GO'

Nikita Klæstrup vil ikke have børn, og hun er træt af folks evige spørgsmål

Det er naturligt og helt i orden at spørge til andres babyplaner, mener ekspert i takt og tone.

"Nå, hvornår skal dig og Casper så have børn?"

Det spørgsmål får 25-årige Nikita Klæstrup jævnligt. Fra familie, kollegaer og fjernt bekendte.

Men hun har ikke tænkt sig at få børn, og hun er træt af at blive spurgt.

- Når jeg svarer, bliver mit svar aldrig godtaget. Det skal altid blive til en diskussion. Selv når samtalen slutter, slutter den med: "Du skal nok blive klogere", eller "du har tid til at skifte mening", siger Nikita Klæstrup, der er tilrettelægger og influencer, i 'Go' aften LIVE'.

Nikita Klæstrup mener, at spørgsmålet om børn er meget privat. Der kan være kvinder, der ikke kan få børn, og derfor kan det være sårende at blive konfronteret med det.

- Der er kvinder, der har skrevet til mig, at de på grund af omfattende sygdomshistorik hos dem selv og deres familie ikke føler, at de kan varetage opgaven. Og de føler heller ikke, at de vil give deres gener videre. Det er et enormt privat spørgsmål for mange mennesker, siger Nikita Klæstrup.

Afstemning

Er det okay at spørge andre, hvornår de skal have børn?

Børn er ikke for alle

Sundhedsstyrelsen sendte i juni nye retningslinjer for svangreomsorg i høring hos en række organisationer. Her lød et af forslagene, at praktiserende læger uopfordret bør spørge kvinder i alderen 18 til 30 år om deres babyplaner – selvom konsultationen handler om en øm albue eller udslæt.

Og det provokerede Nikita Klæstrup til at skrive et opslag på Instagram.

- Så da jeg for tre år siden trykkede et ribben i en kæmpe brandert, skulle lægen have sagt: "Du virker som et superansvarligt menneske – skal du ikke have et barn?" Det synes jeg er latterligt. Det bygger på en forudsætning om, at børn er noget, vi altid vil have og altid skal have, siger hun.

View this post on Instagram

Jeg vil ikke have børn. Og jeg vil virkelig ikke have samtalen om børn. “Hvorfor skriver du så om det på instagram???” Fordi jeg er idiot og lige nu vil jeg bare gerne åbne op for samtalen på andres vegne og så aldrig nogensinde blive spurgt “Hvornår skal dig og Casper så have børn?” igen. Fordi det er noget, jeg bliver spurgt om. Jeg bliver spurgt af familiemedlemmer, kollegaer, journalister og hver gang svarer jeg “Forhåbentligt aldrig” og skal så derefter høre på, at det må jeg aldriiiiig sige og at jeg nok skal skifte mening. Lad os lige forestille os, at jeg hverken havde tatoveringer eller hund. Og jeg så sagde “jeg skal aldrig have en tatovering”. Folk ville nok sige “Godt valg. Tatoveringer er permanente og måske skifter du mening”. Hvis jeg sagde, at jeg aldrig skulle have en hund, ville folk nok sige “Godt valg. En hund er et kæmpe ansvar og du kommer til at opgive meget frihed og fleksibilitet for den. “ Gæt hvad der også er rimelig fucking permanent og et fucking stort ansvar? Børn. Sundhedsstyrelsen vil gerne have, at læger helt uopfordret skal tale med kvinder mellem 18 og 30 om at få børn. Hvilket vil sige, at da jeg for tre år siden tog til lægen, fordi jeg i en kæmpe brandert havde fået trykket et ribben, så skulle min læge lige have tilføjet “Skal du egentlig ikke også snart have et barn?”. Ja, jeg virkede jo totalt som en person, der var klar til at tage ansvar for et andet liv i det øjeblik. For mig ville det være vanvittigt grænseoverskridende. Jeg bliver allerede bombarderet med budskabet om, at mine æggestokke burde vibrere hver gang jeg hører en skrigende baby. Og jeg er klar over de risici, der er, hvis man vælger at få børn sent. Måske skifter jeg en dag mening om børn - we’ll burn that bridge when we get there. Men for nu, vil jeg bare gerne have en lille pause fra forestillingen om, at det at blive mor er det største, jeg overhovedet kan stræbe efter.

A post shared by Nikita Klæstrup (@nikitaklaestrup) on

Og hvis en ven eller kollega alligevel drister sig ind på emnet, skal de holde deres holdninger for sig selv, lade være med at dømme og komme med kommentarer som "du har ikke oplevet kærlighed, før du har fået et barn", lyder bønnen fra Nikita Klæstrup.

- Folk ser det som det naturlige næste skridt. Jeg føler, at vi skal åbne op for samtalen om, at det ikke er det naturlige næste skridt for alle, siger hun.

Må ikke miste interessen for hinanden

Ifølge Gitte Hornshøj, der er foredragsholder og ekspert i takt og tone, er graviditet og familiestiftelse blevet et mere følsomt samtaleemne, i takt med at kvinder bliver gravide senere i livet, flere fravælger børn, og flere familietyper vinder frem.

Men hun mener alligevel, at det er naturligt og helt i orden at spørge til andres babyplaner.

- Det er så trist, at vi er holdt op med at være nysgerrige på hinanden. Vi må aldrig stoppe med at vise interesse for hinanden, siger Gitte Hornshøj.

Men der er nogle grænser, man skal holde sig for øje, hvis man begiver sig ud i en smalltalk om at stifte familie, mener hun.

Først og fremmest skal man kun spørge, hvis man er oprigtigt nysgerrig og velmenende. Dernæst bør man kun spørge én gang – især hvis man fornemmer, at der bliver svaret undvigende. Det kræver en særlig tæt relation at spørge igen.

Og hvis kvinden har en alder, hvor der er en vis sandsynlighed for, at der ligger noget biologisk til grund for barnløsheden, bør man være mere forsigtig med at åbne emnet, lyder anbefalingen fra takt og tone-eksperten.

- Og så skal man selvfølgelig altid vise respekt for det svar, man får, siger Gitte Hornshøj.