Sundhed

Mors arbejde skader ikke baby

Holder du et års barsel efter babyens ankomst eller skal du tilbage på jobbet efter kun seks måneder? Lige meget om du vælger den lange eller korte barsel, er der ikke grund til alt for meget dårlig samvittighed, for barnet tager ikke skade af, at mor arbejder.

En undersøgelse fra Columbia University i New York viser, at lidt mindre forældrekontakt, mens barnet er lille, ikke har nogen betydelig effekt på barnets videre udvikling, skriver Daily Telegraph. Når barnet når skolealderen er barnets sociale og kognitive udvikling præcis på niveau med børn med mødre, der går hjemme.

Forskerne har taget faktorer som familieforhold, familiens indkomst, ordforåd, læse- og andre akademiske færdigheder med i betragtning, og fået forældre og barnets skolelærere til at bedømme barnets udvikling.

Sunde arbejdende mødre giver sunde børn

Udearbejdende mødre i undersøgelsen havde generelt bedre psykisk helbred, var bedre til at bygge sunde forhold i familien og øgede familiens indkomst, hvilket støttede barnets udvikling. De udearbejdende mødre fandt også bedre daginstitutioner eller barnepiger til børnene.

- Resultaterne afspejler, hvad jeg tror mange udearbejdende mødre vil sige. Nemlig, at de har afvejet alle de forskellige fordele og ulemper og føler, at de gør det bedste for familien. Ja, det er hårdt på nogle områder, at mødrene arbejder, men der er også vigtige fordele ved det, siger professor Jane Waldfogel fra Columbia Universitys School of Social Work.

Hun håber, at undersøgelsen vil berolige mødre med, at de ikke skader deres børn.

Hvis det er muligt, er en 30 timers arbejdsuge det bedste, når mor skal tilbage på jobbet. Med en kortere arbejdsuge får barnet nemlig både gavn af den øgede indkomst, god børnepasning og et sundt familieliv uden at miste tid med forældrene.