GO'

Ægtepars samtalepinde skal forhindre skilsmisser i dansk kommune - sådan virker de

Hans-Jørn Filges og Poula Helth løste deres ægteskabelige problemer med en ny samtalemetode. Nu skal den prøves af på 20 par i Gentofte Kommune.

Han kiggede på hende.

De var midt i et af deres sædvanlige diskussioner, og han vidste på forhånd præcis, hvad hun nu skulle til at sige.

For Hans-Jørn Filges havde hørt det hele før.

Han havde været gift med sin hustru, Poula Helth, i 12,5 år, så allerede efter de første to ord i sætningen, havde han regnet ud, hvor diskussionen og skænderiet ville ende.

Ofte havde han allerede forberedt et sarkastisk og fjendtligt modsvar, inden hun var færdig med at sige det, hun ville sige.

I dag, cirka 15 år senere, kan både Hans-Jørn Filges og Poula Helth se, at det kun kunne ende på en måde.

Da de havde passeret kobberbrylluppet, flyttede de fra hinanden.

Det var det, der i sidste ende fik dem til at indse, at de måtte gøre noget radikalt anderledes, hvis ægteskabet skulle reddes, fortæller Poula Helth.

- Vi var nødt til tale sammen, men det var ikke nemt. For vi skulle pludselig lytte til hinanden, siger hun.

- Ja, og det var faktisk rigtig svært, tilføjer Hans-Jørn Filges.

Men det lykkedes, og i dag, efter 30 års ægteskab, skal den metode, der reddede deres forhold, nu deles med andre, fortæller de i 'Go' morgen Danmark'.

20 par har allerede været en tur i Dyrehaven i Gentofte - udstyret med en samtalepind og en samtaleguide. Som et led i et nyt pilotprojekt skal de afprøve, om Hans-Jørn Filges og Paula Helths metode kan øge livskvaliteten og forebygge problemer i andres parforhold.

Opfandt ny metode efter krise

Hans-Jørn Filges og Poula Helth er langt fra de eneste, der har oplevet problemer i parforholdet.

Med vores kropssprog signalerede vi, at ikke ville tale sammen. Vi undgik hinanden

Poula Helth, forfatter og underviser

De seneste tal på området viser, at 47 procent af alle ægteskaber forventes at ende i skilsmisse.

Så på sin vis var det, de oplevede, bare helt normalt, lyder det fra Poula Helth, der til daglig underviser og forsker i kommunikation.

En tidligere tværgående europæisk undersøgelse har vist, at fraskilte mænd og kvinder peger på manglende evne til at tale sammen og løse problemer gennem samtale, som årsag til skilsmissen.

Og det var nøjagtig det, der skete for Poula Helth og hendes mand, lyder det.

- Når man ikke længere taler sammen, har man ingen relation. Hjemme hos os overtog Hans-Jørn køkkenet, imens jeg skrev bøger. Jeg levede mit liv, og han levede sit liv. Det var ikke noget, vi talte om, men med vores kropssprog signalerede vi, at ikke ville tale sammen. Vi undgik hinanden, fortæller Poula Helth.

Det var ikke planlagt sådan. Det skete bare, lyder det.

Da ægteskabet brød sammen, fandt de dog hurtigt ud af, at de måtte opfinde nogle spilleregler, hvis de skulle kunne tale sammen om problemerne.

- Poula taler mere end mig, og jeg havde svært ved at komme til orde. Derfor lavede vi nogle spilleregler. Blandt andet aftalte vi, at vi skulle have lige lang taletid, og at ingen måtte afbryde. Vi skulle holde os til ét emne. Og så skrev vi spillereglerne ned, fortæller Hans-Jørn Filges, der i mange år har arbejdet med ledelse.

Sammen opfandt de den samtalemetode, der reddede deres ægteskab, lyder det.

Sender par i skoven med samtalepind

Hans-Jørn Filges og Poula Helths metode er ret enkel, fortæller de selv.

Den går grundlæggende ud på, at man skal skiftes til at lytte til hinanden og efterfølgende gengive det, den anden har sagt, uden at fortolke.

De har selv praktiseret og undervist andre i samtaleformen i mange år, men nu har Hans-Jørn Filges og Poula Helths teknik fået ny opmærksomhed.

Gentofte Kommune har investeret i omegnen af 500.000 kroner i nyt pilotprojekt, der skal undersøge metodens effekt, så den kan bruges af både private og fagfolk.

Læs mere om 'Par i bevægelse i naturen'

 • Projekt 'Par i bevægelse i naturen' gennemføres over tre måneder fra april til juni 2019.
 • 20 par deltager skal afprøve metoden med henblik på udvikling.
 • Et af succeskriterierne er, at 75 procent af de deltagende par vurderer, at de ved deltagelse i projektet har fået styrket deres parforhold, fået nye redskaber og samtaleteknikker, som de kan bruge til at styrke parforholdet.
 • Der måles via spørgeskema og interviews med tilfældigt udvalgte deltagere.
 • Efterfølgende skal der udvikles en guide med anvisning i brug af metoden til såvel par som fagprofessionelle.

Kilde: Gentofte Kommune

Cirka halvdelen af pengene er brugt på eksterne faglige konsulenter. Resten er brugt på projektkoordinering, oplyser kommunen.

Pilotprojektet, der har fået titlen 'Par i bevægelse i naturen', er et tilbud, hvor par vandrer sammen i Dyrehaven i Gentofte.

Her skal de skiftes til at tale ud fra et bestemt emne, de selv vælger, mens de har en talepind i hånden.

Gåturen i naturen er en videreudvikling af Hans-Jørn Filges og Poula Helths metode.

Den består af fire dele, varer i alt 2,5 time og vil blive gennemført over tre måneder fra april-juni 2019, lyder det fra Torben Petersen, der er Forebyggelseschef i Gentofte Kommune.

I første omgang har vi meget fokus på livskvalitet - altså at give et værktøj til borgerne

Torben Petersen, Forebyggelseschef i Gentofte Kommune

I alt skal 20 par teste metoden ad flere omgange – hovedsageligt familier, der ønsker en bedre kommunikation, par, der er gået fra hinanden, og par med børn med kronisk sygdom eller handicap.

Han håber, at metoden vil vise sig, at være effektiv som en forbyggende indsats, der kan skabe mere trivsel og livskvalitet i parforhold, så færre samlivs- og familiekriser ender i skilsmisse.

Det vil betyde besparelser for kommunen, lyder det.

- Der er selvfølgelig nogle økonomiske ting i det, men i første omgang har vi meget fokus på livskvalitet - altså at give et værktøj til borgerne, forklarer Torben Petersen.

Sådan foregår samtalemetoden

 1. ​Bevægelse i naturen

  Bevægelse er et vigtigt element, når man skal tale sammen, fordi det er med til at få kroppen til at mærke efter. Det aktiverer sanserne. Derfor starter projektet med, at man bare går sammen i skoven og taler ud fra en tekst om kærlighed og parforhold.

  I alt går parrene gennem fire porte i skoven, der repræsenterer fire processer.

 2. En samtalepind styrer samtalen

  En vigtig del af samtalen er samtalepinden.

  Den, der har pinden, har ordet. Den anden lytter og skal efterfølgende gengive det, der er blevet sagt uden at fortolke. Begge taler om samme emne i lige lang tid, og begge lytter og genfortæller i lige lang tid. Hver samtalesekvens over et emne varer 15 minutter.

  I projektet skal parret finde deres egen pind i skovbunden, så snart de passerer den anden port. På den måde bliver naturen og omgivelserne en del af processen.

 3. Tavshed sammen

  Når man har delt sine tanker og lyttet til den anden, og man krydser den tredje port, læses en tekst af en islandsk forfatter op.

  Derefter går man i tavshed. Her gives der tid til at reflektere og tænke over de ting, den anden har sagt.

  Ved slutningen af denne del af parvandringen lærer parret at mærke hinanden i forhold til nogle emner fra hverdagen. De bruger deres sanser, så det ikke kun er hovedet der bestemmer, hvordan de forholder sig til emnet.

 4. Hjemmearbejde

  Ved den fjerde port skal man tale om, hvad man vil prøve at gå hjem og eksperimentere med inden næste parvandring.

  Den ene vil måske én ting, og den anden foreslår en anden ting, og begge dele skal prøves.

  Det kan eksempelvis være at ændre arbejdsdelingen i hverdagen og planlægning af ferie. Under alle omstændigheder opfordres deltagerne til træning af samtalemetoden.

Listen er udarbejdet efter interview med Hans-Jørn Filges og Paula Helth.