Sundhed

Test dit barn: Er den gal med samsynet?

Hvis dit barn har svært ved at følge med i skolen, kan det ifølge visse optikere hjælpe at træne synet. Praxis tester om det passer.

Kan det passe at børn, der har svært ved at læse, kan hjælpes ved at træne syn, motorik og balance?

Det mener optiker Maria Beadle Kops, der bruger TrainYourEyes-metoden til at hjælpe børn, der har svært ved at læse.

Det kræver nemlig et koncentreret samarbejde mellem blandt andet 12 øjenmuskler og 3 hjernenerver, når vores øjne fokusere på en tekst på kort afstand.

Og optikerens påstand er, at 20-30 procent af alle børn med læsevanskeligheder kunne blive normale læsere, hvis de fik behandlet den egentlige årsag til problemet, nemlig at de har et problemer samsynet - øjnenes evne til at samarbejde.

Professor afviser metoden

Professor i læseforskning Carsten Elbro fra Københavns Universitet kalder det udokumenteret, alternativ behandling, og mener ikke at det har nogen effekt.

For at teste metoden har TV 2-programmet 'Praxis' fulgt en 10-årig pige, der havde problemer med at læse, mens hun gennem seks måneder fik intens træning af syn, motorik og balance.

Maria Beadle Kops fortæller her hvad symptomerne på dårligt samsyn er

Samtidig gav 'Praxis' Maria Beadle Kops en 'blind'-test i en 7. klasse, hvor alle elever får testet deres samsyn og efterfølgende skal Maria Beadle Kops udpege de elever i klassen, der har de største læsevanskeligheder, uden at have spurgt til deres læseevner.

Se hvordan det går i 'Praxis' klokken 20.35 tirsdag aften på TV 2 - eller i videoplayeren her på siden efter udsendelsen.

I boksen til højre kan du følge linket til tre metoder, du kan bruge til at teste, om dit barn har problemer med samsynet. Her kan du også finde øvelsesprogrammer til at stimulere dit barns motorik i forskellige aldersgrupper.