Sov sødt: Må børn græde sig i søvn?

Der findes ikke noget, der kan sende småbørnforældre ud i så megen desperation, som børn, der ikke vil sove.

Men hvad pokker skal man som forælder gøre? Er det ok at bruge den benhårde lad-barnet-græde-sig-i-søvn, når far og mor har sorte rander under øjnene og er lige ved at give op.

Nej, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen. Gennem flere år har hun vejledt trætte forældre, der har kæmpet med natteroderi. Og nu har hun samlet sine bedste råd i bogen 'Sådan får du dit barn til at sove'.

Den benhårde metode dur ikke

Rigtigt mange forældre kender bogen 'Godnat og sov godt', der er baseret på en metode, hvor barnet får lov til at græde sig i søvn, mens forældrene kigger ind til det med faste intervaller, der bliver større og større for hver aften.

- Det er ikke en metode, jeg bryder mig. Børn skal ikke græde sig i søvn, siger Helen Lyng Hansen.

Hun sammenligner med dyreunger, der også græder, når deres forældre skal ud og finde føde. På et tidspunkt holder ungerne op med at græde, men det gør de primært for at passe på sig selv, så rovdyrene ikke kan finde dem.

- På samme måde fungerer det med menneskebørn. De græder også, når de føler sig forladt, og de holder også op igen, men ikke fordi de lærer, at de trygt kan lægge sig til sove, men fordi de oplever, at det ikke nytter noget, og at de ikke bliver lyttet til. Det er katastrofalt i forhold til, at børn skal vide, at deres forældre er der for dem og lytter til dem, siger Helen Lyng Hansen.

Mor stryger - godnat

Hvis dit barn har svært ved at falde i søvn uden mor ved sin side, så kan du prøve for eksempel at lave noget tæt på barnets værelse, når det skal sove.

- Prøv at være i nærheden af dit barn, hvis det har brug for at se, at du er der. Stil dig i nærheden og stryg tøj eller læg tøj sammen. Lav noget praktisk og vis, at der ikke sker noget spændende, så barnet lige så godt kan lægge sig til at sove. Du kan svare dit barn, hvis det kalder, så det ved, at du er der, siger Helen Lyng Hansen.

I Go'morgen Danmark torsdag morgen svarede Helen Lyng Hansen på seernes og læsernes spørgsmål om børn, der ikke vil sove. Se hendes svar ved at følge links i boksen til højre.

Hvad mener du? Er det ok at lade sit barn græde sig i søvne under kontrollerede former - eller er du enig med Helen Lyng hansen? Giv os din mening og dine eegne erfaringer nedenunder denne artikel