Sundhed

Må man gå på kur, når man ammer?

Spørgsmålene er væltet ind til vores to Go' kur-eksperter Birgitte Nymann og Christian Bitz, siden vi startede Danmarks bedste kur for fem uger siden - nedenunder her vil ernæringsekspert Christian Bitz besvare nogle af alle jeres spørgsmål:

Spørgsmål:

Jeg har læst en del om, at man ikke må gå på kur, når man ammer. Jeg ammer ikke min datter fuldt ud længere - mon det er ok at starte med at få tabt de overflødig kilo?

Mvh Carina

Svar:

Hej Carina,

Du skal ikke gå på kur, før du er færdig med at amme. Al den næring, dit barn får gennem modermælken, afspejler det, du har spist - og får du ikke nok, får dit barn heller ikke.

Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at gå på kur, mens du ammer. Heldigvis er Go' kuren særdeles effektiv, og du får hurtigt smidt de ekstra kilo, når du er færdig med at amme og med god samvittighed kan koncentrere dig om at tabe dig.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Jeg arbejder i Københavns Lufthavn, hvor der er mange dejligt spisesteder. Jeg har brug for hjælp til at lave en lækker madpakke, der er slankende og meget mættende, da jeg skal forbi alle disse fristelser 10-15 gange på en arbejdsdag.

Jeg har adgang til en mikroovn og et køleskab. Min frokostpause er 35 minutter, så jeg har altså ikke tid til at forberede et helt måltid fra bunden - så lidt hjælp og inspiration ville være mægtigt.

Maria

Svar:

Hej Maria,

Det vigtigste element i en mættende madpakker er fuldkorn. Hvis du selv bager, kan du jo bage utallige udgaver af lækkert fuldkornsbrød, men det er også muligt at købe det i supermarkedet, gå efter fuldkornslogoet.

Fyld det med noget lækkert magert kødpålæg, evt. kylling, det har et højt indehold af proteiner. Proteiner mætter også godt og i lang tid. Fyld endelig også med noget grønt. Du kan finde masser inspiration i GO' kuren og på følgende hjemmeside: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer/Alle-publikationer/2005/213.htm

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Er det ok at spise kalvelever og kalvehjerter? - Både min mand og jeg kan godt lide disse former for indmad og har jo altid hørt, at indmad er sundt. Især skulle lever være godt til at stramme op på maveskindet.

Et andet spørgsmål: I bruger altid minimælk. Er der noget galt med skummetmælk?

Ellers vil vi gerne rose Bitz for nogle dejlige opskrifter. Desværre er vi ikke gode til motionsdelen, men jeg har da fået gået mine 4 km. en del gange her i januar, og er nu begyndt på linedance - det giver da lidt forhøjet puls.

Jeg glæder mig til at høre fra jer.

Med venlig hilsen Lissi

Svar:

Hej Lissi,

Ja det er helt okay at spise indmad. Kalvelever har et højt indhold af protein og indeholder samtidig ikke særlig meget fedt. Lever har et utrolig højt indhold af vitaminer og mineraler. Kalvelever har også et højt indhold af protein, men til gengæld også et højt indhold af fedt (40 E %). Hvis du ønsker at spise det sundeste indmad, skal du vælge kalveleveren.

Der er bestemt ikke noget galt med skummetmælk, det kan du sagtens bruge.

Held og lykke med linedance.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Jeg er kommet i den lykkelige situation, at jeg er blevet gravid og har termin til september. Det ændrer tingene, at jeg ikke skal tabe mig, men i stedet sørge for, at få de rigtige vitaminer, mineraler, fibre osv. Hvordan vil du Christian anbefale, at jeg spiser de næste 7-8 måneder?

Med venlig hilsen Kathrine Schwartz Pedersen

Svar:

Hej Kathrine,

Først og fremmest tillykke med graviditeten. Og du har helt ret i, at du ikke skal være på kur - det klarer vi efter fødsel og amning. Jeg anbefaler, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der har lavet et par glimrende publikationer som du kan hente her: http://www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Graviditet/Anbefalinger%20til%20gravide.aspx (ude til højre i menuen er der to styks, jeg vil anbefale, den der hedder Sunde vaner, og den der hedder Graviditet og fysisk aktivitet).

Mvh Bitz

Spørgsmål:

I mandags blev en af jeres testpersoner spurgt om, hvorfor hun var "røget i det sorte hul" ifm., at hun fra den ene morgen til den næste havde taget 3oo gram på - vi fik aldrig Christians svar på problemet, og der er nok mange mennesker der vejer sig hver dag og kan se et udsving i begge retninger - kan vi få forklaringen på dette problem?

Venlig hilsen Karin Kjær

Svar:

Hej Karin, Det er meget normalt, at vægten kan variere et par hundrede gram fra dag til dag. Det skyldes bl.a. mængden af mad, herunder kulhydrater, og væske, man har indtaget dagen før.

Kulhydrater binder nemlig en masse væske, så jeg anbefaler ikke, at man vejer sig hver dag. Hvis man ønsker at sammenligne sin vægt og følge et vægttab, vil jeg anbefale, at du vejer dig én gang om ugen, f.eks. hver fredag morgen, inden du spiser morgenmad. Det er vigtigt, at det er samme tidspunkt og under de samme forudsætninger.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Jeg er lige startet på jeres madplan, men jeg har et spørgsmål.

Min dag starter kl. 4 og slutter som regel kl. 21:30. Hvordan skal jeg fordele mine måltider og mellemmåltider, for når jeg spiser morgenmad kl. 4, så er jeg jo sulten igen allerede kl. 7 - 8, så jeg kan ikke nøjes med at spise 6 gange på en dag.

Og så vil jeg gerne vide, hvad man gør, når man bliver lækkersulten mellem måltiderne?

Svar:

Når du står så tidligt op, kan du med fordel dele morgenmåltidet op i to - og så ellers følge Go'kuren, som den er.

Morgenmåltidet kan i så fald bestå af lidt frugt og fuldkornsknækbrød kl 4 og så f.eks. havregryn kl. 7. Men det skal selvfølgelig passe ind i dine rytmer.

Frisk frugt, tørret frugt, god marmelade på fuldkornsknækbrød er alle gode sunde alternativer til at tilfredsstille den søde trang. Og når det ikke er nok, så er god mørk chokolade i små mængder ok(dvs. maks 2 stykker på en hel dag) og med fokus på nydelse.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Jeg kunne tænke mig nogle fif til, hvordan man sammensætter en kost(som stadig er varieret) uden mælkeprodukter. Som oftest handler det om at indtage rigtig mange proteiner fra magre mælkeprodukter. Det er en umulighed for mig, og der er grænser for, hvor mange hamburgerygmadder det er spændende at spise dag efter dag efter dag....

Venlig hilsen Anita Skjoldager Eskildsen

Svar:

Hej Anita, Du kan få proteiner fra andet end mælk og hamburgerryg. Kikærter og bønner har f.eks. et højt indhold af protein, og det har der været opskrifter med - f.eks. på humus. Fisk er også en fortrinlig kilde til protein, lige som kylling og andre magre kødprodukter er det.

Og så er der selvfølgelig alle de mange erstatninger (f.eks. baseret på soja) til mælk og mejeriprodukter, der efterhånden findes. Hvis du vælger mejeriprodukter fra, så husk at være opmærksom på at få nok kalk fra f.eks. grønne grøntsager og/eller et tilskud.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Hej go-kur på TV 2. Jeg vil gerne spørge om, hvorfor jeg begynder at fryse, hver gang jeg har spist morgenmad. Jeg spiser havregryn, ca. 80 g., med skummetmælk og rosiner. Det er ikke bare lidt men rigtig meget, jeg ligefrem ryster. Nogen gange bliver mine fingre først helt hvide og blå.

Med venlig hilsen Linette Pedersen, Silkeborg

Svar:

Hej Linette,

Efter et måltid bruger kroppen energi på fordøjelsen af den mad, du har indtaget og det er derfor meget normalt at fryse lidt efter et måltid eller blive en smule træt. Specielt på en slankekur hvor kroppen i forvejen har skruet ned for al unødig energiforbrug inkl. varmeproduktion - den holder simpelthen på, hvad den har.

Dog lyder dine oplevelser med at fryse ret voldsomme, hvilket indikerer at du måske får lige underkanten med mad. Prøv at spise lidt større portioner og se om ikke det hjælper.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Jeg har med stor interesse fulgt jeres råd og opskrifter. Men jeg en blandt mange, der har tarmproblemmer (irriteret tyktarm) samt fødevareallergi/intolerans. Især reagerer jeg meget på æggevidestofer, visse typer kød (okse-svinekød), gær, løg , bøftomater, zucckini, chili, radiser, ost, hvidt sukker, nødder, lactose m.m.

På samme tid har jeg for højt kolesterol. Derfor kan jeg ikke bruge mange af de gode opskrifter og råd, der ellers gav udslag på min vægt - har tabt ca. 1 kilo. Jeg vil meget gerne ned på ca. 58 kg. Kan du hjælpe mig med evt. at finde nogle erstatniger for disse varer?

Med venlig hilsen Olivera Jørgensen

Svar:

Hej Olivera, Af ren nysgerrighed vil jeg gerne vide hvor og hvordan, du er blevet testet for ovennævnte. Umiddelbart er det jo ret mange fødevarer, du ikke tåler, og det vil føre for vidt her at komme med forslag til erstatninger til dem alle.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Kan I fortælle mig, hvor i Danmark jeg kan få fat i Acaibær (hele bær eller produkter) Og er det overhovedet så superagtigt, som man hører?

Jeg overvejer at gennemgå en udrensningskur for at sætte skub i mit vægttab og hype mit overskud - er dette en god idé og i så fald, hvad er jeres råd?

Jeg er mor til to børn, studerende, travl hverdag og ikke så aktiv, som jeg ønsker at være - går til spinning tre gange om ugen dog. (meeeen glemmer de der mavebøjninger i hverdagen!)

Jeg har som mange andre småbørns mødre bare for lidt tid. Jeg har efter mit sidste barn stadig seks kilo, jeg gerne vil ryste af mig.

Håber at I kan hjælpe.

Ps. Jeres opskrifter er gode, men som studerende og småbørnsfamilie er hverken økonomi, tid eller børn med på idéerne altid - desværre.

Svar:

Acai-bær er mere hype end helse - og du bør primært spise dem, hvis du synes, de smager godt. Alle bær er selvfølgelig sunde, men der er ingen dokumentation for, at acai-bær er sundere end andre. Variation og frugt og grønt i så mange farver som muligt, er det sundeste. Hvis du følger sæsonens udbud af primært dansk frugt og grønt, så får du en naturlig variation - og de billigste og sundeste råvarer.

Der er heller ingen dokumentation for at udrensningskure gør noget som helst godt for noget som helst. Kroppen kan sagtens rense ud selv - hvilket i øvrigt slet ikke er nødvendigt ved en helt almindelig sund kost. Det er ikke så meget hokus-pokus i det at leve sundere - og der er ingen magiske genveje. Lyder noget for sundt til at være sandt - så er det det nok også!

Jeg har selv 2 små børn og et travlt job, så jeg ved, hvor svært det kan være at få sundhed og praktik til at gå op i en højere enhed. Langt de fleste opskrifter i Go'kuren er relativt enkle at lave, men der er frit spil, så vælg dem du bedste kan lidt og føler, du kan overskue at lave.

Hvis du følger principperne og holder dig fra søde sager, så er jeg ret overbevist om, at du vil tabe dig de 6 kg inden 6 uger og få mere overskud - helt uden dyre eksotiske bær eller mærkelige udrensningskure.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Jeg tilmeldte mig forleden jeres Go'-kur.

Efterfølgende har jeg læst jeres madplaner og indså mit problem. De eneste grøntsager, jeg kan lide er:

  • - majs
  • - agurk
  • - KOLDE gulerødder
  • - KOLDE ærter

Det eneste fisk jeg kan lide er:

  • - rødpættefillet
  • - fiskefrikadeller

Kan I hjælpe mig med i hvert fald at få andre grøntsager til at smage godt? Det er svært for mig at se, hvordan jeg nogensinde skal kunne komme til at tabe mig, så længe jeg har mit lille "grøntsagsproblem".

Jeg har et mål, der hedder at d. 1. juli skal jeg have tabt mig ca. 10 kg og have en stram (strammere) krop.

Jeg håber så meget, I kan hjælpe mig.

Mange håbefulde hilsner

Natasha Nedergaard

Svar:

Hej Natasha, Jeg synes, du skal prøve nogle af opskrifterne - de har alle til formål at få grøntsager til at smage fantastisk.

Mvh Bitz

Spørgsmål:

Jeg er lige startet på kuren og har et lille problem, som jeg håber, I kan hjælpe mig med.

  • Jeg er ikke så glad for jordskokker, olivenpasta og selleri, så mit spørgsmåel er, om der er noget, jeg kan erstatte det med?
  • Kan jeg erstatte jordskokker med kartofler? Og hvad kan jeg bruge istedet for olivenpasta?
  • Selleri spiser jeg slet ikke i nogen afskygning, så hvad kan bruges her?

Hilsen Helen

Svar:

Hej Helen,

Du kan erstatte alle råvarer med dem, du kan lide - f.eks. gulerødder i stedet for jordskokker, pesto i stedet for oliventapanade og løg eller rodfrugter i stedet for selleri.

Så længe du bliver i det grønne, så kan det ikke gå helt galt! Men prøv lige nogle af opskrifterne som de er - du vil måske blive overrasket...?

Mvh Bitz