GO'

Mor og datter går i samme klasse for at forfølge en livslang drøm

De er begge færdiguddannede om to år, og planen er, at de skal bruge deres uddannelse til at åbne en café eller diner sammen.

Da 59-årige Annette Schwerdfeger satte sig over for sin datter, Daniella Schwerdfeger, ved køkkenbordet, som de havde gjort så mange gange før, var der noget, hun ikke havde fortalt hende:

- Jeg har noget, jeg skal fortælle dig, sagde hun.

Daniella Schwerdfeger skulle starte på uddannelsen ’Gastronom på Food' på Svendborg Erhvervsskole efter en længere periode med coronanedlukning, og hendes mor vidste, at datteren var bekymret for, hvordan det hele skulle gå.

Derfor var det på mange måder en god nyhed, Annette Schwerdfeger ville dele med Daniella Schwerdfeger.

- Jeg fortalte Daniella, at hun ikke skulle bekymre sig, fordi jeg havde meldt mig til den samme uddannelse som hende, fortæller hun.

Nyheden blev modtaget med stor glæde, for det har været en livslang drøm for dem begge, som nu er ved at gå i opfyldelse, fortæller mor og datter i ’Go’ morgen Danmark’.

Har skiftet karriere efter 25 år

I dag går Annette og Daniella Schwerdfeger ikke kun på samme skole. De går også i samme klasse.

- Vi er sådan lidt "berømte" på skolen, siger Daniella Schwerdfeger.

Klassen består af elever i mange forskellige aldersgrupper. Den yngste er 17 år, Daniella Schwerdfeger er 22 år, og Annette Schwerdfeger er med sine 59 år holdets alderspræsident.

Hun er oprindeligt uddannet merkonom, har arbejdet med reklame og markedsføring og har de seneste 25 år haft job som selvstændig i byggebranchen.

Alt dette har Annette Schwerdfeger nu skiftet ud med en tilværelse på skolebænken og en hel masse praktik i køkkenet og i bageriet sammen med sin datter og skolens andre elever.

Hun er måske min mor i pausen, men i køkkenet er vi et makkerpar

Daniella Schwerdfeger, studerende

Annette Schwerdfeger skulle lige vænne sig til at være elev igen, men i dag er hun glad for, at hun har kastet sig ud i noget nyt.

- Det er en fantastisk oplevelse at få lov til at have en hverdag, hvor jeg lærer at lave mad, og hvor jeg kan hygge mig med Daniella og samtidig møder en masse unge, søde mennesker, siger Annette Schwerdfeger.

Hendes alder, uddannelse og erhvervserfaring bruger hun til at hjælpe sin datter og de andre unge i klassen, der ikke har været vant til at studere.

- Jeg terper sammen med dem og viser disciplin. Der er jeg lidt mor-agtig, og fordi jeg har mere erfaring, kan jeg støtte dem.

Omvendt hjælper Daniella Schwerdfeger sin mor med at holde hende til ilden, når hun synes, det hele bliver for nemt.

- Det er meget et samarbejde. Når vi er i køkkenet, er det meget professionelt. Hun er måske min mor i pausen, men i køkkenet er vi et makkerpar, fortæller Daniella Schwerdfeger.

Drømmen begyndte under et kirsebærtræ

Mor og datter er begge færdiguddannede om to år, og planen er, at de skal bruge deres uddannelse til at åbne en café eller diner sammen om et år eller to.

Det har været en livslang drøm for dem begge, fortæller de i ’Go’ morgen Danmark’.

Det var nu eller aldrig

Annette Schwerdfeger, studerende

Annette Schwerdfeger skal styre økonomien, indkøb og alt det praktiske, og Daniella Schwerdfeger skal stå i køkkenet.

Sådan har rollerne været, lige siden Daniella Schwerdfeger som femårig serverede mad for sin mor fra et legetøjshus under et kirsebærtræ tæt på deres hjem.

Senere udviklede legen sig, da mor og datter fandt en fælles interesse i at se madprogrammer med tv-kokken Gordon Ramsay.

- Vi begyndte at lege restaurant og talte om indretningen, kundeservicen og menuen på "vores eget fremtidige madsted". Daniella var kokken, og jeg var restaurantchefen, fortæller Annette Schwerdfeger.

Det er den drøm, de nu arbejder på at gøre til virkelighed.

Opfordrer andre til at gøre det samme

Annette Schwerdfeger har kun gået i skole med sin datter siden august, men hun kan allerede nu sige, at hun gjorde noget rigtigt, da hun overraskede sin datter ved køkkenbordet.

Hun var nået til det punkt, at drømmen ville forblive en drøm, hvis ikke hun gjorde noget ved sagen nu.

- Det var nu eller aldrig, forklarer Annette Schwerdfeger.

Selv hvis det ikke lykkes mor og datter at åbne deres eget madsted, er det det hele værd, lyder det fra dem begge.

- Udover at lære en masse om mad vil vi i sidste ende få en oplevelse for livet. Vi har gået i samme klasse, og vi har styrket vores i forvejen meget tætte relation, siger Annette Schwerdfeger.

Og hun kan kun opfordre andre "modne mennesker” til at kaste sig ud i noget nyt.

- Det er aldrig for sent. Folk synes generelt bare, at jeg er mega sej, og det bliver set positivt på, at man prøver at finde ud af, hvad man vil i en sen alder, slutter Annette Schwerdfeger.

Se hele indslaget med mor og datter og deres livsdrøm i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY