Sundhed

Sultne gravide hænger på de ekstra kilo

Med en baby i maven kan man godt få lyst til at spise for to. For den lille skal jo også have noget at spise, så den kan vokse.

Men din risiko for at blive fed eller overvægtig senere i livet er fire gange så stor, hvis du har spist for meget under graviditeten.

Der er ifølge en ny australsk undersøgelse god grund til at holde igen med salte lakridser, makrelmadder og syltede agurker under graviditeten. For den sejlivede myte om, at gravide skal spise for to, fører kun til varige problemer med vægten.

Sundhedsstyrelsen herhjemme anbefaler, at man ikke tager mere på end 10-15 kilo under en graviditet og ny australsk forskning viser, at man helst ikke skal over 12 kilo. For de ekstra kilo kvinden tager på, når hun er gravid kan være meget vanskelige at slippe af med igen.

Kiloene bliver på

Forskere fra University of Queensland, der står bag undersøgelsen, mener, at der har været for meget fokus på at sikre barnet en sund fødselsvægt og at man derfor har overset mødrenes fremtidige helbred.

Flere end 2.000 gravide, australske kvinder blev målt og vejet mellem 1981 og 1983 og igen 20 år senere. 33 procent af kvinderne tog for meget på i løbet af graviditeten, og disse kvinder havde fire gange så stor risiko for at være fede og mere end dobbelt så stor risiko for at være overvægtige 20 år senere.

Overvægtig svarer til, at man har et BMI på 25-29,9, mens fed er defineret ud fra et BMI over 30. Kvinderne med ekstra graviditetskilo på sidebenene havde også større risiko for at få diabetes senere i livet.