GO'

Cana Buttenschøn dropper juleaften: - Det gør alt for ondt

Cana Buttenschøns måde at holde juleaften på i år er en god idé, hvis man synes, at julen er svær, mener familievejleder Lola Jensen.

Julegaver, juletræ, julemad og julehygge.

Sådan lyder opskriften på juleaften for rigtig mange danskere, men ikke for den 32-årige blogger og influencer Cana Buttenschøn.

I år har hun valgt, at julen skal være helt anderledes.

Hos hende er juleaften aflyst.

Børnene skal i år fejre julen sammen med eksmanden, Thomas Buttenschøn, og Cana Buttenschøn kan ikke bære tanken om ikke at dele aftenen med dem, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

- Jeg kunne mærke, at når jeg ikke havde muligheden for at være sammen med mine egne børn juleaften, så ville det gøre mig så ked af det, hvis jeg skulle sidde med resten af familien og fejre jul med andres børn. Det ville gøre alt for ondt, og det ville være salt i et sår, der allerede bløder og gør ondt, siger Cana Buttenschøn.

Hun mener ikke, at det er en model, alle bør følge - men det er et bud på, hvad man kan gøre som skilsmissemor eller -far juleaften, hvis tingene bliver for svære.

For Cana Buttenschøn er ikke den eneste, der står med problematikken juleaften, lyder det.

Familievejleder: Pas på jer selv i julen 

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik findes 256.210 såkaldte 'delebørn' i Danmark, der har forældre på to adresser.

Og ifølge familievejleder Lola Jensen møder hun mange forældre, der oplever, at alenetiden i julen er svær.

Derfor har hun stor forståelse for, at man holder julen på en alternativ måde, som Cana Buttenschøn gør.

Faktisk er det en rigtig god idé, at man passer på sig selv - for børnenes skyld, lyder det.

- Vis og fortæl dem, at: "Jeg klarer mig, og jeg kan ikke ønske mig noget bedre end at vide, at du hygger dig med mor". Der er mange, der lige skal strø lidt malurt i bægeret og sige: "Ja, jeg er jo alene", og det skal børnene ikke høre. De har brug for at vide, at du også får en god jul. Og det kan betyde, at du nogle gange må være lidt tapper for dine børns skyld, forklarer familievejlederen. 

Sådan fejrer Buttenschøn jul i år

For Cana Buttenschøns vedkommende er hendes fravalg det mest oplagte valg i år.

Beslutningen om at droppe julen i år delte den 32-årige for første gang på  sin blog canab.dk, der har omkring 80.000 læsere.

- Det mest nærliggende ville måske være at søge mod min familie og holde jul sammen med dem, men for at være helt ærlig kan jeg ikke se den fjerneste værdi ved at sidde omkring et juletræ og julehygge, når ikke det er sammen med mine børn. Derfor lukker jeg øjnene og stikker hovedet i jorden som en struds og gør, som om juleaften slet ikke finder sted. Sådan næsten i hvert fald, lyder det fra Cana Buttenschøn i blogindlægget. 

Hun blev skilt fra eksmanden, sanger og tv-vært Thomas Buttenschøn, sidste år, og den første jul holdt de samlet med deres to sønner, Jens og Peter på syv og fire år.

Men i år kan det ikke lade sig gøre.

I stedet rejser Cana Buttenschøn og kæresten til Amsterdam og spiser god middag og har kærestetid sammen. Julehyggen gemmer de til første juledag, hvor de kan være sammen med hendes to børn.

- Jeg tror simpelthen, at det ville gøre sorgen endnu større at hygge om de andre børn i familien med gaver, kram, sang og kærlighed, når ikke jeg kunne dele oplevelsen med mine børn også, forklarer Cana Buttenschøn.

Ekspert: Det er perfekt

Cana Buttenschøns udmelding har ifølge bloggeren selv udløst både ros og kritik, men spørger man Lola Jensen, har den 32-årige blogger gjort det helt rigtige.

- Det er helt perfekt. Hvis man kan mærke, at man bliver for sørgelig af at være sammen med resten af familien, så er det en god ide at trække sig. Det kan være, man synes, det bliver for trist, og så er det rigtig fint at give sig selv fri til en alternativ jul, lyder det fra Lola Jensen.

Det bør man overveje at gøre i stedet for at holde 'dobbeltjul' for sine børn, anbefaler hun.

- Det kan nemlig være slidsomt for børnene, og det kan tage noget af 'magien' ud af det, der skal begejstre. Der må man føle efter med sine børn, slutter Lola Jensen.

Se hele indslaget med Cana Buttenschøn på TV 2 PLAY.

Børns Vilkår har samlet en række råd til, hvordan man som skilsmisseforældre bedst håndterer den sårbare juletid:

Børns Vilkår har samlet seks råd til jul i skilsmissefamilien

  1. Overvej 'dobbeltjulen'

    Tænk over, hvor mange julefejringer jeres barn kan magte alt efter alder og temperament. Overvej, om I kunne finde på andre hyggelige juletraditioner end flere gentagende juleaftener i træk.

  2. Spørg dit barn

    Tal med dit barn om julen, og hvilke traditioner der er vigtige for ham/hende. Undlad at spørge: ”Hvor vil du gerne holde jul i år?”, da det kan sætte dit barn i en svær loyalitetskonflikt.

    Spørg hellere: ”Hvad kan du bedst lide ved julen?” og ”Hvad er sværest ved den måde, vi holder jul på?”

  3. Vis velvilje overfor ekspartneren

    Spørg barnet, om han/hun har brug for hjælp til at købe eller lave gaver til den anden forælder. Det sender et positivt signal.

  4. Koordiner gaverne

    Tal med barnets anden forælder om en koordinering af julegaver, og fordel det imellem jer. Undgå at overgå hinanden.

  5. Giv ikke begrænsende gaver

    Undgå at give gaver, som kun må blive hos dig. En gave til dit barn tilhører dit barn og bør derfor også være noget, som dit barn bestemmer over

  6. Afsæt tid til ro

    Vær opmærksom på, at børn også har brug for bare at slappe af i julen og hygge sig med sine gaver. Sørg for, at der er plads til disse stunder for dit barn.