokumentarprojektet, som hun mener har ført mange gode ting med sig.

Blev tvunget til at tale tingene igennem

Ifølge Lene Josefsen var hun og ægtemanden Poul-Erik røget ind i den typiske situation, som mange par med børn oplever på et tidspunkt: At hverdagens mange gøremål går ud over fortroligheden i parforholdet.

- Vi glemte at tale sammen. For mit vedkommende lå der hele tiden den der irritation. Hvorfor gør han aldrig noget? Hvorfor siger han ikke noget? Men jeg sagde heller ikke selv til ham, hvad det var, jeg forventede, fortæller Lene Josefsen og påpeger, at det netop var dér, 'Årgang 0'-holdet greb ind.

Vi har haft rigtig mange snakke i interview-øjemed omkring det og fået problemerne belyst

Lene Josefsen, mor til Emma fra 'Årgang 0'

- Tilrettelæggeren Anne Hjort sagde til os: "Det skal vi have gjort noget ved". Og efterfølgende har vi haft rigtig mange snakke i interview-øjemed omkring det og fået problemerne belyst. Det meste har de jo klippet fra, så det er ikke med i programmerne. Det var mest deres hjælp til os.

Udover de mange interview-samtaler, der gik hen og blev en slags parterapi, stillede produktionen bag 'Årgang 0' også en psykolog til rådighed, så Emmas familie ikke skulle ende med at gå i opløsning.

Svært at melde sig ud af fællesskabet

En af grundene til, at forholdet mellem tv-holdet og familierne i 'Årgang 0' er blevet så tæt, er, at det stort set er de samme tilrettelæggere, som har været på projektet helt tilbage fra seriens start ved årtusindskiftet og frem til i dag. Det har dannet stærke og familiære bånd.

- De har været med til fødsler, fødselsdage og de har været med, når det var svært. Vi har fået nogle fantastiske venskaber. Så det var det, der var allerværst ved at tage beslutningen om at gå ud af programmet. At vi meldte os ud af fællesskabet, forklarer Lene Josefsen.

Det var rigtig, rigtig svært at indse, at nu skal vi fortælle de her folk, at de faktisk ikke skal komme her mere

Lene Josefsen, mor til 'Årgang 0'-Emma

- Det var rigtig, rigtig svært at indse, at nu skal vi fortælle de her folk, at de faktisk ikke skal komme her mere. Vi vidste jo godt, at de var ansat til at lave programmerne, så vi kunne jo ikke forvente, at vi ligesom skulle ses mere. At vi så har gjort det, har været noget andet. Vi har heldigvis holdt kontakt. Hurra for Facebook. Men det var faktisk rigtig svært at sige farvel til.

Fakta om 'Årgang 0'

Produktionsselskabet Easy Film fik over 300 henvendelser, da man i 1999 søgte efter ”gravide” familier, som ville have deres liv skildret på tv i de næste 18 år.

Fem familier blev udvalgt og havde kun dét til fælles, at de fik et barn i begyndelsen af år 2000.

’Årgang 0’ følger børnene til de bliver voksne, og er samtidig en fortælling om det danske samfund, mens det udvikler sig i begyndelsen af det 21. århundrede.

Christian i Aarhus kom først med i tv-serien i 2008 som erstatning for en af de oprindelige deltagere, Mathilde fra Østerbro. I 2016 trak Emma fra Tarm sig fra serien.

Lene Josefsen savner også de mange kritiske spørgsmål, som tilrettelæggerne har stillet, og som har tvunget hende og Poul-Erik til at tage stilling til tingene.

- Der er hele tiden blevet stillet spørgsmålstegn ved de ting, vi gjorde og sagde. Så vi har hele tiden over for hinanden skullet forholde os til, hvad den anden syntes, og hvad man i grunden selv mente. For eksempel da Emma begyndte at gå i byen og drikke alkohol. Så blev vi spurgt til: "Hvad er jeres holdninger til alkohol?" Og sådan har der jo været mange ting under hele opvæksten. Det, tror jeg, har været supergodt.

Har sagt ja til ekstraprogrammer

Men selv om familien fra Tarm trak sig ud af selve dokumentarserien om 'Årgang 0'-børnene og deres familier, der fortsætter til og med år 2018, har de ikke meldt sig helt ud af dokumentarprojektet.

Emma har sagt ja til at medvirke i afslutningsprogrammerne

Lene Josefsen, Emmas mor

- Emma har sagt ja til at medvirke i afslutningsprogrammerne, som kommer efterfølgende, og derfor er vi stadig lidt med inde i varmen. Vi var også med inde og modtage en pris fra Billed-Bladet inde på Hotel D’Angleterre i vinters. Der fik 'Årgang 0' en hæderspris, og vi var også inviteret med. Så det var en stor oplevelse, siger Lene Josefsen.

De programmer, som Emma Josefsen har sagt ja til, er nogle ekstraprogrammer, der laves som opfølgning på serien. Der laves fire programmer, ét med hvert af de tilbageværende 'Årgang 0'-børn, nemlig Rachel, Stephanie, Christian og Emma. I ekstraprogrammerne vises der materiale, som der ikke har været plads til i de ordinære programmer.

Den foreløbigt sidste og 19. sæson af 'Årgang 0' vises i januar 2019. Det vides endnu ikke, hvornår de fire ekstraprogrammer får premiere.

Du kan se alle tidligere sæsoner af 'Årgang 0' lige nu på TV 2 Play