Sundhed

Sådan spiser du appelsinhuden væk

Birgitte Nymann vil gøre dig strandklar på otte uger med - og derfor har hun erklæret krig mod appelsinhud.

De irriterende buler i huden, der forhindrer mange kvinder i at hoppe i bikinien, skal væk, og derfor får du her en række tips til, hvordan du spiser appelsinhuden væk.

I boksen til højre kan du desuden se, hvilke fødevarer du skal gå efter, hvis du vil af med din appelsinhud og hvad du iøvrigt kan gøre for at slippe af med den:

1. Spis morgenmad senest ½ time efter, at du er stået op.

2. Spis 5-6 måltider om dagen. 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Du vil spiser mindre i løbet af dagen ved at spise 5-6 gange, fordi dit blodsukker arter sig.

3. Undgå at springe måltider over. Det får blodsukkeret til at blive lavt og du kommer til at spise mere eller noget du ikke burde til det følgende måltid.

4. Spørg dig selv om du er mæt, når du har spist 1. portion. Har du stadig appetit, så vent 10 minutter og tag så 2. portion hvis du stadig er sulten.

5. Bestil en grøn salat som snack inden maden, når du går på restaurant. På den måde kan du undgå "brødkurven".

6. Spis gerne fisk 1-2 gange om ugen. Fisk indeholder gode proteiner og essentielle fedtsyrer.

7. Spis friske, snittede grønsager, nødder og kerner som snacks, når du har gæster.

8. Lav ikke andet end at spise, når du spiser. Fokuser på det, du spiser, og hele processen. Det er ofte fristende at se tv eller læse reklamerne, mens man spiser, men det bringer fokus væk fra maden. Hvor tit har du ikke prøvet at spiser noget, som du slet ikke fik smagt på?? Hvis dine tanker er langt væk fra det, du faktisk foretager dig, nemlig at spise, så tygger du ikke maden ordentligt. Tyggeprocessen er også med til at regulere din mæthedsfornemmelse og skabe optimal fordøjelse.

9. Sid ned når du spiser. Fordøjelsen stopper delvist eller helt alt efter i hvor stor aktivitet du er. Når fordøjelsen stopper, så føles maden i maven som en tung klump, og du kan få ubehag eller sågar smerter i mavesækken. Af samme grund skal du heller ikke træne lige efter, at du har spist, for så stopper fordøjelsen også. Når du sidder ned og spiser, så fokuserer du bedre på det du spiser. Du får smagt på maden, og "opdager" at du spiser. Din hjerne registrerer at du spiser, så du ikke får lyst til at spise så meget senere.

10. Forbered 5 forskellige snacks og hav dem i din skrivebordsskuffe eller i din taske. Det kan fx være frugt, yoghurt eller nogle nødder. Så behøver du ikke at besøge kantinen eller automaten sidst på eftermiddagen eller når de andre skal have kage.

11. Drik før og efter dit måltid - undgå at drikke, mens du spiser. Nøjes med at nippe til vand under selve måltidet, hvis du ikke helt kan lade være at drikke.

12. Planlæg din dag/uge mht. mad, så du ikke pludselig står og mangler noget at spise. Dit køleskab er tomt, forretningerne er lukkede, og du bliver sulten! Så er det lettere at blive fristet til nemme og hurtige løsninger.

13. Planlæg dine indkøb, så du ikke handler ind, når du er sulten. Når dit blodsukker er lavt, så har du lyst til hvad som helst, og mange madvarer ser for fristende ud. Det er langt nemmere at fylde de rigtige ting i kurven, de ting du har skrevet på indkøbslisten, hvis ikke alt andet er meget mere spændende.

14. Planlæg aktiviteter om aftenen: skriv et brev, spil et spil, læs en bog, gå i teatret..... Hvis du keder dig eller ser fjernsyn så er det let at komme til at tænke på mad, for at have noget at beskæftige dig med. Når du koncentrerer dig om noget andet, så kommer du ikke på mad- eller sliktanker.