GO'

Sad helt alene juleaften efter en skilsmisse - så fik hun en uventet invitation

Tusindvis af mennesker sidder ufrivilligt alene juleaften, viser en undersøgelse. Grethe Eriksen var flov over at være ensom.

Efter en operation lå dengang 71-årige Grethe Eriksen i en tung morfintåge i sin seng og lyttede til de trampende trin, der kom fra loftet over hende.

Det var 24. december 2014, og for første gang i sit liv var hun helt alene efter en skilsmisse samme år.

Lydene fra lejligheden over hende kom fra overboens familie.

Grethe Eriksens husker, hvordan de sang og dansede om juletræet. Det var den værste aften i hendes liv.

- Jeg følte mig alene og ensom. Det var det værste. Jeg havde aldrig holdt jul alene, før jeg blev skilt, og der havde jeg godt nok ondt af mig selv. Det var ganske forfærdeligt, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

Men efter tre ensomme juleaftener er situationen dog vendt. 

Sidste år fejrede den i dag 75-årige pensionist jul med en familie, som bød hende indenfor.

De havde ligesom Grethe Eriksen meldt sig til et tiltag, der skal forhindre, at flere ender som Grethe Eriksen - alene juleaften.

Der mangler ikke hjerterum

Det er svært at sige, præcis hvor mange der hvert år er alene, men en undersøgelse lavet af voxmeter fra 2017 viser, at omkring 13.000 danskere sad uønsket alene juleaften året forinden.

Og det er alt for mange. Ingen bør sidde uønsket alene juleaften, mener Rødekors Julevenner, der står bag det tiltag, som blev Grethe Eriksens redning ud af ensomheden.

Rikke lagde armen i min, og tænk sig, resten af aftenen tænkte jeg slet ikke på, at jeg var i en fremmed familie

Grethe Eriksen, pensionist

Det er et initiativ, der startede i 2012, og som har til formål at skabe kontakt mellem værter og gæster, der har lyst at holde jul sammen.

- Julen handler for mange af os om at sætte tid af til dem, vi har kær, og om hyggeligt selskab, familietraditioner og dejlig julemad, siger Birna Esgerd Rohde, som er projektleder for Rødekors Julevenner.

- Netop derfor kan det være ekstra svært at komme igennem julen, hvis man ikke har nogen at fejre den med, og man kan derfor hurtigt føle sig endnu mere ensom i juletiden, tilføjer hun.

Og indtil videre tyder antallet af tilmeldte på, at initiativet er en voksende succes.

Sidste år bragte foreningen 886 mennesker sammen med matches mellem værter og gæster, og allerede nu har foreningen bag tiltaget modtaget en betydelig mængde tilmeldinger.

Så mange, at målet nu er at lave julearrangementer for dobbelt så mange gæster som sidste år, lyder det fra Birna Esgerd Rohde.

Jeg ville gerne med, men jeg kunne ikke, og jeg følte mig flov over det

Grethe Eriksen, pensionist

Det kan virke paradoksalt, men faktisk oplever foreningen, at de hvert år får dobbelt så mange henvendelser fra danskere, der gerne vil være værter, end fra folk, der gerne vil være gæster.

Men forklaringen er ganske enkelt, at der er mange enlige, som har svært ved at tage kampen, når de sidder alene, lyder det fra Birna Esgerd Rohde.

Sådan var det for Grethe Eriksen. Efter tre ensomme år var det svært at række ud, for så skal man også erkende, at man er ensom, siger den 75-årige i 'Go' morgen Danmark'. 

Flov over sin ensomhed

Grethe Eriksen var flov over at være alene i julen efter sin skilsmisse, hvor hun også mistede kontakten til sine voksne børn og deres børn.

De følgende år meldte hun sig til et arrangement i kirken, men hun endte begge år med at melde fra i sidste øjeblik, fordi hun var for ked af det.

- Jeg kunne ikke lægge sorgen fra mig, og ingen er tjent med en, der sidder og hyler. Og jeg vidste, jeg ville tænke på min familie. Jeg ville gerne med, men jeg kunne ikke, og jeg følte mig flov over det, fortæller den 75-årige.

Det var grunden til, hun gik igennem tre juleaftener i ensomhed, før hun tog det, hun kalder for et grænseoverskridende skridt og meldte sig som juleven.

Egentlig troede Grethe Eriksen ikke, nogen ville kontakte hende. “De vil sikkert ikke have mig” tænkte hun.

Men så fik hun en invitation.

Vi kører videre med traditioner, som vi plejer, uanset hvor mange vi er

Rikke Irring

Tårene trillede i kirken

Invitationen kom fra Rikke Irring og hendes familie, som gerne ville holde jul med Grethe Eriksen.

Nu føler den 75-årige, at hun har fået juleglæden tilbage. Hun har fundet en dejlig familie, hun har følt sig velkommen i, lyder det.

- I kirken blev jeg lidt rørt, og tårerne trillede, mens jeg tænkte på min familie. Men Rikke lagde armen i min, og tænk sig, resten af aftenen tænkte jeg slet ikke på, at jeg var i en fremmed familie, husker Grethe Eriksen.

Og i år har familien Irring igen inviteret den 75-årige med til juleaften - denne gang med en anden del af familien på Fyn.

For dem er det nemlig ikke en byrde, men en glæde at byde flere med til bords.

- Julen er der, hvor der er hjerterum. Vi kører videre med traditioner, som vi plejer, uanset hvor mange vi er, siger Rikke Irring.

For Grethe Eriksen har invitationen dog været et vendepunkt i hendes liv, og derfor vil hun gerne opfordre andre, der sidder alene juleaften, til at stå ved det, hvis de er ensomme den aften.

- Jeg var flov i starten og meget nervøs. Jeg frygtede, at det ville blive akavet. Men det var sådan en dejlig aften, og jeg følte mig så velkommen. Jeg ønsker mig, at rigtig mange melder sig til, slutter hun.

Afstemning

Ville du invitere en fremmed til jul?