Sundhed

Gravide skal vaccineres mod influenza

Gravide kvinder anbefales at tage imod den gratis influenzavaccination før en kommende influenzasæson for at undgå komplikationer i graviditeten.

I Norge og Sverige anbefaler sundhedsmyndighederne for første gang i mange år, at alle gravide lader sig vaccinere mod influenza. Og Sundhedsstyrelsen er enig i den anbefaling, udtaler afdelingslæge Thea Fischer til tv2.dk.

"Vi anbefaler, at alle gravide i 2. og 3. trimester bliver vaccineret mod influenza, da større amerikanske studer har vist, at der kan være øget risiko for komplikationer forbundet med influenza og graviditet," siger Thea Fischer, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse til tv2.dk.

Tidligere har kun ældre over 65, kronisk syge og førtidspensionister fået tilbudt vaccinen gratis, men efter erfaringer fra sidste års influenzapandemi fortsætter Sundhedsstyrelsen med at anbefale den gratis influenza vaccination til gravide kvinder, der er mere end 12 uger henne i graviditeten.

Risiko for abort eller for tidlig fødsel

I forbindelse med influenzapandemien sidste år, blev der sat flere studier i gang af, og det har blandt andet vist sig, at der er større risiko for komplikationer og hospitalsindlæggelse, hvis man får influenza, mens man er gravid. Det kan være komplikationer som lungebetændelse, abort eller for tidlig fødsel.

"Erfaringerne fra den sydlige halvkugle, som har været gennem endnu en vinter, viser, at H1N1-influenzaen fortsat er ret udbredt blandt især yngre mennesker . Da vores del af verden typiske rammes af de samme influenzavirusstammer, som tidligere på året har cirkuleret på den sydlige halvkugle, besluttede Sundhedsstyrelsen tidligere på året at fortsætte anbefalingerne af tilbuddet til alle gravide i andet og tredie trimester om at blive vaccineret gratis," siger Thea Fischer fra Sundhedsstyrelsen.

Nu opfordrer Sundhedsstyrelsen så kvinderne til, ikke at se tilbuddet som bare et tilbud, men at de faktisk også benytter sig af det.

Gravide i 1. trimester kan vaccineres, hvis kvindens læge vurderer, det er bedst for kvinden.