Sundhed

De ni mest kendte sundhedsmyter

For mange æg er farlige pga. kolesterol

Det er den gamle kolesterol-myte, der florerer. Forskningen har dokumenteret, at kolesterol fra fødevarer har lille betydning for vores samlede kolesteroltal. Det, der betyder noget er det mættede fedt, fedt kød, fed ost, det er det, der pumper kolesteroltallet opad. Du kan sagtens spise ét æg om dagen, hvis du er syg.

Kaffe er vanddrivende

Det er sådan en myte, der figurer i folkemunde. Der er en sparsom forskning på emnet. Sagen er at kroppen reagerer følsomt og ret voldsomt på kaffe i begyndelsen, de første par dage/uger man drikker kaffe. Her virker det vanddrivende og kan være årsag til at dit blodtryk stiger. Men når vi har drukket kaffe gennem et par uger bliver vi bedre til at "bruge" kaffen. En garvet kaffedrikker kan optage 90 procent af vandet fra kaffen. Udnytter ni ud af ti deciliter af vandet i kaffen og kaffe kan derfor bruges som en del af det daglige vandregnskab. Myten med at man skal drikke to krus vand per en kop kaffe - er en myte.

Mad før sengetid feder

Overflødige kalorier før sengetid feder. Hvis vi har spist os mætte til aftensmad, så feder et styk chokolade før sengetid. Men det er det samlede kalorieregnskab gennem 24 timer, det handler om, ikke hvornår man spiser det. Myten om at man ikke må spise efter klokken 18 er rent ernæringsmæssigt fuldstændig forkert.

Kød optager fedt ved stegning

Den myte holder ikke stik. Kød optager en begrænset mængde fedt, det stegefedt kødet ligger i gør ingen nævneværdig indhug i kalorieregnskabet - med mindre man laver sovs af det. Du kan stege dit kød i en halv pakke smør uden at det opsuger mere - du kan også friturestege det!

Popcorn feder ikke som chips

Mange mikroovn-popcorn har stort fedtindhold - og meget salt - det der burde være sundt, majskorn, bliver usundt. De er ikke bedre end chips. Man kan dog tilberede popcorn på en sund måde. Tør pande og ikke for meget salt. Dem du køber i biografen eller tilbereder i mikroovnen er ikke godt.

Frosne grøntsager indeholder ikke så mange vitaminer som friske

Frosne grøntsager er en effektiv smutvej til at få grønt. De kan tabe terræn på smag, men vitaminerne er ligeså gode. Faktisk kan der meget vel være flere vitaminer i frosne grøntsager, fordi de bliver blancheret og frosset ned med det samme. Intet kan selvfølgelig sammenlignes med friske grøntsager, der bliver spist direkte i haven.

Drik tre liter vand om dagen.

Man skal ikke drikke overdreven meget vand, sådan som nogle unge piger tror.Man skal slukke tørsten, vi er ikke kameler, vi risikerer at tisse det ud. Jeg vil sige omkring halvanden til to liter om dagen. Hvis du dyrker meget idræt skal du drikke mere.

Bliver vi slanke af mørk chokolade?Chokolade er på en måde en grøntsag, den hænger på et træ som en kakaobønne, og den har et højt kakaoindhold, der giver antioxidanter. På den måde er chokolade en af de sunde synder. Men man skal vælge det mørke chokolade - en rittersport holder ikke.

Er rødvin sund?

Både og. Rødvin er blevet fremelsket som en sundhedsfremmende drik, fordi vi får udvidet vores blodkar. Men der er flere ulemper end fordele. Det er en kaloriebombe. Et glas rødvin svarer til 3 tsk. smør eller margarine i et glas vand.

Kilde: Martin Kreutzer, ernæringsekspert.