Da søsteren blev syg, sprang 35-årig ud som iværksætter: - Jeg skal aldrig være pædagog igen
Helle Langer valgte at trodse alle odds, da hun sidste år åbnede et kulturhus i en by med kun 1800 indbyggere, men det måtte prøves, lyder det.
Bagerst i lokalet kunne Helle Langer spejde ud over de fyldte stolerækker. Det var mørkt, men på scenen foran hende lyste TV-2-forsangeren Steffen Brandt op af spotlyset.
- Og sådan kan man køre rundt i ring, mens tvivlen gnaver helt ind til benet, lød hans dybe stemme i sangen "Kærligheden overvinder alt".
Selvom han var i centrum den aften, så var det Helle Langer, der havde gjort det hele muligt.
Hun var udmattet efter måneders arbejde, men når hun kiggede rundt på de omkring 200 gæster, der var taget til den lille vestjyske by Harboøre for at se koncerten i dag, så var hun ikke i tvivl: Det var alt arbejdet værd.
- Jeg skal aldrig være pædagog igen, hviskede hun til sin mor ved sin side, mens hun kiggede rundt på publikum og de mange smil, hun spottede.
Helle Langer sprang sidste år ud som iværksætter efter årevis som offentlig ansat. Hun åbnede sit eget kultur- og koncertsted, 18b - og hun er langt fra den eneste, der tager springet, viser tal fra Center for Vækstanalyse.
Flere og flere starter virksomheder langt fra storbyen, og det er til stor gavn for lokalområderne.
For Helle Langer var det en ulykke i familien, der fik hende til at tage det afgørende skridt.
En barndomsdrøm
Det var efterhånden mange år siden, at Helle Langer for første gang fik den tanke, at hun skulle gøre noget anderledes. Noget radikalt.
Den lokale Brugs var lukket og slukket i Harboøre. Helle Langer kunne se den fra sit vindue. Der var noget dragende ved den, husker hun.
- Den er virkelig ikke særlig køn, men den kaldte bare på, at vi gjorde noget ved det, siger hun med et grin i 'Go' morgen Danmark'.
Ideen om at leje en bygning som den og lade kreativiteten diktere havde spiret i hende, siden hun var helt ung. Måske skulle det være et kulturelt samlingspunkt? En sted til koncerter? tænkte hun.
Men mange forhold stod allerede i vejen.
Hun var 35 år, havde tre børn, mand, hus, fast job som pædagog og havde svært ved at se, hvornår det ville være det rigtige tidspunkt at forfølge dagdrømmene - især i en by som Harboøre.
- Det er et sted, man ikke kommer forbi, medmindre man er faret godt og grundigt vild, siger hun om den lille by nær Thyborøn i Vestjylland.
Med omkring 1800 indbyggere var det nemlig langt fra en selvfølge, at man kunne fylde en koncertsal – end ikke en lille koncertsal.
Et pludseligt chok i familien
I starten af 2017 blev valget om at følge sine drømme dog nærmest taget for Helle Langer.
Ud af det blå blev hendes storesøster ramt af en serie af blodpropper i hjernen.
- Det blev et år, hvor livet gav mig en god og grundig lammer, fortæller hun.
De to søstre havde delt alt med hinanden, men pludselig stod hun med en ubærlig uvished: Ville hendes søsters hjerne have taget permanent skade? Ville hun nogensinde blive rask igen?
I halvanden uge ventede Helle Langer, og det var netop her, at spiren til kulturhuset 18b for alvor blev sået.
- Det var sådan en følelse af, at livet er for kort til at lade være, siger Helle Langer om tiden, hvor beslutningen faldt, fortæller hun.
Hun ville ikke sidde som gammel og fortryde, at hun ikke havde gjort det, hun egentlig drømte om.
Hendes søster kom sig fuldstændig efterfølgende, men tanken holdt Helle Langer fast i.
Fra plan til virkelighed
Det krævede hårdt arbejde at få styr på alt det praktiske fra fond-ansøgninger til indretningen af lageret, men hver en dråbe sved var dog medvirkende til, at Helle Langer 13. september 2018 kunne præsentere 18b’s første koncert med Steffen Brandt.
Siden har hun også udvidet med Bed and Breakfast, workshops for kreative sjæle, og i de næste uger bliver der også stand-up med komiker Anders Matthesen og koncert med Dodo and the Dodos og meget mere.
Med 18b har Helle Langer dermed bragt noget liv til Harboøre og gjort op med nogle af fordommene om, at der aldrig sker noget i ”udkantsdanmark”.
For det gør der, viser de seneste opgørelser på området.
Selvom storbyerne i Danmark klart har flest iværksættere, så viser tal fra både Vækstfonden, der støtter iværksættere, og Center for Vækstanalyse, at det går den rigtige retning for ildsjælene i yderområderne.
I 2012 fik kun 220 virksomheder i yderområderne bevilget økonomisk støtte til opstart - det tal var 320 i 2018. Desuden var der ni procent flere nyopstartede virksomheder i 2016 end i 2012.
- Det er iværksættere, der skaber job og fremtidens job. I særdeleshed udenfor de større byer, siger Ditte Rude Moncur, der er analyse- og digitaliseringschef i Vækstfonden.
- Iværksætterne er med til at danne grobund for lokalmiljøet ude i landet.
For Helle Langer har valget om at blive iværksætter ikke bare bragt noget til lokalsamfundet, det har også bragt meget større glæde til hendes eget liv.
- Den stemme, som sidder på skulderen og råber: "Hvad laver du?", den holder først kæft, når du gør noget ved det, siger Helle Langer, der for første gang kan sige, at hun er glad for at gå på arbejde hver dag.
Hun regner ikke med, at de kommer til at tjene stort på ildsjæleprojektet, men det er også okay, så længe hun kan lokke folk til byen.
- Hvis jeg først får folk ud til os, så skal jeg nok overbevise dem om, at de skal komme igen, siger hun.
- På papiret er det virkelig en dårlig ide, men det gør det også sjovere, slutter Helle Langer.
Se hele indslaget på TV 2 Play.