Nikita Klæstrup vil ikke have børn, og hun er træt af folks evige spørgsmål

Det er naturligt og helt i orden at spørge til andres babyplaner, mener ekspert i takt og tone.

"Nå, hvornår skal dig og Casper så have børn?"

Det spørgsmål får 25-årige Nikita Klæstrup jævnligt. Fra familie, kollegaer og fjernt bekendte.

Men hun har ikke tænkt sig at få børn, og hun er træt af at blive spurgt.

- Når jeg svarer, bliver mit svar aldrig godtaget. Det skal altid blive til en diskussion. Selv når samtalen slutter, slutter den med: "Du skal nok blive klogere", eller "du har tid til at skifte mening", siger Nikita Klæstrup, der er tilrettelægger og influencer, i 'Go' aften LIVE'.

Nikita Klæstrup mener, at spørgsmålet om børn er meget privat. Der kan være kvinder, der ikke kan få børn, og derfor kan det være sårende at blive konfronteret med det.

- Der er kvinder, der har skrevet til mig, at de på grund af omfattende sygdomshistorik hos dem selv og deres familie ikke føler, at de kan varetage opgaven. Og de føler heller ikke, at de vil give deres gener videre. Det er et enormt privat spørgsmål for mange mennesker, siger Nikita Klæstrup.

Afstemning

Er det okay at spørge andre, hvornår de skal have børn?

Børn er ikke for alle

Sundhedsstyrelsen sendte i juni nye retningslinjer for svangreomsorg i høring hos en række organisationer. Her lød et af forslagene, at praktiserende læger uopfordret bør spørge kvinder i alderen 18 til 30 år om deres babyplaner – selvom konsultationen handler om en øm albue eller udslæt.

Og det provokerede Nikita Klæstrup til at skrive et opslag på Instagram.

- Så da jeg for tre år siden trykkede et ribben i en kæmpe brandert, skulle lægen have sagt: "Du virker som et superansvarligt menneske – skal du ikke have et barn?" Det synes jeg er latterligt. Det bygger på en forudsætning om, at børn er noget, vi altid vil have og altid skal have, siger hun.

Og hvis en ven eller kollega alligevel drister sig ind på emnet, skal de holde deres holdninger for sig selv, lade være med at dømme og komme med kommentarer som "du har ikke oplevet kærlighed, før du har fået et barn", lyder bønnen fra Nikita Klæstrup.

- Folk ser det som det naturlige næste skridt. Jeg føler, at vi skal åbne op for samtalen om, at det ikke er det naturlige næste skridt for alle, siger hun.

Må ikke miste interessen for hinanden

Ifølge Gitte Hornshøj, der er foredragsholder og ekspert i takt og tone, er graviditet og familiestiftelse blevet et mere følsomt samtaleemne, i takt med at kvinder bliver gravide senere i livet, flere fravælger børn, og flere familietyper vinder frem.

Men hun mener alligevel, at det er naturligt og helt i orden at spørge til andres babyplaner.

- Det er så trist, at vi er holdt op med at være nysgerrige på hinanden. Vi må aldrig stoppe med at vise interesse for hinanden, siger Gitte Hornshøj.

Men der er nogle grænser, man skal holde sig for øje, hvis man begiver sig ud i en smalltalk om at stifte familie, mener hun.

Først og fremmest skal man kun spørge, hvis man er oprigtigt nysgerrig og velmenende. Dernæst bør man kun spørge én gang – især hvis man fornemmer, at der bliver svaret undvigende. Det kræver en særlig tæt relation at spørge igen.

Og hvis kvinden har en alder, hvor der er en vis sandsynlighed for, at der ligger noget biologisk til grund for barnløsheden, bør man være mere forsigtig med at åbne emnet, lyder anbefalingen fra takt og tone-eksperten.

- Og så skal man selvfølgelig altid vise respekt for det svar, man får, siger Gitte Hornshøj.