Fædre der holder barsel lever længere

Nybagte fædre, der går og overvejer om barsel er en god eller dårlig idé, kan nu i samme åndedrag spørge sig selv, om de har lyst til at leve lidt længere end gennemsnittet? I så fald er der god grund til at hive et par måneder ud af kalenderen og hellige sig bleskift og babyrytmik.

En ny svensk undersøgelse blandt 72.000 mænd viser nemlig, at fædre, der har holdt to måneders barsel, sænker deres risiko for at dø tidligt med 25 procent.

Ifølge eksperterne bag undersøgelsen kan barsel lige frem ende med at blive mændenes chance for at indhente kvinder, når det kommer til levealderen. Lige nu lever kvinder i gennemsnit mellem fem og syv år længere end mænd.

Passer bedre på sig selv

Det står endnu ikke helt klart, hvorfor mænd, der har holdt barsel, lever længere end mænd, der lader konen om at passe den nyfødte. Men en forklaring kan være, at mænd, der vælger at holde barsel, også har en tendens til at passe bedre på sig selv.

Det kan også hænge sammen med, at stressniveauet falder hos mænd, når de tager sig tid til at være sammen med familien.

I Danmark er der kun øremærket to ugers barsel til manden. De danske mænd har nordisk bundrekord i barsel - i 2008 tog de blot 6 procent af det samlede antal barselsdage, ifølge Nordisk Statistisk Årbog fra 2009.