Samliv

Disse billeder viser livet uden smartphones

Du læser sandsynligvis disse ord med blikket rettet mod din telefon. Måske lægger du den fra dig, så snart du har læst færdig.

De fleste af os gør det både i sengen, i bussen og til familiemiddagen: Lukker verden omkring os ude for et øjeblik at tjekke den lille skærm på mobiltelefonen.

Men hvad nu hvis vi så os selv udefra? Ville det måske gøre os mere bevidste om, hvor meget skærmtiden fylder i vores hverdag?

Det har fotografen Eric Pickersgill sat sig for at undersøge. I sin billedserie 'Removed' - 'fjernet' - har han taget fotografier af helt almindelige mennesker i helt almindelige situationer. Han har bare fjernet telefonen.

Alle scener udspillede sig foran fotografen

Vanen med at kigge på telefonen har fået et så kraftigt tag i os, at den i dag både kan skabe problemer i vores parforhold, gøre os afhængige og stressede og give børn alvorlige søvnproblemer.

Og der skal ikke meget til at finde folk, der står fordybet i telefonen, opdagede 33-årige Eric Pickersgill, da han begyndte sit projekt.

Alle billederne fra serien er nemlig taget i helt autentiske situationer, som fotografen har fanget venner, familie og fremmede i.

Jeg forsøger ikke at sige, at telefoner ødelægger verden

Eric Pickersgill, fotograf

Når han opdagede, at de glanede på telefonskærmen, bad han dem stå stille og holde deres kropsposition.

- Og så tog jeg ganske langsomt telefonen ud af hænderne på dem og tog billedet, fortæller han til TV 2.

Han oplevede gang på gang, at det gjorde et stort indtryk på de medvirkende.

Pludselig blev de medvirkende konfronteret med, hvad de egentlig lavede - og hvor syret og tankevækkende det så ud, når de stod uden den lille skærm i hånden.

- De gik derfra med en ny følelse. Billederne får folk til at stille spørgsmålstegn ved de ting, vi gør helt ubevidst, siger han og tilføjer, at han har set noget af det samme blandt dem, der har set billederne, siger Eric Pickersgill.

En opfordring til at ændre os

Siden er billedserien, som egentlig er taget helt tilbage i 2014, men er blevet fornyet med nye billeder løbende, gået viralt og blevet bragt på medier som BBC, The Atlantic, Refinery29 og Business Insider.

Eric Pickersgill håber, at billederne kan give dem, der ser dem, den samme åbenbaring omkring deres skærmbrug som de medvirkende.

Jeg tror, at vi som mennesker er afhængige af at tale og føle en forbindelse til hinanden

Eric Pickersgill, fotograf

- Jeg forsøger ikke at sige, at telefoner ødelægger verden. Det er ikke en opfordring til at smide dem ud, men jeg tror, at vi som mennesker er afhængige af at tale og føle en forbindelse til hinanden, som vi er nødt til at dyrke mere, siger han.

I listen herunder kommer læge Imran Rashid med 10 råd til, hvordan du kan blive bedre til at lægge telefonen fra dig:

10 råd: Sådan undgår du smartphone-afhængighed

 1. Fjern farver fra skærmen og skru ned for lyset

  Når du fjerner farver og skruer ned for lyset på din skærm, bliver det samtidig mindre interessant at tjekke den hele tiden.

 2. Fjern alle apps, der stjæler din opmærksomhed

  Små opdateringer fra eksempelvis Facebook fungerer som mikrobelønninger i hjernen og er med til at træne os til at tjekke mobilen igen og igen. Ved at fjerne disse apps får du et mere afslappet forhold til din smartphone.

 3. Slå ligegyldige notifikationer fra

  Push-beskeder, lyde og vibrationer stresser hjernen og får din smartphone til at kalde på dig.

 4. Brug FORSTYR-IKKE-funktionen

  Med FORSTYR-IKKE-funktionen kan du slå lyden fra for opkald, advarsler og meddelelser, som du modtager, mens enheden er låst. Brug den så ofte som muligt.

 5. Læg telefonen helt væk

  Læg telefonen helt væk, når du arbejder, holder møder eller er i selskab med andre mennesker.

 6. Fjern batteri-ikonet

  Batteri-ikonet stresser dig unødvendigt. Under indstillinger kan du fjerne "procenttallet", så din hjerne ikke hele tiden skal registrere, at batteriet falder procent for procent.

 7. Vær bevidst om dit forbrug

  Tænk over, hvornår du bruger din smartphone - og hvornår den bruger dig.

 8. Køb et vækkeur

  Skærme ødelægger søvnen - smid derfor din smartphone helt ud af soveværelset og brug et godt gammelsdags vækkeur.

 9. Prioriter, hvem der har adgang til dig

  Det er let at overbevise sig selv om, at man skal være tilgængelig hele tiden. Prioriter hvem der skal have adgang til din hjerne, hvornår, hvorfor og gennem hvilke kanaler.

 10. Husk, at hver gang du tænder skærmen..

  ... risikerer du at slukke for nærværet.

Kilde: Fra bogen 'Sluk – kunsten at overleve i en digital verden’ af læge Imran Rashid