Guide: Sådan lærer du dit barn at glæde sig

'Nu skal jeg kun sove tre gange, så er det min fødselsdag, og jeg glæder mig til at mormor kommer med en gave. Og når jeg bliver 12 år, må jeg få huller i ørerne...'.

Sådan kunne et barn, der ser frem til sin fødselsdag, lyde. Men ofte flyder alle oplevelserne sammen, så der skal mere og mere til, for at barnet bliver rigtig begejstret.

Familievejleder Lola Jensen oplever i dag tit, at familier iscenesætter sig selv. Barnet får og får og får og kan til sidst ikke sætte pris på alle tingene.

Lola Jensen vil derfor have, at forældre skal skrue forbruget ned og hjælpe barnet til at kunne blive begejstret igen. Til at kunne glæde sig og se frem til de særlige oplevelser

- Hvad nu, hvis man har fået og fået og fået, og det hele er brændt af, når man er fyldt 24? Når man både har samtalekøkken med stålfronter og dobbelt carport, hvad skal man så kæmpe videre for? spørger Lola Jensen.

Børn må godt kede sig

Hun oplever, at forældre hele tiden køber nyt legetøj til barnet, fordi barnet ser ud til at kede sig over de ting, det allerede har. Det skal de lade være med.

- Barnet får tit ting, lang tid før han overhovedet har ønsket sig tingene og før barnet overhovedet har kompetencer til at bruge tingene. Mange børn aner slet ikke, hvordan de skal angribe alle tingene, når de kommer ind på værelset, fordi der er så meget at vælge imellem, siger Lola Jensen.

Lola Jensens råd:

1. Lav en ønskeseddel sammen med barnet med de ting, barnet gerne vil have til jul og fødselsdag. Det barnet så ikke får denne gang, får han måske næste gang.

2. Aftal med de andre forældre i skole og institutioner, hvor meget man giver for samt omfanget af aktiviteter til fødselsdage, så det ikke bliver en konkurrence om, hvem der kan lave den største og vildeste fødselsdagsfest.

3. Hold hverdag og fest adskilt, så barnet oplever, at der virkelig er forskel på hverdag og fest. Pigerne skal for eksempel ikke gå i prinsessekjole og laksko til hverdag. Det er kun til fest, ellers bliver det for almindeligt, og barnet mister interessen for det.

Du kan høre alle Lola Jensens gode råd i videoklippet øverst.