Holder vi et år?

Dit ansigt afslører, hvor biologisk attraktiv du er - prøv selv at vælge imellem disse personer

Hvad er biologisk set et tiltalende menneske?

Dit ansigt siger meget om, hvor attraktiv du biologisk set er for det modsatte køn.

Det fortæller adfærdsbiolog og zoolog Lene Christensen i TV 2s nye eksperiment 'Holder vi et år?'. Et program hvor tre eksperter følger fire par, der alle har været kærester i få måneder, og kommer med deres professionelle bud på, om parrene stadig er sammen på deres etårsdag.

- Som adfærdsbiolog er mennesket bare et dyr. Og vi vil i mange henseender blive tiltrukket af en person, hvis de lever op til nogle specifikke biologiske standarder, siger Lene Christensen.

Tidens normer og trends kan påvirke vores smag

Al information om, hvilke ansigter vi finder mest tiltrækkende, er taget ud fra biologien. Det vil sige, at der vil være eksempler på, at du vælger det modsatte af, hvad biologen mener, at vi er programmerede til at finde attraktivt. Det vil ske, fordi samfundets normer og tidens trends også påvirker vores præferencer. I denne test er dette ikke medregnet som en faktor, da den udelukkende tager udgangspunkt i biologien.

Som et eksperiment har TV 2 udvalgt fire kvinder og fire mænd og redigeret deres ansigter ud fra, hvad Lene Christensen kigger efter, når hun vurderer, hvor tiltalende en potentiel partner vil finde et ansigt.

Nedenfor skal du svare på, hvilket ansigt du finder mest tiltalende. Du skal vælge ud fra din intuition, da det på nogle billeder kan være svært at se forskel.

Alle ansigter kan besvares af begge køn, da de begge kan få interessant information ud af ekspertens betragtninger.

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltalende?

Forklaring: Mænd vil med stor sandsynlighed vælge billede B, da læberne her er gjort rødere, større og mere glinsende. På billede A er der gjort det modsatte på alle parametre.

Mange ved det måske ikke, men når man som kvinde gør sine læber røde og glinsende med læbestift eller lipgloss, så opfattes det faktisk af det mandelige køn som en direkte afspejling af hendes kønslæber.

- Underbevist og biologisk knytter en mand en kobling mellem læberne i ansigtet og dem ved skeden. Når en kvinde bliver ophidset, hæver hendes kønslæber og bliver rødere, så hvis læberne i ansigtet er røde, store og endda våde af udseende, så rykker det noget inde i manden, siger Lene Christensen.

Det kan dog godt kamme over, forklarer eksperten.

- Er læberne for store, det vi tit kalder 'andenæb', er signalværdien, at kvinden har en allergisk reaktion, hvilket er det modsatte af, hvad en mand leder efter. En allergisk reaktion kan nemlig ses som et tegn på et svagt immunforsvar, og det er ikke ønskværdigt i en mage, siger Lene Christensen.

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltalende?

Forklaring: Kvinder vil i højere grad vælge billede B, fortæller Lene Christensen. På billede B er mandens skægvækst intensiveret. På billede A er den ufuldstændigt.

En kraftig og tæt skægvækst signalerer igen et højt testosteron-niveau.

- Det høje testosteron-niveau betyder tit gode stærke gener og et stærkt immunforsvar, hvilket engang var meget vigtigt for vores afkoms overlevelseschancer, siger Lene Christensen.

Hun understreger, at skægget ikke behøver at være langt, men jo tættere skægstubbe, jo bedre. Længden på skægget hænger nemlig mere sammen med tidens mode end med vores biologiske valg.

På billede A er håret klippet kort for at hele hans udtryk skal virke mindre behåret.

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltrækkende?

Forklaring: De fleste mænd vil vælge billede B. Det fortæller Lene Christensen, der er biolog med speciale i adfærd. På billede B er kvindens pupiller blevet gjort større. På billede A er de gjort mindre.

- Når kvinder bliver seksuelt ophidsede, udvides deres pupiller. Derfor vil mænd reagere meget positivt på udvidede pupiller, siger hun.

Og selvom det er rent biologisk og først noget, som vi har kunne påvise i nyere tid, så var de udvidede pupiller også noget, man var opmærksom på tilbage i tiden. Fra planten galnebær kan man udvinde stoffet atropin og i oldtiden dryppede kvinder i overklassen atropin-mikstur i øjnene for at få større pupiller af rent kosmetiske årsager. Heraf kommer det videnskabelige efternavn for galnebær, Belladonna, der betyder "smuk kvinde".

Men hvor mænd som oftest vil vælge kvinde B med de udvidede pupiller, så vil flere heteroseksuelle kvinder vælge kvinde A, fortæller Lene Christensen.

- Kvinder vil underbevist opfange den seksuelt opstemte kvinde som en konkurrent og vil derfor være mere tilbøjelige til at finde kvinde A mere behageligt selskab, siger Lene Christensen.

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltalende?

Forklaring: Kvinder vil i højere grad vælge billede B, fortæller Lene Christensen. På billede B er mandens kæber gjort bredere. På billede A er de gjort smallere.

- Et bredt kæbeparti signalerer højt testosteron-niveau, og kvinder er biologisk programmerede til at finde mænd med højt testosteron-niveau mere attraktive. Det sker, fordi højt testosteron-niveau ofte vil gå hånd i hånd med god sædkvalitet, og altså flere levedygtige sædceller, så sandsynligheden for at blive gravid er større, siger Lene Christensen.

Der er ikke evidens for, hvordan mænd ser andre mænd med bredt kæbeparti.

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltalende?

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltalende?

Forklaring: Mænd vil med stor sandsynlighed vælge kvinden på billede A, da dette ansigt er gjort mere symmetrisk, hvorimod billede B er gjort mindre symmetrisk.

Kvinder vil med stor sandsynlighed vælge manden på billede A, da dette ansigt er gjort mere symmetrisk, hvorimod billede B er gjort mindre symmetrisk.

Lene Christensen forklarer, at både mænd og kvinder biologisk set godt kan lide symmetri i ansigtet. Symmetri betyder nemlig som oftest genetisk overskud.

- Genetisk overskud betyder bedre genetik til for eksempel et godt immunforsvar, hvilket engang var meget vigtigt for vores afkoms overlevelseschancer, siger Lene Christensen.

Hvad vi biologisk leder efter i en mage, har ikke kunne nå at følge med i forhold til udviklingen. Så selvom vi i dag har vacciner og medicin, der kan hjælpe et svagt immunforsvar, så er vi biologisk set stadig på jagt efter tegn på et stærkt immunforsvar.

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltalende?

Forklaring: Kvinder vil biologisk set være mere tilbøjelige til at vælge billede A, da denne mand har mindre hår end på billede B.

- Mindre hår på hovedet går tit hånd i hånd med meget kropsbehåring, og netop denne kombination ses tit hos mænd med et højt testosteron-niveau, fortæller Lene Christensen og fortsætter:

- I nogle grupper er det i dag moderne at barbere sit hår for at fremstå mere maskulin, siger Lene Christensen.

Ligesom med det brede kæbeparti, så vil kvinder i højere grad gå efter mænd uden hår, mener hun. Udover at testosteron-niveauet kan indikere kvaliteten af sædceller, så kan det også fortælle noget om antallet af de såkaldte 'soldater' i sæden.

- 'Soldaterne' i sæden stiller sig så at sige nede i kvindens livmoderhals og bekæmper en anden mands sædceller, så der er større chance for, at det er den første mands sæd, der befrugter ægget, forklarer Lene Christensen.

Dette var primært vigtigt, dengang vi ikke var monogame, og vi som hunner parrede os med flere hanner på en gang. Også her er vores biologiske programmering i forhold til, hvad vi finder attraktivt, ikke fulgt med udviklingen.

Afstemning

Hvilke af disse ansigter finder du mest tiltalende?

Forklaring: Både mænd og kvinder vil med stor sandsynlighed vælge billede B, da øjnene i dette ansigt er gjort større, hvorimod de på billede A er gjort mindre.

Flere studier viser, at både kvinder og mænd finder store øjne tiltalende. Signalværdien i store øjne er meget stærk og vækker vores beskyttelsesinstinkt, fortæller Lene Christensen.

Babyer og dyreunger er udstyret med store øjne, hvilket signalerer, at de har brug for omsorg. På den måde øger de deres chancer for overlevelse. Det samme sker for kvinder med store øjne.

- Det er den følelse for eksempel franske bulldogs giver os, siger Lene Christensen og fortsætter:

- Mænd kan godt lide følelsen af at skulle beskytte en kvinde, og det er en af grundene til, at han vil finde kvinde B mere tiltalende, siger Lene Christensen.

Se 'Holder vi et år?' på TV 2 PLAY.