Årgang 20

Da sønnen i kravlegården ikke længere kunne kende ham, tog han en drastisk beslutning

​Mads Gram Thomsen fra ’Årgang 20’ besluttede at sætte virksomhedsdrømmen på pause, da han så, hvordan den påvirkede hans familie.

- Skal du på arbejde nu?

Mads Gram Thomsen fra dokumentarserien ’Årgang 20’ fik spørgsmålet igen og igen af sin femårige søn, Malthe. Hver gang telefonen ringede i hans lomme. Hver gang han rejste sig fra sofaen. Selv hvis han bare skulle på toilettet, ville spørgsmålet falde.

Det var ubehageligt.

Samtidig var hans yngste søn, Asmus, holdt op med at reagere, når han efter arbejde kiggede ned til ham i kravlegården. Den manglende reaktion stod i stor kontrast til det store smil, den lille dreng ville give sin mor, når Lena Gram Thomsen kiggede til ham.

Det fik Mads Gram Thomsen til at reflektere over, om han havde prioriteret rigtigt.

- Hvis jeg kommer hjem en dag, og Lena har taget begge børn og er rejst, så er det fedt nok at have et stort firma, men så har du ingen familie, og det dur ikke, siger han.

Lena Gram Thomsen havde ingen planer om at løbe fra huset, men børnenes udvikling overraskede hende. Det stod klart, at der måtte gøres noget.

- For mig kom det meget pludseligt, at man kunne se den reaktion fra Asmus. Indtil da var hverdagen bare gået, som den plejede, men lige pludselig ramte det. Det var en øjenåbner for os begge to, siger hun.

Drastisk beslutning

Mads Gram Thomsen har altid drømt om at være selvstændig, og det gik strygende med anlægsgartnerfirmaet. Kalenderen var fyldt med ordrer, karrieren kørte på skinner – og det gik hurtigere og hurtigere. Men reaktionerne fra hans børn fortalte ham, at noget var galt. Arbejdet gik ud over familien.

Derfor tog han en drastisk beslutning.

- Firmaet var mit lille hjertebarn, men det fik i sidste ende mere kærlighed, end mine rigtige børn gjorde. Og det er ikke det værd, siger han.

Han indså, at han ikke kunne give sit firma al sin energi og samtidig være der for sin familie, som han ønskede. Familiefaren fra ’Årgang 20’ besluttede derfor i slutningen af 2020 at sige farvel til livet som selvstændig efter fire år og arbejder i dag som gravemester i et andet firma.

Det har frigivet en masse tid, som han nu kan bruge på sin familie.

- Før kunne jeg altid lige lave et tilbud, lige ordne noget regnskab eller lige lave lidt i weekenden, og det gør jeg ikke mere. Nu kan jeg køre hjem og holde fri uden at tænke mere på arbejde. Det har givet en ro, også for børnene, siger han.

En pædagogisk far

Før ville sønnen Malthe fortælle, at "far er chef". Men Mads Gram Thomsen vil hellere have, at han siger, at "far er far". Det er en rolle, han tager alvorligt, og som han fortsat er i gang med at udvikle.

- Jeg ser mig selv som en far, der arbejder på, hvordan han gerne vil være far. Jeg er nogle gange lidt for upædagogisk. Jeg vil gerne være bedre til at komme ned på deres niveau og prøve at forstå dem i stedet for bare at sige "nej", for det løser ikke særligt meget, siger han.

Den snart toårige Asmus er begyndt at udvikle et sprog, men når ordene kniber, kan han blive frustreret over, at han ikke bliver forstået – så frustreret, at han kan lægge sig ned på gulvet og sparke ud i luften.

Mads og Lena Gram Thomsen oplever, at situationen løser sig langt bedre, når de har overskud til at tale situationen ned ved at sætte sig ind i, hvad det er for en følelse i Asmus, der er på spil, og anerkende, hvordan han har det.

Men det kan være svært, hvis man kommer sent hjem fra arbejde og ikke har noget overskud tilbage at give af. Så er det nemmere at sige "rejs dig op – fordi jeg siger det".

Overskud igen

- Jeg er blevet mere forstående over for, at det ikke løser noget at blive verbalt hård og kontant over for sit barn. Nu er jeg selv håndværker og kommer fra et fag, der ikke er så pædagogisk, så det er nogle gange en svær omstilling at komme hjem til, hvis det har været en presset dag på arbejdet, siger Mads Gram Thomsen.

Den pædagogiske tilgang til børnene kommer nemmere, når han og Lena Gram Thomsen har mere overskud. Et overskud, der er blevet hjulpet på vej af beslutningen om at lukke firmaet.

- Jeg synes, vi har fået styr på det. Vi har omstruktureret, og rent familielivsmæssigt synes jeg, at vi er et bedre sted, end vi var, siger Mads Gram Thomsen.

Drømmen lever stadig

Balancen mellem familieliv og arbejdsliv er blevet bedre. Men det er ikke nemt at give slip på en karrieredrøm.

- Det fylder stadig. Det er svært, for det har altid været en drøm for mig at være selvstændig. Jeg er blevet lønmodtager, men nu går jeg efter at få en mellemlederstilling. Jeg kan ikke lade være, det nytter ikke noget, det ligger bare til mig, siger Mads Gram Thomsen.

Han kan ikke arbejde 37 timer om ugen og være tilfreds med det, og han har ikke lyst til at lægge låg på sin glæde ved sit fag. En mellemlederstilling kan være den gyldne mellemvej, fortæller han. Der vil han få mulighed for at bruge alle de kompetencer, han udviklede i sin tid som selvstændig, og det glæder ham.

- Jeg har lært meget af det, men jeg er også glad for, at vi fik det stoppet der, hvor vi gjorde, for ellers tror jeg, at jeg var knækket på et tidspunkt. Jeg tror, at vi fik det stoppet, lige inden det gik helt galt, siger han.

Se den nye sæson af ’Årgang 20’ tirsdag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.