Ægtepars samtalepinde skal forhindre skilsmisser i dansk kommune - sådan virker de
Hans-Jørn Filges og Poula Helth løste deres ægteskabelige problemer med en ny samtalemetode. Nu skal den prøves af på 20 par i Gentofte Kommune.
Han kiggede på hende.
De var midt i et af deres sædvanlige diskussioner, og han vidste på forhånd præcis, hvad hun nu skulle til at sige.
For Hans-Jørn Filges havde hørt det hele før.
Han havde været gift med sin hustru, Poula Helth, i 12,5 år, så allerede efter de første to ord i sætningen, havde han regnet ud, hvor diskussionen og skænderiet ville ende.
Ofte havde han allerede forberedt et sarkastisk og fjendtligt modsvar, inden hun var færdig med at sige det, hun ville sige.
I dag, cirka 15 år senere, kan både Hans-Jørn Filges og Poula Helth se, at det kun kunne ende på en måde.
Da de havde passeret kobberbrylluppet, flyttede de fra hinanden.
Det var det, der i sidste ende fik dem til at indse, at de måtte gøre noget radikalt anderledes, hvis ægteskabet skulle reddes, fortæller Poula Helth.
- Vi var nødt til tale sammen, men det var ikke nemt. For vi skulle pludselig lytte til hinanden, siger hun.
- Ja, og det var faktisk rigtig svært, tilføjer Hans-Jørn Filges.
Men det lykkedes, og i dag, efter 30 års ægteskab, skal den metode, der reddede deres forhold, nu deles med andre, fortæller de i 'Go' morgen Danmark'.
20 par har allerede været en tur i Dyrehaven i Gentofte - udstyret med en samtalepind og en samtaleguide. Som et led i et nyt pilotprojekt skal de afprøve, om Hans-Jørn Filges og Paula Helths metode kan øge livskvaliteten og forebygge problemer i andres parforhold.
Opfandt ny metode efter krise
Hans-Jørn Filges og Poula Helth er langt fra de eneste, der har oplevet problemer i parforholdet.
De seneste tal på området viser, at 47 procent af alle ægteskaber forventes at ende i skilsmisse.
Så på sin vis var det, de oplevede, bare helt normalt, lyder det fra Poula Helth, der til daglig underviser og forsker i kommunikation.
En tidligere tværgående europæisk undersøgelse har vist, at fraskilte mænd og kvinder peger på manglende evne til at tale sammen og løse problemer gennem samtale, som årsag til skilsmissen.
Og det var nøjagtig det, der skete for Poula Helth og hendes mand, lyder det.
- Når man ikke længere taler sammen, har man ingen relation. Hjemme hos os overtog Hans-Jørn køkkenet, imens jeg skrev bøger. Jeg levede mit liv, og han levede sit liv. Det var ikke noget, vi talte om, men med vores kropssprog signalerede vi, at ikke ville tale sammen. Vi undgik hinanden, fortæller Poula Helth.
Det var ikke planlagt sådan. Det skete bare, lyder det.
Da ægteskabet brød sammen, fandt de dog hurtigt ud af, at de måtte opfinde nogle spilleregler, hvis de skulle kunne tale sammen om problemerne.
- Poula taler mere end mig, og jeg havde svært ved at komme til orde. Derfor lavede vi nogle spilleregler. Blandt andet aftalte vi, at vi skulle have lige lang taletid, og at ingen måtte afbryde. Vi skulle holde os til ét emne. Og så skrev vi spillereglerne ned, fortæller Hans-Jørn Filges, der i mange år har arbejdet med ledelse.
Sammen opfandt de den samtalemetode, der reddede deres ægteskab, lyder det.
Sender par i skoven med samtalepind
Hans-Jørn Filges og Poula Helths metode er ret enkel, fortæller de selv.
Den går grundlæggende ud på, at man skal skiftes til at lytte til hinanden og efterfølgende gengive det, den anden har sagt, uden at fortolke.
De har selv praktiseret og undervist andre i samtaleformen i mange år, men nu har Hans-Jørn Filges og Poula Helths teknik fået ny opmærksomhed.
Gentofte Kommune har investeret i omegnen af 500.000 kroner i nyt pilotprojekt, der skal undersøge metodens effekt, så den kan bruges af både private og fagfolk.
Cirka halvdelen af pengene er brugt på eksterne faglige konsulenter. Resten er brugt på projektkoordinering, oplyser kommunen.
Pilotprojektet, der har fået titlen 'Par i bevægelse i naturen', er et tilbud, hvor par vandrer sammen i Dyrehaven i Gentofte.
Her skal de skiftes til at tale ud fra et bestemt emne, de selv vælger, mens de har en talepind i hånden.
Gåturen i naturen er en videreudvikling af Hans-Jørn Filges og Poula Helths metode.
Den består af fire dele, varer i alt 2,5 time og vil blive gennemført over tre måneder fra april-juni 2019, lyder det fra Torben Petersen, der er Forebyggelseschef i Gentofte Kommune.
I alt skal 20 par teste metoden ad flere omgange – hovedsageligt familier, der ønsker en bedre kommunikation, par, der er gået fra hinanden, og par med børn med kronisk sygdom eller handicap.
Han håber, at metoden vil vise sig, at være effektiv som en forbyggende indsats, der kan skabe mere trivsel og livskvalitet i parforhold, så færre samlivs- og familiekriser ender i skilsmisse.
Det vil betyde besparelser for kommunen, lyder det.
- Der er selvfølgelig nogle økonomiske ting i det, men i første omgang har vi meget fokus på livskvalitet - altså at give et værktøj til borgerne, forklarer Torben Petersen.