Sundhed

Sådan får familien en god start på dagen

"Skaaaat, vi har sovet over!!! Mikkel, du skal op nu, ellers kommer du for sent i skole. Tag nu de røde bukser på Josephine. Spis nu din morgenmad! Hvor er din skoletaske? Kom nu, vi kommer for sent! Bind nu de snørrebånd..."

Det er ikke ligefrem den bedste start på dagen, at man skal nå at sluge en skål havregryn og pakke skoletasken på to minutter inden familien drøner ud af døren for at møde i skole og på arbejde til tiden.

Og det er især hårdt for børnene at få en stresset start på dagen. Ifølge familievejleder Lola Jensen, der har mere end 25 års erfaring med at rådgive forældre om familielivet, skal man sætte mindst en time af til at få børnene gjort klar til at komme ud af døren.

"Stå op før børnene, så du selv er vågen. Ikke noget med at trykke på snooze-knappen på vækkeuret. Børnene skal vækkes stille og roligt. En dårlig morgen er når man får vækket børnene på en stresset måde," siger Lola Jensen.

Hun anbefaler, at man deler barnets morgen op i fire lige store faser, inden de skal ud af døren: Opvågning, morgenmad, tage tøj på samt pakke taske og komme af sted.

"Sæt et kvarter af til hver af de fire faser uden at blande dem sammen. For det tager cirka en time at få både krop og sjæl afsted samtidig," siger Lola Jensen.

Lola Jensens bedste råd til en stressfri morgen:

1: Kom op i god tid.

2: Væk barnet stille og roligt.

3: Lad barnet siddet med sutten et øjeblik for at 'komme sig' og få appetit til morgenmaden.

4:Giv ikke barnet for mange valgmuligheder til morgenmaden: Et valg til de mindste. To valg til de mellemste børn (2 til 6 år) og frit valg til de største børn).

5: Men gør ikke morgenmaden færdig til barnet, selvom det måske går hurtigere. Børn kan godt lide selv at hælde op og drysse rosiner (eller sukker) på havregrynene og hælde mælken op.

6: Lad barnet spise i stilhed, undgå "spis nu lige en skefuld mere..."

7: Når barnet er færdig med at spise, sig da "velbekomme" og gå videre til næste fase. Den ene forælder ryder op, mens den anden hjælper med at få barnet i tøjet.

I linksboksen til højre kan du finde videoklip, hvor ernæringsekspert Christian Bitz og Lola Jensen viser, hvad der skal til for at få en god stressfri morgen med sund morgenmad.