SĂĄdan laver du en god bordplan

16x9

Det kan være rigtig svært at lave en god bordplan, så gæsterne blive tilfredse og kan tale sammen. Skal folk sidde i par? Ved runde eller lange borde?

Det kan være rigtig svært at lave en god bordplan, så gæsterne blive tilfredse og kan tale sammen. Skal folk sidde i par? Ved runde eller lange borde? Og skal man blande kortene eller sidde ved nogen man kender?

De fleste har prøvet at blive placeret ved siden af ”ham den stille”, ”hende den speedsnakkende” eller ”ham den fulde og støjende” til en fest, og så kan fødselsdagen, brylluppet eller konfirmationen pludselig føles meget lang.

Vi hader dĂĄrlig bordplacering
I en ny måling lavet af Megafon for tv2.dk om bryllupper, mente danskerne, at en dårlig placering var det allerværste ved bryllupper. Men det kan faktisk godt lade sig gøre at strikke en god bordplan sammen, hvis man bare giver sig god tid og følger et par råd.

Den "jyske" bordsætning skaber problemer
Ifølge forfatter og takt- og toneekspert Sanne Udsen er det ikke så underligt, at folk let bliver frustrerede over deres bordplacering, folk har nemlig meget forskellige opfattelser af, hvad der er ”korrekt” bordplacering.

- Der er mange, der kan blive overrasket over, hvis man ikke kører med såkaldt ”jysk bordsætning”, hvor folk sidder i par. Men hvis man for eksempel er til bryllup, foreskriver traditionen faktisk, at man ikke sidder i par, medmindre man er ny-forlovet – i dag kunne man nok oversætte det til et helt nyt par, der ikke kender hinanden så godt, forklarer hun til tv2.dk.

UndgĂĄ singlebordet
Michael Noe, der er bryllupsplanlægger og ejer af bryllup.dk, fortæller også, at bordplanlægning fylder meget hos medlemmerne på hans side, og at det kan være lidt risikabelt at sætte folk i par.

- Problemet ved kun at sætte folk i par er, at man nemt får et singlebord, og det er ikke alle, der er lige glade for at sidde der. Så kan det være en god ide at blande par og singler, siger han.

Runde borde er godt
Et andet punkt, man bør se på meget tidligt i sin planlægning, er, hvordan bordene skal stilles op.

- Generelt er det en rigtig god ide at sætte folk ved små runde borde i grupper af 8-10, hvis det kan lade sig gøre. Så kan alle nemlig tale sammen. Hvis man sidder ved lange borde, får man generelt kun talt med sin bordherre, borddame og personen overfor, fortæller Michael Noe.

Skal man blande kortene?
De fleste personer, der har givet sig i kast med en bordplan har ogsĂĄ siddet med spørgsmĂĄlet om, hvorvidt man skal blande kortene og sætte folk ved siden af nogle, de ikke kender eller holde sig til den sikre model, hvor alle ved bordet kender hinanden.  

- Der er folk, der godt kan lide at snakke med nogen, de ikke kender i forvejen, imens det kan være grænseoverskridende for andre. En løsning på det problem kan være at være at skifte bordplan undervejs og lade folk rykke rundt efter hovedretten for eksempel.

Sæt ikke de snakkende ved siden af de stille
Hvis man vælger at blande kortene en smule, vil næste klassiske problem nok lyde noget i stil med: Hvem passer sammen med hvem? Ofte taler man om, at det kan være godt at blande de stille med de meget talende, men det er ifølge Sanne Udsen en helt forkert tilgang.

- En klassisk fejl folk laver er at sætte en person der snakker meget, ved siden af en person derer stille. Men det er en dårlig ide, for folk der taler meget kan godt lide at slås om ordet med andre der taler meget, imens folk der er stille slet ikke får indført et ord, hvis de sidder med en der taler meget.

Både Sanne Udsen og Michael Noe er dog enige om, at man ligeså godt kan droppe tanken om at gøre alle gæster tilfredse med deres bordplacering.

Det er et minefelt, fordi folk kan meget nemt blive fornærmet, siger Sanne Udsen.