11-årig kæmper for drømmejob - rejser 150 dage om året

For at nå sin drøm er Jonathan Weywadt nødt til at blive voksen hurtigere end andre 11-årige.

Brummende motorer, adrenalin, der pumper rundt i kroppen, og fart. Masser af fart.

For 11-årige Jonathan Weywadt er det det, han drømmer om at lave altid. Han drømmer om at kunne leve af at køre motorsport, og han er allerede godt på vej.

Da han var kun seks år gammel, tog han hul på sit motorsportseventyr i Børnenes Gokart Klub, BGK.

I dag imponerer Jonathan Weywadt med sine ekstraordinære køreegenskaber, og han har netop skiftet fra det italienske hold Energy Corse til engelske Forza Racing, som vandt både EM og VM forrige år.

Han ved, at han går glip af mange af de ting, som de fleste andre børn oplever, men det er det hele værd, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

- Selvfølgelig går jeg glip af meget, men jeg får til gengæld oplevet meget, de andre ikke får oplevet. Jeg mister selvfølgelig noget på det sociale herhjemme, men til gengæld udlever jeg min drøm, får stiftet nye bånd og nye venner andre steder, siger Jonathan Weywadt.

I øjeblikket kører han gokart, men målet er at køre Formel 1 eller GT-bil som en karriere.

Rejser uden sine forældre

Løbene og træningen foregår for det meste i enten Italien eller Finland, hvilket betyder mange rejsedage for Jonathan Weywadt.

Han rejser mellem 150 og 180 dage om året, anslår hans far, Jens Weywadt. 

Både Jens Weywadt og Jonathan Weywadts mor arbejder, så derfor er det oftest Jonathan Weywadts mekaniker, Christian Rahbek, der tager med ham på de mange rejser, lyder det.

For Jonathan Weywadt betyder rejserne og den hårde træning, at han de seneste år har været nødt til at blive lidt hurtigere voksen end de fleste af hans jævnaldrende kammerater.

- Min engelske teamchef sagde til mig: Vi skal have en 11-årig hjerne til at blive som en 16-årigs. Denne her mentalfunktion bruger jeg også i skolen, hvis nogen driller for eksempel. For der kommer bump på vejen, som man skal håndtere bedst muligt, siger han.

Styrker psyken med mentaltræning

Gokart-livet er fysisk hårdt, og det er ikke nok, at Jonathan Weywadt træner på kørebanen. Han må også knokle for at få en stærk krop.

Derudover får han mentaltræning, så han kan holde koncentrationen i de lange løb, og så han kan holde gejsten oppe, når det hele spidser til.

- Man må arbejde med ens egne svage sider. Dem har man altid, men man må få dem forbedret, så de er mindre svage, siger Jonathan Weywadt.

Han er udmærket klar over, at hans liv er en del anderledes end det liv, de fleste andre 11-årige lever, fordi hans drøm kræver fokus og dedikation.

Det er hans forældre også bevidste om, og både Jens Weywadt og Jonathan Weywadts mor er opmærksomme på, hvordan det ambitiøse gokart-liv påvirker deres søn.

- Det er klart, at det sætter nogle rammer, som til tider er rigtig hårde for Jonathan, men i og med at det er noget, han rigtig gerne vil, så prøver vi egentlig bare at støtte op om ham, fortæller Jens Weywadt, der blandt andet har gjort meget ud af at fortælle Jonathan Weywadt, at han skal køre for sin egen skyld – ikke for sine forældres skyld.

Taler bedre engelsk end sin far

En af konsekvenserne ved, at Jonathan Weywadt forfølger racerdrømmen, er, at han går glip af en del skoledage i Danmark. Men det betyder ikke, at han får lov til at slippe for at følge undervisningen.

- Reglen hos os har altid været: Du kan ikke komme til gokart, hvis du ikke har styr på skolen. Det er nok det eneste krav, vi har stillet, siger hans far, Jens Weywadt.

Når Jonathan Weywadt er i udlandet, har han derfor ofte en ugentlig lektiedag, hvor hans mekaniker, Christian Rahbek, hjælper ham med skoleopgaverne. Derudover bruger han mange af flyveturene på at indhente det, han misser ved at være væk.

- Ovre i skolen siger de hele tiden: Ej det er mega snyd, du skal væk, for du laver aldrig dine lektier. Men jo! Jeg skal bare lave det hele på den halve tid, siger Jonathan Weywadt.

Selv synes han, at han er godt med i skolen. Og faktisk er han på flere områder foran sine danske klassekammerater, lyder det fra hans far.

- Han taler bedre engelsk, end jeg gør nu. Nu har han lige fået tysk, og vi har øvet derhjemme, fordi han er gået glip af timer. Indtil videre synes han, det er nemt, siger Jens Weywadt.

Derudover lærer Jonathan Weywadt også nogle ting, som ikke står på det traditionelle skoleskema.

- Han har dage, hvor han er ude og søge sponsorer og er rundt med flyers og præsenterer sig selv. Han har holdt tale foran 200 mennesker og er ikke så genert. I en alder af 11 år er han blevet udstillet for opgaver og muligheder, som mange 11-årige ikke kan løfte. Han gør det med oprejst pande og smil på læben, fortæller Jens Weywadt. 

Måske den kommende Lewis Hamilton

Selvom det er krævende for 11-årige Jonathan Weywadt at være på farten, er han ikke i tvivl om, at han vil fortsætte med at ræse efter drømmen.

For når han sætter sig i sin gokart, presser speederen i bund og suser over målstregen med mere end 100 km/timen, giver det hele mening.

- Det, jeg specielt godt kan lide, det er kræfterne - al den adrenalin du har, lige inden du skal køre. Alle sommerfuglene i maven. Du skal give den alt, hvad du har. Det er den fedeste følelse, jeg kender, lyder det fra Jonathan Weywadt.

Hans helt store idol er den britiske Formel 1-kører Lewis Hamilton, og en dag håber han at kunne køre i hans hjulspor.

Lytter man til hans tidligere teamchef på det italienske hold Energy Corse, Mick Panigada, er der ingen grund til at tro, at drengedrømmen ikke en dag skulle kunne gå i opfyldelse.

- Kombinationen af Jonathans evner og personlighed kan bringe ham vidt i vores regi. Jeg ser ham som et forbillede for de kommende generationer – både på og udenfor banen, sagde Mick Panigada i juni 2018 i et interview med Xponering.nu.

Selv er 11-årige Jonathan Weywadt både målrettet og ydmyg, og han er mere end klar til at fortsætte i det drønende høje tempo.

- Den største drøm ville være at leve af motorsport. Jeg elsker det bare. Jeg vil helt sikkert gerne køre Formel 1 eller GT-bil, men jeg ser, hvad der kommer. Så tackler vi det derfra, slutter han.

Se hele interviewet med Jonathan Weywadt og hans far, Jens Weywadt, her.