Sundhed

Røde læbestifter fyldt med bly

16 ud af 24 læbestifter indeholder bly fra benzin, viser en test fra Tænk. Værst var den økologiske læbestift.

Røde læber er sexede og feminine. Men de er ikke nødvendigvis sunde. For røde læbestifter indeholder bly. Og den læbestift, som man umiddelbart skulle tro, var den sundeste - den økologiske fra mærket Green People - indeholdte mest. Den indeholder 1,2 milligram bly pr. kilo. Det viser en stor test af røde læbestifter, som forbrugerbladet Tænk har lavet. Den økologiske læbestift er en af 16, der indeholder små mængder bly.

Der er grund til at være på vagt over for produkter, der indeholder bly. EFSA, der er den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, har for nylig slået fast, at det ikke er muligt at fastsætte en nedre grænse for, hvornår bly ikke er farligt.

"Der er en klar sammenhæng mellem den mængde af bly, børn har i blodet, og deres intelligensudvikling. Man kan ikke sætte en nedre grænse for, hvornår den sammenhæng stopper, så jo mindre bly, jo højere intelligens," siger Max Hansen fra Fødevareinstituttet, som arbejder med risikovurdering af blandt andet bly i fødevarer, grundvand og andre produkter, vi konsumerer store mængder af i vores hverdag til Tænk.

Gammel forurening

Det er ulovligt at tilsætte bly, så det kan undre, at der overhovedet er bly i læbestifterne. Det skyldes, de stoffer, der giver stifterne deres farver, hentes i naturen, hvor de kan være blevet forurenet med bly fra dengang man tilsatte bly til benzin. Det fratager dog ikke producenterne deres ansvar, mener dr.med. og professor på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean.

"Forureninger i farver er jo et teknisk problem, der kan løses. Måske koster råvarerne så en smule mere - men til kosmetik skal man selvfølgelig bruge råvarer, der ikke indeholder farlige forureninger," siger Philippe Grandjean til Tænk.

Mere bly i maden

Men bly kan ikke helt undgås, mener Max Hansen, toksikolog på Fødevareinstituttet på DTU. Han maner til besindighed - især over for de resultater, Tænks test viser. For bly kan ikke undgås fuldstændig, da det findes i naturen og påvirker vores fødevarer i langt højere grad end de mikroskopiske mængder, der er i en hel læbestift.

"1,2 milligram pr. kilo er ikke så meget, når man ser på vores indtag af bly i almindelighed. Ifølge beregninger fra EU får vi cirka 60 mikrogram om dagen - overvejende fra grøntsager, drikkevarer og kornprodukter. Hvis man skulle fordoble sit indtag af bly, så skulle man spise 50 gram læbestift om dagen, altså 12-13 hele læbestifter. Og hvis man gør det, så vil jeg mene, at man har andre problemer end bly," siger Max Hansen.

Du kan heldigvis få læbestifter, der har endnu mindre mængder bly, så det ikke er muligt at måle indholdet i laboratorietesten. Otte læbestifter har nemlig under 0,1 milligram bly pr. kilo. Læbestifterne fra Tromborg og M.A.C er de to læbestifter, som Tænk bedst kan anbefale. De er uden et målbart indhold af bly, og de indeholder hverken parfume, andre allergifremkaldende stoffer eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Dog indeholder de begge stoffer, der kan være problematiske for miljøet.

Du kan se hele Tænks test af læbestifter, ved at følge linket i boksen til højre.