Sundhed

4 faser af appelsinhud

Appelsinhud findes i en grov opdeling i 4 faser:

1. Denne fase er usynlig udefra. Blodkar i læderhuden begynder at blive "nedbrudt", så de ikke er så stærke. Når blodkarrene ikke fungerer optimalt nedsættes tilførslen af næringsstoffer til huden, hvilket igen gør hudens strukturer mere sårbare og de opbygges i mindre grad end de burde. I denne fase begynder vand at sive ud af de ødelagte blodkar og samler sig i vævet uden for. Ligeledes begynder fedtcellerne i subcutis-laget at klumpe sig sammen. I denne fase er hud og læderhud stadig rimelig velfungerende og netop derfor er "ødelæggelserne" stadig usynlige.

2. I fase 2 "hæver" fedtcellerne og begynder at skubbe sig op mod huden, som mangler sin styrke. Ødelæggelserne er stadig ikke tydelige på huden, men kan ses, hvis du lægger hænderne på fx lårene og presser hænderne i retning mod hinanden; så vil overfladen ligne skrællen på en appelsin. Blodkarrene i huden bliver skubbet til side af de hævede fedtceller fra subcutis laget og huden får dermed endnu mindre blod tilført, hvilket igen berøver huden fra nogle essentielle næringsstoffer, så den ikke opbygges i tilstrækkelig grad. I samme fase begynder væsken mellem cellerne at samle sig i området. Opfanger du allerede dine tendenser til appelsinhud på dette stadie, vil du kunne forebygge at det overhovedet bliver synligt og du vil holde kroppen langt sundere hele livet igennem.

3. I fase 3 forsætter problemerne fra fase 2 og forværres. Kan du se din appelsinhud uden at skubbe hænderne sammen som i fase 2, er du i fase 3. Yderligere bliver stofskiftet i huden dårligere. Mangel på tilførsel af næringsstoffer mindsker kroppens evne til at optage og bruge proteiner i huden, som er så vigtig for opbygningen. Det kan resultere i at læderhuden bliver tyndere og dermed bliver sammenklumpningen og de forstørrede fedtceller endnu mere synlige gennem huden.

4. I fase 4 er der tydelige huller, buler af fedt der trykker mod huden og huden kan føles hårdere. Fase 4 appelsinhud kan gøre ondt og være ømt, bliver let meget koldt. Begge dele specielt efter at du har stået eller siddet i længere tid.