Sundhed

Sådan undgår du at fylde babyen med farlig kemi

Som gravid er der mange ting, man skal huske på. Man skal kvitte smøgerne. Alkohol frarådes også. Undgå at spise rovfisk, der indeholder for mange tungmetaller.

Og så er der alle de farlige, kemiske stoffer. Så der er god grund til at passe på, for undersøgelser har vist, at antallet af misdannelser hos nyfødte er stærkt stigende, piger kommer tidligere i puberteten og hormonforstyrrende stoffer kan påvirke drengebørns evne til at reproducere sig selv i som voksne.

Stofferne kan optages i kroppen gennem huden, munden eller næsen, og en gravid kvinde giver stofferne videre til sit ufødte barn og efterfølgende gennem modermælken, når barnet bliver ammet. Men hvordan undgår man at give giftige stoffer videre til sit barn?

Lene Midtgaard Hoedeman er miljøvejleder og leder af MiljøPunkt i København. Hun har skrevet bogen 'Sund baby uden kemi', hvor hun giver gode råd til, hvordan man som forælder kan undgå at fylde for mange farlige, kemiske stoffer i babyen.

Lene Midtgaard Hoedeman anbefaler følgende babyprodukter:

Dermalog shampoo og fugtighedscreme

Änglamark babycreme

Zenba shampoo, babycreme, babyolie og babysalve

Derudover er hun også glad for følgende legetøj og tøj:

Sophie Giraf bidedyr i naturgummi fra Vulli

Tøjdukken Cloe fra Lilliputiens

Bidering i naturgummi fra Heva

Svanemærket lege/strandsæt fra Dantoy, der dog ikke fås på denne årstid

"Lad være med at farve håret, for hårfarve indeholder alt for mange kemikalier. Brug heller ikke for meget makeup og tænk over hvilke parfume og plejestoffer du bruger. Mange af produkterne indeholder parfume og stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Du kan med fordel brugebabyprodukterne selv. De er generelt fri for skadelige stoffer, så hverken moderen eller fosteret i maven bliver påvirket," siger Lene Midtgaard Hoedeman.

Til gengæld er hun ikke begejstret for nogle produkter, som mange ellers forbinder med at være uskadelige. For eksempel indeholder den klassiske Helosan kopattesalve stoffer, der kan være hormonforstyrrende.

Kropsolien Huile Prodegieuse fra Nuxe er nok parabenefri, men den indeholder parfumestoffer, der kan være allergifremkaldende.

Elizabeth Ardens universalcreme Eight Hour Cream anbefales til røde barnenumser, men cremen indeholder både parfumestoffer og potentielt hormonforstyrrende stoffer.

Sådan undgår du skadelig kemi ifølge miljøvejlederen:

- Duft til alt, for eksempel legetøj og tøj. Hvis det lugter kraftigt grimt, så sæt det tilbage på hylden i butikken.

- Vask alt før brug.

- Mærk efter om der er blødt plastik i legetøjet eller tøjet. Hvis der er, kan det indeholde blødgørende stoffer, så sæt det tilbage på hylden.

- Generelt skal man ikke bruge voksenprodukter til børn - eksempelvis Eight Hour Cream fra Elizabeth Arden. Det er en slags universalcreme, og anbefales til røde numser. Men cremen indeholder allergifremkaldende parfumestoffer og potentiel hormonforstyrrende stoffer.

- Gå efter produkter med miljømærkninger, eksempelvis Ø-mærket, Svanemærket og Blomsten. Mærkerne er statskontrollerede og er din garanti som forbruger for, at produktet liver op til kriterierne. Ø-mærket findes på madvarer, Svanemærket findes ofte på plejeprodukter, toiletpapir og vaskemiddel, mens tøj tit er mærket med Blomsten.