Coronavirus

Vi reagerer vidt forskelligt på krisen: Hvilken af disse seks typer er du?

Vores personlighedstype står ekstra tydeligt frem, når vi er i en krise, mener antropolog. Hvilken af disse seks typer er du?

Der er dem, som holder sig indendøre og spritter hænderne hver anden time. Og så er der dem, som uden at blinke mødes i en gruppe på ti personer. Solen skinner jo.

Eksemplerne viser, hvor forskelligt vi hver især reagerer på covid-19-pandemien.

Spørger man antropolog og lektor på Roskilde Universitet Christian Groes, har mange af os dog alligevel nogle fællestræk i vores håndtering af krisen.

Grundlæggende mener han, at vi i vores respons på krisen kan dele os op i seks personlighedstyper, som han har defineret.

- De beskriver den del af vores identitet, som bliver særlig tydelig under en krise som nu - og så er det et humoristisk redskab til at se indad og grine lidt ad sig selv, siger han.

Vi rummer alle lidt af hver type - men kan have dominerende sider - og det kan være smart at kende til. Det kan nemlig skåne os for en hel del konflikter, er antropologens tese.

Læs de seks typer her - og vurder, hvilken du selv falder under:

Håndhæveren er: Autoritetstro, pragmatisk og fællesskabsorienteret.

Som Håndhæver er du vant til at gøre, hvad der bliver sagt. Du retter dig efter, hvad myndighederne siger, hverken mere eller mindre. Du søger generelt konsensus - både privat og i samfundet. Sådan glider det hele bedst, mener du.

Håndhæverens coronastrategi: Du kan sagtens finde på at invitere familien til middag. Så længe I er under ti, er det okay. Og så er du ikke bleg for at synge med, når der er fællessang ud mod gården. Det skaber et hyggeligt sammenhold, som du virkelig værdsætter i den pressede tid.

Godt råd til Håndhæveren: Du kan godt blive skudt i skoene, at du er blindt følger, hvad du bliver bedt om, og ikke er kritisk nok. Det gør ikke en til et dårligt menneske at sætte spørgsmålstegn ved og diskutere, hvad myndighederne gør.

Ender særligt i konflikt med: Sandhedsvidnet og Moralisten.

Analytikeren er: Reflekteret, kritisk og distanceret.

Du forholder dig nysgerrigt og nuanceret til verden omkring dig. Du lægger dig sjældent fast på én sandhed, men ræsonnerer hele tiden enten eller og forsøger at se tingene udefra: "Kan man også se det på en anden måde?", vil du ofte spørge i dine mange diskussioner.

Analytikerens coronastrategi: Du vil helst holde krisen lidt ud i strakt arm. Du undgår eksempelvis helt at tænke over, at coronakrisen også kan ramme dig personligt: Hvis din bedstemor blev syg, eller at du mistede dit job.

Gode råd til Analytikeren: I en krisetid har nogle mennesker behov for klarhed med hensyn til, hvad der er rigtigt og forkert, og hvordan smitte kan undgås. Dem skal du også respektere på trods af dit eget behov for at diskutere alt.

Ender særligt i konflikt med: Moralisten og Sandhedsvidnet.

Moralisten er: Handlekraftig, følelsesladet og principfast.

For dig kommer mennesker altid først. Er noget usundt eller risikofyldt, vil du hellere gå lidt længere, end myndighederne anbefaler, for at være på den sikre side. Det handler om liv eller død for dig.

Moralistens coronastrategi: Det er dig, der kan finde på at tage billeder af folk, som soler sig ved parkerne. Det er simpelthen "forkastelig opførsel" i dine øjne. Du vil hellere følge et råd for meget for at undgå smittespredning end et for lidt, og du er ikke bleg for at irettesætte andre. Du bliver vred på både myndigheder og naboer, fordi de ikke går langt nok. Selv bliver du hjemme og ser måske ikke andre - måske kun din familie.

Gode råd til Moralisten: Du behøver ikke udskamme andre, bare fordi de ikke gør som dig. Husk, at du ikke råder over andres privatliv, og coronakrisen er ikke ensbetydende med, at al morskab og socialt samvær skal elimineres.

Ender særligt i konflikt med: Nihilisten

Sandhedsvidnet er: Videbegærlig, stædig og entusiastisk.

Der findes én rigtig forklaring på alt, mener sandhedsvidnet. Og har du først tilsluttet dig en "sag" eller overbevisning, så holder du ved og er ikke nødvendigvis villig til at lytte til modargumenter.

Sandhedsvidnets coronastrategi: Du har sandsynligvis haft en Facebook-diskussion eller to om coronavirus, hvor du har beskyldt andre for at lyve eller være uvidende. Du er kritisk over for regeringens håndtering, WHO eller andre autoriteters udmeldinger om sygdommen, og du har i stedet ledt efter svar uden for de officielle kanaler. Måske er du lige sprunget ud som amatørvirolog?

Gode råd til Sandhedsvidnet: Du kan risikere at skubbe folk fra dig med din utrættelige stædighed. For dig er det vigtigt at huske, at verden ikke altid er sort-hvid. Det vil derfor gøre det nemmere for dig, hvis du lærer at diskutere og lytte til andre fortolkninger end dine egne.

Ender særligt i konflikt med: Analytikeren og Håndhæveren.

Nihilisten er: Rebelsk, ustruktureret og anti-autoritetstro

Som nihilist lever du et liv, hvor meget lidt er sat i system. Du har generelt et pessimistisk syn på fremtiden og følger ikke nødvendigvis samfundets normer.

Nihilistens coronastrategi: Faktisk trives Nihilisten i en krise, hvor hverdagen er sat lidt ud af spil, fordi det giver dem selv en følelse af normalitet. Du tager ikke myndighedernes ord for gode varer, så du er sådan set ret ligeglad med retningslinjerne. Det er dig, der inviterer til fest og er ligeglad med at holde afstand.

Gode råd til Nihilisten: De, som du oplever sender skæve blikke, gør det ikke af bedrevidenhed eller arrogance. De gør det, fordi de prøver at håndtere noget svært og er usikre og bange. Husker du det, vil du måske føle en større identifikation med dine medmennesker.

Ender særligt i konflikt med med: Moralisten og Håndhæveren.

Fortrængeren er: Normalitetssøgende, optimistisk og konfliktsky.

Fortrængeren reagerer på kriser og konflikter ved at glemme. Glemme hvad vi står i, og holde fast i at alt er, som det plejer. Udsving i din livssituation vil du sandsynligvis affeje, indtil du tvinges til at forholde dig.

Fortrængerens coronastrategi: Du undgår nyhederne, der fortæller om coronavirus, og du holder stædigt fast i, at du skal til Tenerife på ferie i løbet af sommeren. Du overholder retningslinjerne i det offentlige rum - eksempelvis i supermarkedet - men det er mest for ikke at ende i en ordveksling med andre. Du orker ikke ballade.

Gode råd til Fortrængeren: Du kan ikke ignorere, hvad der sker omkring dig for evigt. Coronavirus vil vare ved og efterlade et stort aftryk på vores samfund, så du kan ikke leve i boblen for evigt.

Ender særligt i konflikt med: Moralisten

Afstemning

Hvilken personlighedstype genkender du mest dig selv i?