Natarbejde går ud over sexlivet

16x9

For mange danskere med natarbejde eller andre skæve arbejdstider kan det være en udfordring at få parforholdet og sexlivet til at fungere.

For mange danskere med natarbejde eller andre skæve arbejdstider kan det være en udfordring at få parforholdet og sexlivet til at fungere. Det siger fagforbundet 3F, der repræsenterer mange skifteholdsarbejdere.

For mange danskere, med natarbejde eller andre skæve arbejdstider, kan det være en udfordring at få parforholdet og sexlivet til at fungere. Det siger fagforbundet 3F, der repræsenterer mange skifteholdsarbejdere.

- Sexlivet kan være et problem, hvis man har andre arbejdstider end sin partner. Hvis man ikke går i seng samtidig, og hvis den ene er træt, når den anden er opstemt, kan det være svært at få parforholdet til at harmonere, siger Palle Larsen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

Branchearbejdsmiljørådene sætter i dag fokus på problemet på Folkemødet på Bornholm.

Cirka syv procent af danskerne har natarbejde, og ialt 16 procent har andet end fast dagarbejde, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Især i industrien og omsorgssektoren er der mange ansatte med skæve arbejdstider.

- Generelt er skifteholdsarbejde en belastning for privatlivet og familien. For eksempel viser undersøgelser fra USA, at der er flere konflikter og skilsmisser hos par, hvor den ene har skifteholdsarbejde. Der findes mig bekendt ikke tilsvarende danske undersøgelser, siger arbejdsmiljøforsker Karen Albertsen til Avisen.dk.

Hun er tidligere forsker ved NFA og har specialiseret sig i balancen mellem arbejde og fritid.

Men parforholdet kan også nyde godt af, at man er tvunget til at planlægge og prioritere tid sammen, siger Joan Ørting, sexolog og foredragsholder.

- Det handler om vane. Danskerne er vant til, at man har sex klokken kvart i 11, efter man har slukket for fjernsynet og børstet tænder. Så tænker man, nå, ja, det er vist også to uger siden sidst, og så har man sex i syv minutter og siger godnat. Men sådan behøver det jo ikke at være, siger Joan Ørting til Avisen.dk.

Hun foreslår, at par med skiftende arbejdstider simpelthen lægger tid til sex og intimitet ind i kalenderen, og tænker kvalitet frem for kvantitet.