GO'

Ægtepar lever som i 1940’erne - og har gjort det i næsten 20 år

Berit og Freddy Nagly hører ofte, at de ikke bidrager til samfundet, men for dem er livet i 1940'erne lig med frihed.

Da Berit Nagly ventede sit fjerde barn, kunne hun mærke, at det klassiske familieliv var blevet for meget.

- Det var hektisk, ligesom for alle andre. Aflevere børn i daginstitutioner og skoler, forældremøder, passe arbejde, uddannelse, ja man skal næsten lige trække vejret, og karriere, forklarer hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Selvom Berit Naglys børn i dag er voksne, føler hun stadig, at hun med hendes særlige livsstil har bedre tid til at hjælpe dem og lytte, hvis de har problemer.

For hende kom det derfor naturligt under graviditeten, at hun ikke skulle tilbage til sit job som sygeplejerske. Hun ville være hjemmegående husmor og leve som i 1940’erne.

- Jeg synes, det er en fed tid. Man havde en flot stil tøjmæssigt, og så giver det sådan en tryghed og ro for mig, lyder det.

I dag er det næsten 20 år siden, at ægteparret valgte at lægge deres liv om og hoppe af hamsterhjulet, eller damptromlen, som Berit Nagly kalder det.

Der står kaffe på Madam Blå, og han har også dækket bordet til mig

Berit Nagly, husmor

De føler begge, at de har fået en ro, og ikke mindst, at de har haft mere tid og overskud til deres børn.

- Den ro, der er i vores hus, som dem der kommer og besøger os kan mærke og føle, den synes jeg alle andre skulle have lov til at opleve også, forklarer Freddy Nagly.

Interviewet med Freddy og Berit Nagly i 'Go' morgen Danmark' kan ses på TV 2 PLAY

Mange synes, at familiens hjem ligner et museum. "Det kan godt være, at det ligner, men det er det ikke", forklarer Freddy Nagly.
Freddy og Berit Nagly kan personligt rigtig godt lide den stil, der prægede 1940'erne. Derfor har de brugt årevis på at opspore møbler fra perioden.

På arbejde fra 06.30 til 21.30

Som i de fleste familier i 40’erne er fordelingen hos ægteparret klar.

Berit Nagly passer hjemmet, dyrene og køkkenhaven, og Freddy Nagly tjener pengene som selvstændig entreprenør.

Huset er varmet op med et pilleovn i stuen, og de har hverken varmt vand i køkkenet eller centralvarme. Berit Nagly går i tøj som i 40’erne og laver mad og varmer vand på et brændekomfur.

Freddy og Berit Nagly har brugt mange år på at finde møbler fra 40'erne, som passer ind i deres livsstil.

Én ting, står han dog for i hjemmet:

- Freddy har sørget for, at der er tændt op, når han står op. Så har han sørget for, at der står kaffe på Madam Blå, og han har også dækket bordet til mig, fortæller Berit Nagly.

Det betyder dermed, at familien lever for én indtægt, og det har flere gange fået Berit Nagly til at tænke kreativt. Måske lidt for kreativt, hvis man spørger hendes søn, Sebastian.

- Han er lidt indoktrineret, men der var et tidspunkt, hvor jeg tænkte: ”Hvor kan vi ellers spare henne?”. Toiletpapiret, tænkte jeg. Det satte han godt nok grænsen, lyder det.

Familien lever stort set selvforsynende.
Berit og Freddy Nagly er næsten selvforsynende og nyder at lave klassisk dansk mad som gule ærter, frikadeller og medisterpølse.

Man skal selv have lov at vælge sit eget liv

Berit Nagly, husmor

Det er pragtfuldt

Freddy og Berit Naglys yngste barn er i dag 18 år, og familien er glade for, at de i snart to årtier har levet på en anden måde, end de fleste.

Dog hører de ofte for, at Berit Nagly ikke bidrager til samfundet, og at det er kvindeundertrykkende, at hun ikke går på arbejde, men sådan ser hun det ikke selv.

Det er pragtfuldt, jeg ville ikke undvære det.

Freddy Nagly, selvstændig entreprenør

- Rødstrømperne, hvor var de bare seje. De gav os muligheden for selv at vælge. Man skal selv have lov at vælge sit eget liv, og hvordan man har lyst til leve det. For mig handler det om, at man skal være glad når man står op om morgenen og har lyst til at gå på arbejde, og det har jeg, lyder det.

Freddy Nagly savner heller ikke familiens gamle liv, som han kalder for stressende.

Ifølge Berit Nagly har de brugt mellem syv og ti år på at finde og købe møblerne til deres hjem. De fleste har de fået ombetrukket.
Berit Nagly brugte meget tid hos sin farmor og farfar som barn. Hun håber, at hun kan give det samme nærvær tilbage til sine egne børnebørn.

Når han kommer hjem fra arbejde er aftensmaden klar, og han kan sætte sig på en skammel ved siden af brændekomfuret og få varmen.

- Det er pragtfuldt, jeg ville ikke undvære det.

Se interviewet i 'Go' morgen Danmark' med Berit og Freddy Nagly på TV 2 PLAY