GO'

Familievejleder advarer mod 'mor-politi' i juletiden

Det er gået for vidt med den såkaldte 'mom shaming'. Særligt i højtiden, lyder det fra familievejleder Lola Jensen.

- Er det nu også godt nok. Er vi gode nok?

Det er et spørgsmål, som mange forældre måske stiller sig selv året rundt, men i december er der ekstra pres på de danske fædre og mødre.

Sådan lyder det fra familievejleder Lola Jensen i 'Go' morgen Danmark'.

For ikke nok med at der skal tages stilling til ekstra mange ting, så har et relativt nyt fænomen for alvor stukket sit ansigt frem på sociale medier, fortæller hun.

Et fænomen, som sågar har fået sit helt eget navn: 'Mor-politiet'.

Ammer for kort eller for lang tid

Det er en form for grov mom shaming, hvor mødre kritiserer andre forældre på de sociale medier, og ifølge Lola Jensen er det "taget voldsomt til".

- De nøjes ikke med at arrestere i øjeblikket. De henretter hinanden offentligt, så man bagefter føler sig totalt klædt af, siger familievejlederen.

Hun nævner et eksempel, der ofte får 'mor-politiet' til tasterne: Amning. 

Der kan være kvinder, som kun ammer i seks måneder, mens andre fortsætter amningen, indtil barnet er to et halvt år. Og begge kan blive irettesat for deres beslutning af andre kvinder på sociale medier. 

Skilsmisse, gaver eller fødseldage kan også føre til hårde ordvekslinger.

- Lige meget, hvad man vælger, så har nogen en mening om det, og der er så mange forskellige meninger om, hvordan man skal gøre tingene rigtigt, at der til sidst ikke er noget, der kan gøres godt nok. Og det er et problem, siger Lola Jensen.

Se og hør Lola Jensens eksempler på 'mom-shaming' i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

Afstemning

Har du oplevet at få kritik af 'mor-politiet' på sociale medier?

Pas på dig selv i december

I december er der masser af ting, man skal tage stilling til som forældre, og dermed er det også højsæson for 'mor-politiets' kritik og selvkritik, lyder det fra familievejlederen. 

- Og faren er, at forældrene føler, at de skal være 180 procent perfekte, før det er godt nok, siger hun.

Lola Jensen er ikke i tvivl om, at det også går ud over børnene, hvis ikke forældrene kan finde ud af at sige til hinanden, at det er godt nok.

- Det går virkelig meget ud over børnene, for den bedste udgave af sig selv bliver man kun, hvis man har et godt selvværd omkring de ting, man foretager sig, lyder det.

Børnene kan se på ens kropsprog, hvis man er usikker på, om gaven, udklædningen eller hjemmebagningen er god nok til det julearrangement, man skal til, eller om juleaften er god nok.

- Så er det næsten bedre, at man gør tingene eller er en lille smule forkert og er okay med det, end at man lader sig påvirke af 'mor-politiet' derude, lyder familievejlederens råd.

Lad dig bare inspirere

Ifølge Lola Jensen er der ikke noget galt i at lade sig inspirere af råd og vejledning, så længe man ikke lader sig diktere.

- Man skal ikke lade sig styre. Man skal selv bestemme. Hjernen modtager budskabet, men vi skal mærke efter i maven og i hjertet, om det er rigtigt for os. Hovedparten af forældrene i det her land har selv så gode svar, hvis de mærker efter, men det forstyrrer 'mor-politiet' i øjeblikket.

Hun håber, at folk i højere grad vil lukke de kritiske røster ude og i stedet lade sig inspirere.

- Når jeg giver noget til inspiration, er det jo meningen, at folk ude i marken skal tænke, hvad de kan låne af det, jeg sagde, og selv beslutte sig for, om de kan bruge det, i stedet for at være kede af det og krumme tæer juleaften, slutter familievejlederen.

Gode råd til juleaften

 1. Vent med at putte pakkerne under træet

  Når først pakkerne er lagt under juletræet, er det svært at få øjnene fra dem. For gad vide, hvem den kæmpestore pakke er til? Og hvad med den pakke, der er virkelig flot pakket ind?

  Ifølge familieekspert Lola Jensen er det en god idé at vente med at putte pakkerne under træet. Specielt fordi det kan være distraherende for især små børn. 

  - Vent med at putte pakkerne under træet, hvis der er små børn. Hent dem i stedet lige inden, I skal danse rundt om juletræet, siger hun til TV 2. 

 2. Involver børnene i uddelingen af pakker

  Når den første pakke er delt ud, kan det hurtigt gribe om sig med pakker i den ene og den anden retning. Mange familier har derfor udviklet deres egen måde at uddele pakker på.

  - Man skal følge den procedure, som værten lægger op til. Man kan ikke bare tillade sig at diktere, hvilken måde man skal gøre det på, hvis værten har en tradition. I stedet kan man eventuelt på forhånd snakke med værten om det, siger Lola Jensen. 

  Familieeksperten foreslår dog, at man involverer børnene i pakkeuddelingen. 

  - Man skal lære sine børn at give og få med glæde. Så hjælp børnene med at dele pakkerne ud. Udpeg eksempelvis nogle pakker, som børnene kan hjælpe med at dele ud, siger hun. 

 3. Vælg et niveau, alle kan være med til

  For et barn kan det føles ulideligt at skulle gå rundt om træet, i hvad der føles som evigheder, inden man skal til at åbne pakker.

  Men ifølge Lola Jensen gælder det om at vælge et niveau, hvor alle kan være med. 

  I Lolas egen familie gør de det sådan, at alle vælger en julesang, som man så synger tre vers af. 

  - Børnene synes, at det er sjovere, hvis det er en sang, som de kan synge med på, siger hun.

  Hun pointerer, at det kan være svært at synge mange sange, når man er mange mennesker. Ovenstående model passer godt, når man er omkring fem-seks mennesker til juleaften. 

 4. Mød utålmodigheden

  Når man når om på den anden side af det lækre julebord, og pakkerne ligger og glimter under træet, kan det være svært som barn at væbne sig med tålmodighed.

  Familieekspert Lola Jensen mener, at man skal imødegå børnenes utålmodighed. 

  Ifølge familieeksperten hjælper det ikke, at man forsøger at dulme børnenes utålmodighed med en enkelt pakke, der derefter skal optage børnenes opmærksomhed. 

  - Man kan ikke kun give børnene én pakke. For de vil ikke kunne koncentrere sig om at lege med den ene pakke, da der jo ligger flere under juletræet, siger familieeksperten. 

  I stedet er Lola Jensens råd følgende: 

  - Jo yngre børnene er, jo tidligere skal man åbne pakker. 

 5. Pas på dig selv

  Det er ikke kun børnene, man skal tage hensyn til, når der er juelaften. Man skal også huske på sig selv. 

  - Man skal passe på sig selv som voksen. Det er som om, at julen er blevet en 'test', for hvorvidt man kan finde ud af at være en familie. 

  - Men man skal lade være med at lade julen være en testpilot for ens familie og ægteskab. 

  Det er netop ovenstående, der ifølge familieeksperten er skyld i, at så mange bliver skilt i månederne efter jul.

  Derudover skal man lære at bruge ordet 'pyt'. 

  - Brug ordet 'pyt'. Sig 'pyt'. Måske var anden lidt rå, men 'pyt' med det. Så griner man af det og husker på, at de brunede kartofler jo bare er lækre, siger Lola Jensen.

  - Man skal slappe af og turde, at der kommer en form for kaos undervejs. Hvis man går rundt med en nervøsitet, smitter det af på børnene.