Sundhed

Sådan bliver du en bedre og mere glad løber

Du får desværre intet forærende, hvis du vil være i brillant løbeform.

Du skal hanke op i dig selv og træne minimum to gange om ugen, hvis du ønsker at gøre en forskel -og træningen kan nogle gange forekomme så hård, at du bliver decideret løbetræt.

Alt for Damerne har derfor fået personlig træner, Ida Krak, til at komme med 5 gode tips, som gør dig til en bedre - og mere glad - løber.

Om Ida Krak

Ida Krak er personlig træner og ophavskvinde til konceptet BODY SIGNALS, som omfatter det hele menneske, hvad angår træning, kost og sund livsstil. Læs mere påwww.idakrak.dk.

1. GÅTURE GØR OGSÅ GODT

Powerwalking er ideelt som erstatning for eller supplement til løb. I modsætning til løb, som har en svævefase mellem landingerne, har du i powerwalking hele tiden en fod i underlaget, hvilket sænker de stød, der ellers forplanter sig gennem kroppen på hver landing. Dermed er det en mere skånsom motionsform end løb.

2. NYE UDFORDRINGER

Selvom du er løber, så er variation i træningen altid godt. Der skal ikke nødvendigvis så store indgreb til: Er du typen, der altid løber den samme tur, kan du f.eks. løbe turen modsat. Du kan også løbe en tur med en ven/veninde, aftal niveauet inden afgang, så I begge får noget ud af det. Du kan også melde dig til et aftenskolehold med en helt ny udfordring, så det er overskueligt både tidsmæssigt og økonomisk.

3. MENTALT BREAK

Selv om du rigtigt gerne vil træne hårdt og effektfuldt for at nå dine træningsambitioner, kan det være en rigtigt god idé løbende eller i perioder at træne knap så hårdt, men i stedet finde tid til et mentalt pusterum. Prøv yoga eller meditation, hvor der lægges vægt på det mentale input. Tip: Find kurser tæt på dig på www.yoga.dk

4. GØR OP MED KROPPENS UBALANCER

Kontakt en fysioterapeut eller osteopat (Osteopati er en behandlingsform med fokus på at genetablere normal bevægelighed og elasticitet i kroppen) Få tjekket bevægeapparatet og arbejd med kroppens ubalancer og eventuelle skader, som også kan være årsag til, at dine træningsresultater (måske) udebliver, og/eller, at du måske ikke nyder dine løbeture så meget, som du ellers kunne.

5. DRIK DEN PERFEKTE MÆNGDE VAND

Vand er uundværligt for kroppen, også i relation til vores forbrænding, og et studie viser, at vand også er den bedste væske at indtage i forbindelse med løbetræning, mens fx sportsdrikke kan give luft i maven. Du skal selvfølgelig sørge for at drikke den rette mængde vand dagligt uanset, om du skal løbetræne eller ej. Men dit behov for vand er naturligvis større, når du træner. En gylden regel er at drikke i forhold til din urin, som med undtagelse af morgenurinen skal have det, man kalder en knækket farve, den må ikke være klar som vand, så har du drukket for meget, og heller ikke mørkegul/orange, for så er du i underskud.

Husk: Når du føler tørst, er kroppen for længst i underskud af vand.

Kilde:The effect of two sports drinks and water on GI complaints and performance during an 18-km run. van Nieuwenhoven MA, Brouns F, Kovacs EM.