Sundhed

9 undskyldninger, der gør dig tyk

"Jamen, nu har jeg kun spist grøntsager/motioneret/studeret flittigt/etc. så må jeg gerne spise denne plade chokolade". Sådan har du måske forsøgt at overbevise dig selv om, at det var helt i orden, at gå chokolade-amok, selvom du sikkert inders inde godt ved, at det ikke just er særlig sundt.

Lisa Bolting er chefdiætist på Slankedoktor.dk, og kender alle undskyldningerne. Her får du de ni mest almindelige undskyldninger, vi bruger for at retfærdiggøre, at vi spiser for usund mad.

1. "Jeg fortjener det"

Diætisten kalder det et 'klassisk eksempel på selv-sabotage'. For du fortjener ikke at få tykkere lår eller at ødelægge dit vægttab. Så i stedet for at bruge mad som en form for træst, skal du finde andre måder at belønne dig selv på, end ved at spise slik, kage og junk-food.

2. "Jeg har sparet kalorier, ved at springe morgenmaden over, så derfor kan jeg godt spise lidt flere kalorier resten af dagen"

Flere undersøgelser har vist, at personer, der ikke spiser morgenmad har større risiko for overvægt. Morgenmaden er med til at sikre et stabilt stofskifte og blodsukker. Så spis en god portion morgenmad og også gerne en sund snack som frugt eller groft knækbrød om formiddagen inden frokosten.

3. "Det er gratis"

Måske er det store stykke kage på kontoret gratis, men på længere sigt, kan det komme til at koste, når du betaler for at gå i træningscentret, få en kostvejleder m.m. for at smide kiloene, som kagen var skyld i. Spis ikke bare mad, fordi det er gratis. Spørg dig selv, om du ville betale for det. Hvis ikke, så lad være med at spise det. Prøv at lægge pengene til side, hver gang du modstår fristelsen til gratis mad, og se, hvor mange penge, du får skrabet sammen. Penge, du kan for eksempel kan bruge på at forkæle dig selv med en massage eller et ny bluse.

4. "Det er uhøfligt at sige nej"

Det er nemt at komme til at føle sig tvunget til at sige ja tak, når mor, din veninde eller kollega tilbyder mad, de selv har lavet, selvom du egentlig ikke er sulten. Du kan ifølge diætisten undgå at spise for meget, ved at sige ja tak, men også tilføjer, at du faktisk allerede er mæt og derfor kun tager en smule. Når du siger det højt, er der større chance for, at du faktisk ikke spiser mere, end du ville.

5. "Det er ikke det samme uden"

Popcorn, en stor slikpose og sodavand hører på en eller anden måde bare med, når vi går i biografen eller skal se film hjemme i sofaen. Hvis du absolut skal spise, når du er i biografen, så tag for eksempel sunde snacks som frisk eller tørret frugt med. Det kan også være, at du faktisk godt kan overleve to timer uden mad?

6. "Det er spild ikke at spise det"

Spiser du helt op, når du går på restaurant - fordi du har betalt for maden? Eller ryger der lige et par chokoladebarer ned i indkøbskurven, fordi de er på tilbud? Diætisten mener, at det at overspise, er lige så meget spild af mad som at smide resterne ud. Hun sammenligner maven med en skraldespand, hvis du spiser det hele, selvom du blev mæt for lang tid siden.

7. "Jeg må godt til en festlig lejlighed"

Hvis du bruger enhver social begivenhed som en undskyldning for at spise lidt ekstra og usundt, så prøv at fokusere mere på gæsterne og samtalerne end maden. Nogle søde mennesker slå da en pose chips.

8. "Denne ene gang skader ikke"

Jo, den gør. Især hvis 'denne ene gang' opstår ofte. For bare 100 kalorier ekstra om dagen bliver til tre kilo ekstra på et år

9. "Det er dyrt/svært at spise sundt"

Måske kan denne undskyldning godt retfærdiggøres, hvis man nøgternt sammenligner priser på eksempelvis frisk frugt med en pose chips. Men tænk så på undskyldning nummer tre ("Det er gratis") igen. I det lange løb er det billigere at vælge de sunde alternativer, hvis du alligevel skal bruge penge på at tabe dig igen, fordi du betalte mindre for de usunde madvarer.