Joan Ørting vil tale om sex på fem forskellige måder

Sexolog og parterapeut Joan Ørting har udviklet fem forskellige sprog. Vi skal holde op med at lade som om, at vi er fuldstændig ens, lyder det.

Vi vil gerne tale om vores sexliv, men vi mangler ord.

Det mener parterapeut og sexolog Joan Ørting. Hun ville ønske, at danskerne prioriterede at tale mere om deres sexliv med deres partnere i stedet for altid at ”gøre det samme”.

- Jeg kalder det 'færgeruten fra Gedser til Rostock og så tilbage igen til Gedser'. Kan vi ikke tage ud på det åbne hav engang i mellem og se, hvad der kan ske, lyder det fra sexologen i ’Go’ morgen Danmark’.

Vi har alle forskellige seksuelle præferencer, og ifølge Joan Ørting findes der fem overordnede, som vi hver især tænder på:

Sexfantasier, polarisering, krop og sanser, kink samt fetich og romantik.

Typisk vil man finde sammen med andre, der har samme primære præference eller erotiksprog, men vi kan have forskellige 'vinger', som inddrager de andre former for erotik, og det er vigtigt at tale med vores partnere om, lyder det.

- Vi skal lære at være lidt turist i hinandens erotik og ikke lade som om, at vi er fuldstændig ens, forklarer hun.

Derfor har den danske sexolog og parterapeut udviklet et ’erotiksprog'. Formålet er at hjælpe danskerne til at tage snakken om, hvad de særligt godt kan lide i soveværelset.

De fem erotiksprog

 1. Sexfantasier

  Hvis sexfantasier er dit primære erotiksprog, kan det ifølge Joan Ørting være mange forskellige ting, du tænder på. 

  Det kan være alt fra uniformer til bygninger og broer.

  - Det er tanker, visualiseringer, det kan være noget fra barndommen, man har oplevet, det kan være noget, man oplevede i går, forklarer hun. 

  Og selvom du ikke har sexfantasier, eller har de samme fantasier som din partner har, så opfordrer Joan Ørting til, at man forsøger at møde hinanden i ens fantasier og spørge ind til dem. 

 2. Krop og sanser

  Hvis det især er berøringer og hud mod hud, der tænder dig, er krop og sanser dit erotiksprog.

  Par, der har mødt hinanden gennem krop og sanser, dyrker det ofte til dagligt. De nyder at nusse og få og give massage, forklarer Joan Ørting. 

 3. Polaritet

  Polariteten handler om den tiltrækningskraft, der er mellem modsætninger. Det kan være manden i skovmandsskjorten eller kvinden i den røde kjole, som får dig til at føle dig ekstra feminin eller maskulin. 

  Og ifølge Joan Ørting oplever de mennesker, der har polaritet som sprog, at flirten opstår i netop dette modsætningsforhold. 

  - Jeg kan godt lide at føle mig feminin, og det øjeblik jeg møder en, der er lige så maskulin, som jeg er feminin, forklarer hun. 

   

 4. Fetich og kinks

  Hvis kink er dit erotiksprog, er det alt det, der foregår uden om selve sexakten, der tænder dig. 

  - Det er meget de her rollespil som ’Fifty Shades of Grey’ og BDSM, hvor man er symbolsk og klæder sig på, sådan så man skaber den samme polaritet, som vi lige har talt om, forklarer hun. 

  Fetich handler derimod om noget lidt andet. Her foretrækker man eksempelvis af bruge lak, pisk eller andet som en del af den seksuelle akt.

  - Freud ville have sagt, at en fetich er en forskydning fra en person til eksempelvis et materiale som latex, men det kan også være broer eller bygninger, fortæller Joan Ørting.  

 5. Det romantiske

  Hvis romantik er dit erotiksprog, nyder du det, som Joan Ørting kalder “verdens længste forspil”. 

  I romantikken får alting en værdi, og du mærker samhørigheden med din partner.  

  - I romantikken forherliger man ting og siger: ”Nej, har du købt sådan en dejlig vin til mig? Jeg bliver så rørt over, at du har købt den til mig”, lyder det. 

  I dette erotiksprog er hjertet ifølge Joan Ørting åbent, og her er kærligheden dominerende. 

  - Med fetich er det forvandling, der møder forvandling, men her er det hjerte, der møder hjerte, slutter hun. 

Kilde: Joan Ørting, sexolog og parterapeut, og bogen 'De 5 erotiske sprog'.