GO'

Marianne Jelved forstod ikke lægernes besked om, at hendes mand skulle dø: - Jeg havde ikke hørt efter

Marianne Jelved har ingen planer om at gå på pension og ønsker derfor at stille op til næste folketingsvalg. - Mit arbejde er min hobby, lyder det.

I maj sidste år mistede folketingspolitikeren Marianne Jelved sin mand gennem 50 år, Jan Jelved.

Efter kort tids sygdom døde han af komplikationer efter en blodprop i hjernen. 

Det har taget lang tid for tabet at bundfælde sig hos den tidligere minister.

Først nu, næsten halvandet år senere, er hun klar til at åbne op og fortælle om den svære tid før og efter ægtefællens død. 

- Det er først nu, jeg kan sige det højt uden at få gråd i stemmen, lyder det fra politikeren i 'Go' morgen Danmark'.

Marianne Jelved har altid set sig selv som et nøgternt menneske, der ikke lader følelserne tage styringen.

Så reaktionen på ægtemandens død er kommet bag på hende, fortæller hun.

Hørte ikke varsler

Da lægerne første gang forsøgte at forklare den tidligere kulturminister, at hendes mand ikke havde lang tid igen, kunne hun slet ikke tage beskeden ind.

- Der gik en tid, før jeg forstod konsekvenserne. Jeg er overrasket over, at jeg ikke havde hørt efter. Jeg skulle jo være klog nok til at forstå, at det var skidt, men i stedet begyndte jeg at planlægge, hvordan vi kunne rykke hans seng ned i stuen, når han blev udskrevet igen, fortæller Marianne Jelved.

I bagklogskabens lys kan hun også godt se, at lægen varslede hende om, at det så slemt ud, og at der ikke var lang tid igen.

Og den erkendelse har sat nogle tanker igang.

-  Det har været lærerigt for mig, at jeg ikke ville erkende det. Jeg har tænkt meget over det efterfølgende, for jeg plejer at være nøgtern, og nu er jeg bevidst om, at jeg måske ikke er så nøgtern endda, siger hun.

- Jan gav mig råderum

Ifølge Marianne Jelved har det været svært at omstille sig til et liv uden sin mand.

Lige siden, hun blev valgt til folketinget i 1987, har han været der for hende.

Jan Jelved tog alle de hjemlige gøremål på sig, så hans kone kunne koncentrere sig om sine politiske poster, og når hun var sendt ud af landet til møder og til arrangementer ved hoffet, så stod han altid ved hendes side.

- Det er næsten ikke til at beskrive, hvor meget han betød for min karriere. Han overtog alt derhjemme. Det var en kolossal lettelse. Og jeg blev aldrig bedt om at lave om på mig selv, siger Marianne Jelved.

Ankomst til Fredensborg Slot til bryllupsfesten for Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Marianne Jelved med sin mand Jan Jelved

Det gjorde ham til en stor støtte for den tidligere skolelærerinde.

- Jan var så generøs og gav mig råderum. Om jeg kom hjem og var rigtig ked af det, eller rigtig glad når noget var lykkes for mig, så var han der, tog sig af alting og tog min hånd. Og den hånd er der ikke mere, lyder det.

Det svære sommerhus

Et konkret eksempel på, at det kan være svært at blive efterladt, er Marianne Jelveds sommerhus i Odsherred.

Det var et sted, som hun og Jan Jelved havde sammen, og som de havde stor glæde af sammen med deres børn og børnebørn.

Men lige siden hans død har det været svært for politikeren at besøge stedet.

- Jan har bygget de to huse på grunden. Når jeg var væk, så tog han op i sommerhuset. Han brugte det rigtig meget, siger hun.

Men Marianne Jelved har ikke følt sig hjemme i sommerhuset, siden hendes mand døde.

Det er en proces, hvor hun skridt for skridt skal 'erobre' sit medejerskab i huset. Men det tager tid, fortæller hun.

- Jeg skal finde ud af at gøre det til mit også. Jeg besluttede, at jeg skulle være deroppe to overnatninger. Og da jeg havde været der en nat, kørte jeg hjem igen, lyder det.  

Stiller op til valg igen

Marianne Jelved har i løbet af sine 31 år i Folketinget blandt andet både været kirke-, kultur og økonomiminister.

Og selv om hendes mand, som havde stor betydning for, at hendes politiske karriere kunne lykkes, er borte, er hun ikke færdig med politik.

- Jeg har ikke tænkt mig at gå på pension, og det har jeg heller ikke gjort i al den tid, hvor min mand gik hjemme. Mit arbejde er min hobby, og jeg tror på, at jeg kan ændre nogens holdning ved at blive i politik. Måske kan jeg præge nogle unge mennesker, lyder det.

Hun har derfor planer om at stille op til næste folketingsvalg. Og så er planen også, at hun vil skrive mere. Ordene er bare ikke kommet ned på papiret. Ikke endnu, fortæller hun. 

Se hele interviewet med Marianne Jelved på TV 2 PLAY.