Sådan får du flirten tilbage i dit parforhold

Er der gået hverdag i dit parforhold? Har børn, arbejde, rutiner, venner og planlægning taget magten, så I nu (bare) har et arbejdsfællesskab - måske et rart ét, men med den konsekvens, at der er langt mellem kys, flirt og god sex?

Ifølge nogle parterapeuter består et parforhold af tre dimensioner:

Arbejdsfællesskabet, som de færreste vist er i tvivl om, hvad går ud på. Anden dimension ervenskabet, fordi partneren ofte er vores bedste ven, og det er en vigtig del af vores mentale sundhed. Hvis parforholdet for alvor vakler, kan det ofte aflæses ved, at man i stedet for at bruge sin partner til at tale om vigtige ting med bruger sine venner og veninder. De to parter i parforholdet lever hver sit liv og ser ikke rigtigt hinanden mere. Det er alvorligt.

Hvad der måske nok er mindre alvorligt, men som ikke desto mindre giver knas og problemer i parforholdet på den lange bane, er den tredje dimension, nemligelskerne. Og her er der guld at hente ved at sætte ind. Hvis du genfinder flirten, genopliver du kemien, og det kan simpelthen udrette mirakler i forholdet til ham - eller hende, du ønsker at leve sammen med.

Her får du lidt input til, hvordan I kan begynde at flirte igen og måske endda opleve den lille sommerfugl i maven, som du troede, du havde sagt farvel til, da den store nyforelskelse forvandlede sig til kærlighed.

Lav et flirtekatalog

Brainstorm på, hvad flirt er for dig. Ofte får vi ikke flirtet i den travle hverdag af den simple grund, at vi ikke har en idé til at flirte.

Hvis du også laver denne brainstorm sammen med din partner, så er I allerede i gang, og det vil være en kærkommen mulighed for at få indblik i, hvad din partner opfatter som en god flirt. På den måde giver I hinanden gode fif og tricks til at få jeres flirtebehov opfyldt.

Sæt fokus på dit parforhold

Det, vi fokuserer på, er det, vi får. Og det nytter ikke, at du fokuserer på den flirt og kemi, som du ikke har i dit parforhold lige nu. Du skal fokusere på det, du gerne vil have. Find derfor ud af, hvad det er, du drømmer om at genoplive: De lange samtaler, sex, flirt, gåture hånd i hånd, gode middage med vin, en bytur osv. - altså alt det, du savner i dit parforhold.

Vær realistisk

Alle, der har været i et længerevarende forhold, drømmer nok en gang imellem om den besættelse og alle de sommerfugle, som en stormende forelskelse er. Men vær realistisk: I har kendt hinanden så længe og er trygge ved hinanden, at det, den besættelse og de sommerfugle også handlede om, var spændingen, spillet, uvisheden og alt det nye. Derfor kan - ja, nærmest skal - du have en forventning om flirt i parforholdet, men vær alligevel realistisk i forhold til det, du stiler efter. Der skal stadig være plads til hverdagen, børnene, arbejdet og alt det andet. De skal bare ikke overskygge eller helt overtage flirten og kemien i parforholdet.

Tal om ønsker og behov

Hvad ønsker du - og især hvad savner du? Fortæl hinanden det. Det er den slags samtaler, vi ofte dropper, enten fordi der ikke er tid, eller fordi vi er bange for at gøre den anden ked af det. Men ingen af os kan læse tanker, og derfor må vi tale højt om det, vi vil have, om det, vi savner og om det, vi ikke ønsker, skal fylde så meget.