GO'

To hunde reddede blindt ægtepar - ti minutter mere havde kostet dem livet

Tre dage før juleaften sidste år beviste Jørgen og Bente Eckmanns førerhunde én gang for alle, at de altid passer på dem.

Da 71-årige Bente Eckmann vågnede natten til 22. december sidste år, var hun lettere irriteret.

En pote rørte hendes ene arm. Dernæst to poter.

Ved hendes side stod førerhunden Pippi og forsøgte at få hendes opmærksomhed.

Først slog Bente Eckmann det hen. Klokken var 03.10 om natten, så hun gav hunden besked på, at den skulle lægge sig igen, men den blev ved.

- Heldigvis, siger Bente Eckmann i dag.

Hun lider af øjensygdommen Retinitis pigmentosa, der gør, at hun er næsten blind, men da hun vågnede, kunne hun lugte, at der var noget i luften, og da hun kom ind i stuen, kunne hun ane et orange skær fra køkkenet, fortæller hun.

- Så jeg går ud i køkkenet, og der står en gryde i flammer på komfuret. Og det er både op og ned – ilden står op i emhætten og ned i gryden, siger Bente Eckmann i 'Go' morgen Danmark'.

I et andet lokale lå hendes mand, Jørgen Eckmann, med høretelefoner på og hørte musik. Også hans førerhund, Nellie, havde advaret ham, men han havde ikke lyttet.

Men i dag kan de begge takke deres hunde for, at de er i live, lyder det.

Bente havde kogt klejner tidligere på dagen. Muligvis var det en gnist fra madlavningen, der har startet branden, lyder det fra parret.

Et helt særligt bånd

Ifølge Dansk Blindesamfund findes der omkring 230 førerhunde i Danmark.

Om førerhunde i Danmark

  • Der er cirka 230 førerhunde i Danmark.
  • En førerhund er et hjælpemiddel, som bevilges af bopælskommunen.
  • Det er primært retriever-racer og schæferhunde, som bruges som førerhunde i Danmark.
  • En kommende førerhund begynder sit liv i en foderværtsfamilie fra den er otte uger. Her bor den til den er cirka 11-12 måneder, hvorefter den flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner hunden i cirka 5 måneder, før den kommer hjem til brugeren.
  • Du kan kende en førerhund på den særligt udviklede bøjle med orange dække og det blå færdselsmærke.

Kilde: Dansk Blindesamfund

Fælles for dem alle er, at der eksisterer et særligt bånd mellem dem og deres ejere, lyder det fra Jørgen Eckmann, der er kredsformand i foreningen og født blind.

Han har selv haft førerhund siden 1986.

Nellie er hans tredje, og han tilskriver hundenes natur og træning, at det faldt dem naturligt at alarmere deres ejere, da det brændte.

- Når det er godt, så er der en virkelig tæt kontakt. Man er sammen med sin hund 24 timer i døgnet 365 dage om året, og der er stort set ikke en eneste situation, hvor man ikke har kontakt med sin hund, fortæller Jørgen Eckmann i ’Go’ morgen Danmark’.

I år er det nøjagtig 70 år siden, at man begyndte at træne førerhunde i Danmark, og spørger man Dansk Blindesamfund, er de danske hunde i verdensklasse.

Det er de, fordi samarbejdet og tilliden mellem hundene og deres ejere er i top, lyder det fra Jørgen Eckmann.

- Når jeg kender vejen, så kan jeg bare sige til min hund, at vi skal til højre, og hvad vi nu ellers skal, og så sørger hun for, at vi undgår ulykker og forhindringer, fortæller han.

Hundene Pippi og Nellie er blandt de 230 førerhunde, der findes i Danmark. Hvert år uddannes 30 nye, oplyser Dansk Blindesamfund.

Ti minutter mere havde kostet dem livet

Bente Eckmann er ikke et sekund i tvivl om, at hundene reddede deres liv den nat.

- Vi talte efterfølgende med indsatslederen, som sagde, at hvis der var gået ti minutter mere, så var vi ikke kommet ud.

- Røgen havde sikkert gjort det af med os, hvis ikke hundene havde været der, siger hun.

Hundene er stadig mærket af branden, især Pippi giver udtryk for, at den er nervøs, når den nærmer sig boligen igen. Her ses deres hundekurve efter branden.

Da Bente Eckmann så ilden i køkkenet, kaldte hun på sin mand, der trådte til og forsøgte at slå ilden ned ved at smide et tæppe henover gryden og kyle den ud på gårdspladsen, men det nyttede ikke noget.

Ilden havde for godt fat.

- Jeg fik ringet til 112, og de sagde ”Ud af huset! Sørg for at tage kæledyr og livsvigtig medicin med, og kom så ud”, fortæller Jørgen Eckmann.

Da både hunde og ejere kom ud, ventede de på afstand, mens brandvæsnet slukkede ilden.

- 15 minutter efter at Pippi havde hentet mig, var flammerne flere meter høje, husker Bente Eckmann.

Huset blev så skadet af branden, at det har været ubeboeligt. Jørgen og Bente Eckmann og deres to hunde forventer dog, at de kan flytte ind igen i midten af juni 2019.

LOVGIVNING OM FØRERHUNDE

Ejere af butikker, restauranter med videre bestemmer selv, hvem der må komme ind på deres ejendom.
Fødevarestyrelsen skriver dog på deres hjemmeside, at servicehunde og førerhunde ikke udgør en sundhedsrisiko, så længe de blot opholder sig i restaurant og ikke kommer i områder, hvor maden tilberedes, samt undgår at slikke på og snuse til varer. 
Kilde: Dansk Blindesamfund og Fødevarestyrelsen

Pippi er hendes første førerhund, og hun er i dag taknemmelig for, at hun fik lov til at få den.

Udover at den har reddet hendes liv, så kunne hun ikke leve det liv, hun gør, uden den, lyder det.

- Vi bor langt ude på landet, og det er sket flere gange, at jeg ikke har kunnet finde hjem fra busstoppestedet. Engang gik jeg i tre kvarter, selvom vi kun bor 300 meter fra stoppestedet. Det er forfærdeligt ikke at vide, hvor man skal hen, slutter Bente Eckmann.

Se hele indslaget om Bente og Jørgen Eckmanns liv med deres to hunde på TV 2 PLAY