Sundhed

Løb bedre med musik i ørerne

God musik i ørerne på løbeturen, kan både gøre dig i godt humør og til en bedre løber.

Undersøgelser viser, at man kan løbe længere, hvis man hører musik, og det føles heller ikke så hårdt, som hvis man bare lytter til sit eget hvæsende åndedræt.

Claus Venlov er medstifter af løbesitet din-form.dk og beat-runner.dk, hvor man kan teste sin løbemusik og finde den musik, der passer til ens tempo. Han bruger selv musikken, og særligt den tyske gruppe Rammstein, aktivt, når han løber, så musikken hjælper ham til at løbe bedre.

"Musik kan være en stor motivationsfaktor. Det kan hjælpe til at få træningen overstået, uden det føles alt for surt," siger Claus Venlov.

Musikken er din løbemakker

Musikken, man kommer i ørerne for at undertrykke, at man måske ikke rigtig gider løbe i dag, kalder Claus Venlov for stemningsmusik. Det er god musik, der får en i gang. Og det kan være alt lige fra Shania Twain til Metallica, alt efter præferencer.

Du kan også bruge musikken mere aktivt, som en slags løbemakker, der hjælper dig til at løbe endnu bedre. Hvis du løber i takt til musikken, kan det være med til at fastholde dig i det tempo. På den måde kan du måske få mere fart i benene og holde tempoet i længere tid. Rytmen i musikken bruges til at holde rytmen i dit løb.

"Nybegyndere vil opleve at pulsen ræser op og ned, så det kan være rigtig godt at løbe til musikken i stedet for at bruge et pulsur som begynder. Det kan virke forstyrrende på dit løb, hvis du hele tiden kigger på uret for at se, hvad det nu viser," siger Claus Venlov.

Sæt farten op med musikken

Ifølge Claus Venlov er det især godt at løbe til et bestemt beat på kortere strækninger på løbeturen, for eksempel til intervaller.

"Musikken kan give dig et boost, hvis du vil sætte lidt mere fart på på nogle små strækninger på turen. Men jeg vil ikke anbefale, at man løber til det samme beat på hele turen," siger Claus Venlov.

Derfor anbefaler han, at man lægger et par hurtigere numre på sin playliste mellem de almindelige 'stemningsnumre', så man øger hastigheden en gang imellem.

Vælg dine egne favoritter

Der er ikke noget musik, der er forkert at løbe til. Det skal bare ikke gå alt for langsomt.

"Hvis du synes, at det er god at løbe til, er det helt fint. Så længe det kan motivere dig til at løbe videre," siger Claus Venlov.

"Men der er altså også god kvalitet i at tage musikken ud af ørerne en gang imellem, så du hører lydene og oplever naturen omkring dig," siger han.

Hvis du nu tænker, hvordan du kan finde ud af, hvilken musik, der har den rigtige takt, kan du på beat-runner.dk finde værktøj til, hvordan du udregner din egen skridtfrekvens, puls og musikkens takt, så det hele passer sammen.

Følg linket i boksen til højre.

Du kan også se, hvad kendte danskere har på deres ipod, når de løber. Følg linket i boksen til højre.