Sundhed

Morgenkvalme giver sundere graviditet

Gravide, som døjer med morgenkvalme, har lavere risiko for abort, viser amerikansk forskning.

Morgenkvalme er en af de ting, der ikke er så skidt, at det ikke er godt for noget. For kvinder, der kaster op og har kvalme i starten af graviditeten har større chance for at få en sund graviditet og mindre risiko for abort. Det skriver Reuters Health

Undersøgt fra tanke om graviditet til fødsel

Forskerne har fulgt 2.400 kvinder over en længere periode - fra kvinden påtænker at blive gravid, til hun har født - for at se, om der er en sammenhæng mellem, hvor lang tid symptomerne som kvalme og opkast varer og risikoen for en uprovokeret abort.

Forskerne fandt, at de kvinder, der ikke har morgenkvalme i de første tre måneder af graviditeten havde 3,2 gange større risiko for en uprovokeret abort, end kvinder, der har haft morgenkvalme. Resultaterne af undersøgelsen er netop offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction.

Og med som så mange andre graviditetskomplikationer, der bliver værre med alderen, så havde kvinder over 35 større risiko for uprovokeret abort, hvis de ikke havde haft morgenkvalme, sammelignet med yngre kvinder. Kvinder over 35, der havde kvalme i halvdelen af graviditeten havde 80 procent lavere risiko for abort end kvinder på samme alder uden morgenkvalme.

Ingen opkast? Ingen panik

Men kvinder, der ikke har morgenkvalme og kaster op i deres første trimester skal ikke være bekymrede.

"Ikke alle kvinder, som gennefører deres graviditet helt efter bogen, har kvalme og opkast i starten af graviditeten eller i det hele taget. For graviditetssymptomerne kan variere meget fra kvinde til kvinde - og også hos den samme kvinde," siger Ronna L. Chan, der er medforfatter til undersøgelsen og læge ved University of North Carolina, til Reuters Health.

Forskerne kender ikke forbindelsen mellem morgenkvalme og en sund graviditet. Men Ronna Chan fra University of North Carolina mener, at morgenkvalme er kroppens reaktion på, at niveauet af nogle bestemte hormoner stiger kraftigt under graviditeten, og disse hormoner er netop vigtige for, at kvinden kan holde på fostret i det første del af graviditeten.