Sundhed

10 ting alle mødre må lære at leve med

Er du mor til små børn, er du med stor sandsynlighed også søvning, snavset og lidt stresset.

De fleste småbørnsmødre kender til følelsen af at have lyst til at stille sig over i hjørne og skrige højt og længe. Ikke fordi vi ønsker os et liv uden vores elskede afkom, men fordi det nogen gange bare trækker voldsomt mange tænder ud at være mor, kæreste og karriereminded på samme tid.

Næste gang du møder træt op på jobbet med havregrød på skulderen og en total nederlagsfølelse i kroppen, fordi du netop har meldt afbud til børnehavens sommerfest, så husk lige på følgende 10 ting, som alle mødre lige så godt kan lære at leve med - uden at gå i sort.

1. Nogle gange redder det din dag at servere McDonalds-menu for ungerne, mens de ser Svampebob Firkant i fjernsynet. Det er ok. Det dør de ikke af.

2. Dit første barn har et fotoalbum, der er kælet for, mens billederne af nummer to og tre aldrig er nået længere end til pc'eren i en filmappe, som du ikke lige kan huske titlen på.

3. Den dag, du afleverer dit første barn i vuggestue, begynder en stor sky af dårlig samvittighed at vokse frem over hovedet på dig. Den vil følge dig over alt, hvor du går og står, til du dør.

4. 'Lige to sekunder' bliver aldrig 'lige to sekunder', hvis du spørger et barn. 'Det tager lige en evighed' ville være det mere korrekte svar fra poden, der er blevet bedt om at tage sko på - NU.

5. Èt ord vil du sige igen og igen og igen de kommende år - og du kan lige så godt droppe den trælse følelse i maven, som følger med, når du synes, at du bruger det for meget. En mor siger bare 'NEJ!' rigtigt tit.

6. Din mand vil aldrig nogensinde få en klar fornemmelse for børns sengetider eller behovet for at tage telefonen, når ægtefællen ringer. Og ja, det vil hver dag komme bag på ham, at I skal have aftensmad.

7. Du er konstant træt. Hypnose er spildt på dig; du er allerede i trance og det er INTET at gøre ved det. Tænk på, at børnene en dag bliver luddovne teenagere, der skal tvinges ud af sengen.

8. Det vil helt sikkert ske, at du møder op på job i to forskellige slags sko, med prissedlen hængende ned af ryggen på din nye kjole eller en bolognese-klør fem på bagdelen. Det er ok, du er småbørnsmor. Det er flot, at du overhovedet er mødt op med tøj på.

9. Aftensmad er lige med familie- kvalitetstid. Undskyld, hvor? Hos småbørnefamilier er aftensmad ofte lige med larm, stress og nogen gange gråd. Du kan godt prøve at ændre det, men det vil være skønne spildte kræfter.

10. Som småbørnsmor bliver du så ualmindeligt god til at tage en dyb indånding, mens du tæller til ti. Også selv om du mest af alt har lyst til at råbe virkelig højt og grimt af nogen. Spar kræfterne til noget sjovere - det bliver bedre.

Inspiration: Kristin Van Optrup, forfatter til bogen 'Just let me lie down'.